Page 56 - Τουριστική Αγορά τ. 255

56
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ντόπια μικροσκοπικά ντοματάκια γεμιστά με
ρύζι. Ο καθημερινός πρωταγωνιστής είναι η
πίτα ημέρας, που με τις ξεχωριστές κάθε
φορά μυρωδιές της προκαλεί τους πελάτες,
που αναμένουν πώς και πώς την άφιξή της,
με το καθιερωμένο ταψάκι.
Από τις διάφορες εκδοχές πίτας (μελιτζα-
νόπιτα, κασερόπιτα, σπανακόπιτα με τραχα-
νά, τυρόπιτα με δυόσμο, κοτόπιτα κ.λπ.) με-
γάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι επισκέπτες για
τη μελιτζανόπιτα.
Φτιαγμένη και αυτή από ντόπια υλικά,
όπως ντοματάκι, άνυδρη λευκή μελιτζάνα,
τρίμματα ντόπιων τυριών, κρεμμύδια, πιπε-
ριές Φλωρίνης και λιαστές ντομάτες, είναι
σίγουρα στις πρώτες προτιμήσεις των επι-
σκεπτών.
Για το κλείσιμο του πρωινού, η πρόταση
εκτός των άλλων είναι μία ιδιαίτερη πάστα
φλόρα.»
Louis Hotels
Ο
κ. Σάκης Σπύρου, Διευθυ-
ντής αγορών ξενοδοχείων
Louis, μίλησε στη Μαργαρίτα Μα-
νούσου για την πολιτική της εται-
ρείας και τα αποτελέσματα που
έχουν φανεί:
«
Η εταιρεία Louis πιστεύει ακρά-
δαντα ότι το ελληνικό πρωινό ενι-
σχύει άλλα και δηλώνει την ταυ-
τότητα του ελληνικού τουριστικού
προϊόντος, και για αυτόν το λόγο
έχει ξεκινήσει από το 2011 τη δη-
μιουργία του ελληνικού πρωινού
στους μπουφέδες των ξενοδοχεί-
ων της εταιρείας, καταλαμβάνο-
ντας ένα μεγάλο μέρος επί των
συνολικών εδεσμάτων τα οποία
παρέχονται. Η ελληνική κουζίνα
είναι γνωστή ανά τον κόσμο και
θεωρείται πολύ σημαντικό ένα με-
γάλο κομμάτι του πρωινού να απο-
τελείται από ελληνικά εδέσματα.»
Το ελληνικό πρωινό υποστηρίζει
τη δημιουργία ενδιαφερόμενων
πελατών για προϊόντα.
«
Οι πελάτες δείχνουν μεγάλο εν-
διαφέρον για τα τοπικά κυρίως
προϊόντα όπως παστέλια, χαλβά,
διάφορα γλυκά και τυριά, για τα
οποία ρωτούν καθημερινά από πού
μπορούν να τα προμηθευτούν.
Αυτό δείχνει ότι η δημιουργία του
ελληνικού πρωινού θα βοηθήσει
σίγουρα και τους τοπικούς παρα-
γωγούς ώστε να μπορέσουν ευκο-
λότερα να προωθήσουν τα ελληνι-
κά προϊόντα τα οποία παράγουν
και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο
η ζήτησή τους σε περισσότερες
χώρες.»
Προσφερόμενα προϊόντα
«
Στα ξενοδοχεία Louis υπάρχει
ξεχωριστός χώρος με ειδική σή-
μανση στον οποίο προσφέρονται
40
με 45 προϊόντα, μεταξύ των
οποίων ντόπια τυριά και αλλαντι-
κά, παραδοσιακές πίτες, ελιές και
ελαιόλαδο, γλυκά κουταλιού, ελ-
ληνικά επιδόρπια. Θα μπορούσαν
να προσφέρονται και άλλα πολλά,
όμως λόγω του ότι δεν θα υπήρχε
ο χρόνος να δίνονται εξηγήσεις
ατομικά στον κάθε πελάτη τι είναι
το κάθε έδεσμα, έχει κρατηθεί ο
αριθμός των προσφερόμενων εδε-
σμάτων σε λογικά πλαίσια. Σε πιο
μικρές μονάδες όπου υπάρχει ιδι-
αίτερη επαφή με τον πελάτη, ολό-
κληρο το πρωινό θα μπορούσε να
ήταν ελληνικό. Υπάρχουν αρκετά
ντόπια προϊόντα για να μπορεί να
γίνει αυτό. »
Προϊόντα προτίμησης των πελα-
τών
«
Οι πελάτες των ξενοδοχείων
Louis δείχνουν ιδιαίτερη προτίμη-
ση στα φρούτα, στα τυριά, στις
μαρμελάδες, στα σφολιατοειδή,
στα ψωμιά, στα αποξηραμένα
φρούτα και στα διάφορα επιδόρ-
πια. Πολλά από τα προϊόντα όπως
λαχανικά, τυριά, μαρμελάδες προ-
έρχονται από την ελληνική αγορά,
και είναι αρκετά καλή η ποιότητά
τους. Βέβαια πιστεύουν ότι η ποι-
κιλία θα μπορούσε να είναι και με-
γαλύτερη.»
Ποιότητα προϊόντων
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ.
Σπύρου, η ποιότητα των ελληνικών
προϊόντων είναι αρκετά καλή και ο
ίδιος πιστεύει ότι υπερισχύει των
εισαγόμενων, αλλά θα πρέπει να
αναφέρει ότι υπάρχουν και αρκε-
τά προϊόντα για τα οποία υπάρχει
δυσκολία να βρεθούν στην ελληνι-
κή αγορά είτε λόγω ειδικών κατη-
γοριών, έλλειψης αλλά και κό-
στους. Σε αυτές τις περιπτώσεις
υποχρεωτικά επιλέγεται η λύση
των εισαγόμενων προϊόντων, φρο-
ντίζοντας βέβαια για την καλή
προέλευση και ποιότητα.
Προτάσεις
Ο κ. Σπύρου νομίζει ότι θα πρέπει
να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα
στην παραγωγή πρώτων υλών, και
βασικά στα γεωργικά και κτηνο-
τροφικά προϊόντα από τα οποία
μπορούν να παραχθούν πολλά
εδέσματα τα οποία υπάρχουν στα
ξενοδοχεία, και όπως σημειώνει,
εδαφικά και κλιματολογικά η Ελ-
λάδα προσφέρει ιδανικές συνθή-
κες ώστε να υπάρχει ανάλογη
ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα.
Δυστυχώς όλο και περισσότερο οι
νέοι εγκαταλείπουν αυτούς τους
χώρους εργασίας μην έχοντας τα
απαραίτητα εφόδια και βοήθειες
από τους αρμόδιους φορείς, με
αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγά-
λη παραγωγική δύναμη στα συγκε-
κριμένα προϊόντα, τα οποία είναι
πολύ σημαντικός κρίκος της τρο-
φικής αλυσίδας.
Όπως λέει ο κ. Σπύρου ίσως το
κράτος πρέπει να δώσει έμφαση
σε εκθέσεις παραδοσιακών προϊό-
ντων στην Ελλάδα για να κεντρίσει
το ενδιαφέρον των τουριστικών
φορέων π.χ. η έκθεση που θα γίνει
στο Ρέθυμνο 8-12 Ιουλίου και στην
οποία η εταιρεία μας θα παρευρε-
θεί για μορφωτικούς σκοπούς. Πι-
στεύουμε ότι πολλοί τουριστικοί
φορείς δεν έχουν αντιληφθεί πό-
σο πλούσια σε αγαθά είναι η χώ-
ρα μας, και αν γίνει αυτό, τότε το
ντόπιο πρωινό θα είναι στις προ-
τεραιότητές τους. Κακά τα ψέμα-
τα, τον ήλιο μας και τις παραλίες
μας μπορεί να τις έχουν πολλές
χώρες, τα παραδοσιακά μας προϊ-
όντα όμως είναι μόνο δικά μας.
Αυτό μας δίνει ένα μεγάλο πλεο-
νέκτημα έναντι ανταγωνιστών
όπως το Μαρόκο, η Συρία, η Αίγυ-
πτος, η Τουρκία.»
Το φαγητό ως μέσο προβολής
και προσέλκυσης τουριστών
Ο κ. Σπύρου θεωρεί ότι ο καλύτε-
ρος τρόπος να διαφημιστεί ένα
προϊόν όπως το φαγητό είναι να
προσφερθεί στους επισκέπτες της
χώρας είτε στα ξενοδοχεία είτε
στους χώρους μαζικής μεταφο-
ράς, ώστε οι επισκέπτες να έχουν
προσωπική άποψη των ελληνικών
προϊόντων και γεύσεων, και αυτό
μπορεί να γίνει με ανάλογες κινή-
σεις όπως το ελληνικό πρωινό.
Η εταιρεία Louis, για παράδειγμα,
εκτός του πρωινού, και στα υπό-
λοιπα γεύματα της ημέρας προ-
σφέρει τη δυνατότητα για επιλογή
φρεσκομαγειρεμένων ελληνικών
πιάτων. Σε πολλά από τα ξενοδο-
χεία Louis οργανώνονται παραδο-
σιακά μπάρμπεκιου με σούβλες
και κοκορέτσια, ώστε να τονισθεί
περισσότερο η ελληνική κουζίνα
και οι πελάτες να βλέπουν καθη-
μερινά από το πρωί μέχρι το βρά-
δυ τι σημαίνει ελληνική γαστρονο-
μία. Συγκεκριμένα, για το μεσημε-
ριανό γεύμα υπάρχει η Παραδο-
σιακή Γωνιά, ενώ οργανώνονται
και θεματικές βραδιές, όπως Ελ-
ληνική, Κρητική, Ροδίτικη, Ζακυνθι-
νή, Κερκυραϊκή.
Αυτές οι βραδιές πάντα συνδυά-
ζονται και με ντόπια χορευτικά σό-
ου για ανάδειξη της ελληνικής
κουλτούρας (γαστρονομίας και
μουσικής).