55
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σχέση τιμής και ποιότητας στα εγχώρια και
εισαγόμενα προϊόντα πρωινού
«
Τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα, και
ειδικά αυτά από μικρές βιοτεχνίες, είναι κα-
τά βάση ακριβότερα, κι αυτό είναι λογικό
γιατί μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη παρα-
γωγής. Ωστόσο με μια συνετή επιλογή και
χρήση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά,
και η κατανάλωση θα μπορούσε να κατεβά-
σει και τις τιμές των ελληνικών προϊόντων
ώστε να ωφεληθούμε όλοι.»
Προτάσεις για την ενίσχυση της παρουσίας
ελληνικών προϊόντων
«
Θα πρέπει να αλλάξει η λογική εκ των
έσω και συνειδητοποιώντας ότι ο επισκέπτης
μας σίγουρα θα προτιμήσει να δοκιμάσει ένα
ελληνικό ή τοπικό προϊόν στο σημείο παρα-
γωγής του, από το να καταναλώσει το οποιο-
δήποτε προϊόν σειράς που μπορεί να το βρει
σε όλο τον κόσμο.»
Προτάσεις προς Υπουργείο Τουρισμού
«
Σχέδιο και ενίσχυση της τοπικής παραγω-
γής, και χρήση όλων των δυνάμεων που έχει
προς την κατεύθυνση της αλλαγής κουλτού-
ρας στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και
εστιατορίων.»
Economou Hotels
«
Το ελληνικό πρωινό μπορεί να ενισχύσει
την ταυτότητα του ελληνικού. Η γαστρονομία
είναι μεγάλο και σημαντικό στοιχείο της ταυ-
τότητας ενός τόπου. Είναι επίσης μεγάλο και
σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας του επι-
σκέπτη. Είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να
χρησιμοποιήσει αυτό το ισχυρό «εργαλείο»
που διαθέτει. Το ελληνικό πρωινό αποτελεί
πλέον το πρώτο επίσημο «όχημα» εκμετάλ-
λευσης του γαστρονομικού μας πλούτου και
φυσικά μπορεί να συντελέσει ώστε η τουρι-
στική εμπειρία να γίνει καλύτερη, πιο ολο-
κληρωμένη και πιο ελκυστική.»
Το ελληνικό πρωινό μπορεί να μυήσει τους
επισκέπτες στις ελληνικές γεύσεις
«
Το πρωινό είναι το γεύμα που το απολαμ-
βάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες. Ο
δε πλούτος της Ελλάδας, με πληθώρα διαφο-
ρετικών παρασκευών και προϊόντων ανά πε-
ριοχή, είναι αξιοσημείωτος και σίγουρα μπο-
ρεί να συνεισφέρει και στη γνωριμία με τις
ελληνικές γεύσεις αλλά και στην προβολή
των προϊόντων μας.»
Προϊόντα στο ελληνικό πρωινό
«
Ουσιαστικά όλα τα τρόφιμα και ποτά.
Εμείς εδώ και χρόνια προσφέρουμε καθημε-
ρινά πάνω από 120 είδη – ελληνικά τρόφιμα,
ποτά και παρασκευές.»
Ελληνικά προϊόντα που προτιμούν οι πελάτες
«
Οι επισκέπτες μας προτιμούν πολλά από
τα «διάσημα» προϊόντα (όπως το λάδι, τα πα-
ξιμάδια κ.λπ.) αλλά πειραματίζονται και με
τα πιο «δυσεύρετα» όπως τοπικές χαρακτη-
ριστικές παρασκευές αυγών, πίτες, γλυκά
κ.λπ. Η τοπική αγορά μπορεί με άνεση να κα-
λύψει τις ανάγκες για το πρωινό.
Χρειάζεται ψάξιμο και μεράκι από πλευ-
ράς ξενοδοχείων αλλά και παραγωγών. Πά-
ντως τα πράγματα είναι ολοένα και ευκολό-
τερα.»
Σχέση ποιότητας και τιμής στα εγχώρια και
εισαγόμενα προϊόντα πρωινού
«
Δεν υπάρχει κανόνας. Τα ποιοτικά είδη
είναι σχεδόν πάντα ακριβότερα. Όμως με
σωστή διαχείριση των ειδών και έξυπνες επι-
λογές, το κόστος ανά άτομο είναι πολύ λογι-
κό.»
Πρόταση για την ενίσχυση παρουσίας και
κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων
«
Απλά παρουσιάζοντάς τα και πείθοντας
και το προσωπικό μας ότι αυτά αξίζει να γευ-
τεί ο επισκέπτης μας.»
Προτάσεις προς Υπουργείο Τουρισμού
«
Να βοηθήσει την επαφή μεταξύ παραγω-
γών και ξενοδοχείων και να μεριμνήσει ώστε
το κράτος να πάψει να μας «τιμωρεί» φορο-
λογικά και από πλευράς εισφορών.»
Heliotopos Hotel
«
Tο ξενοδοχείο Ηλιότοπος είναι ένα πολυ-
τελές μικρό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων
στο Ημεροβίγλι. Κτισμένο πάνω στο χείλος
της καλντέρας, βλέπει το ηφαίστειο, το Αι-
γαίο πέλαγος και τα μοναδικά ηλιοβασιλέμα-
τα της Σαντορίνης. O Ηλιότοπος ήταν το
πρώτο ξενοδοχείο που εντάχθηκε στο πρό-
γραμμα του Ελληνικού Πρωινού και είχε επί-
σης τιμηθεί στη PHILOXENIA (PHILOXENIA
AWARDS 2007) με το βραβείο καλύτερου
πρωινού ξενοδοχείου.
Το πρωινό σερβίρεται στο μικρό υπόσκα-
φο κτίσμα μέχρι τις 11:30 και την προετοιμα-
σία του έχει αναλάβει με προσωπική φροντί-
δα η ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος Λίλα
Κωνσταντινίδη.
Ο χώρος των πρωινών είναι ιδιαίτερα κα-
λόγουστα διαμορφωμένος, ο δε πρωινός
μπουφές εκτός των κλασικών τυπικών συμ-
βατικών εδεσμάτων (αλλαντικά, τυριά, αυγά
μάτια, ομελέτα, αποξηραμένα φρούτα και
δημητριακά) προσφέρει σπιτικές μαρμελά-
δες –αυτή με το γλυκό καρότο είναι ιδιαίτε-
ρα δημοφιλής–, ζεστό φρεσκοζυμωμένο ψω-
μί και ένα μικρό δείγμα Σαντορινιάς γαστρο-
νομίας.
Επειδή ο χώρος της υπόσκαφης τραπεζα-
ρίας μοναδικού αρχιτεκτονικού αλλά και αι-
σθητικού ενδιαφέροντος είναι μικρός, και
κατ’ αναλογία και ο αντίστοιχος μπουφές των
πρωινών, η Λίλα Κωνσταντινίδη παρουσιάζει
καθημερινώς διαφορετικούς γαστρονομι-
κούς πρωταγωνιστές έτσι ώστε οι επισκέ-
πτες φεύγoντας να έχουν απολαύσει έναν
ικανό αριθμό γεύσεων.
Σταθερή αξία κάθε πρωινού, το σήμα κα-
τατεθέν του νησιού, είναι μια φίνα Σαντορι-
νιά φάβα με κόκκινη σάλτσα ντομάτας και
κάππαρη, ενώ πλάι της τη συντροφεύουν τα