54
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
διατροφικής κουλτούρας της Ελλάδας. Ως
εκ τούτου το καλύτερο θα ήταν η προσπά-
θεια αυτή η οποία έχει γίνει ως σήμερα να
έχει διαφορετική ταυτότητα. «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ». Μέσα από αυτό κατοχυρώνεις
αυτό το οποίο άλλοι λαοί δεν έχουν ως κουλ-
τούρα. Η Ελλάδα, με το συγκριτικό αυτό πλε-
ονέκτημα το οποίο έχει, μπορεί να γίνει η πυ-
ξίδα του γαστρονομικού τουρισμού. Σε μια
πρόσφατη θεματική εβδομάδα που είχαμε
οργανώσει σε ένα από τα ξενοδοχεία της
εταιρείας μας, και αφορούσε την ελληνική
κουζίνα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα αρωματι-
κά της Κρήτης, κάνοντας ανάλογες δραστη-
ριότητες με πελάτες του ξενοδοχείου (μάθη-
μα μαγειρικής, ξενάγηση σε κτήμα με αμπε-
λώνες και γευσιγνωσία κρασιού, γευσιγνωσία
ελαιολάδου, επίσκεψη σε λαϊκή αγορά) κα-
τάλαβα πόσο ενδιαφέρον έδειχναν οι πελά-
τες για αυτά τα στοιχεία που συγκροτούν τη
γαστρονομική κουλτούρα της χώρας.»
Το πρωινό μπορεί να μυήσει τους επισκέ-
πτες στις ελληνικές γεύσεις
«
Αν ο πελάτης δεν έχει άποψη της ποιό-
τητας και της ταυτότητας, είναι επιφυλακτι-
κός να αγοράσει κάτι. Θα πρέπει πρώτα να
αναγνωρίζει το προϊόν και έπειτα να το αγο-
ράζει. Πρέπει ουσιαστικά να μπορεί να
αποφεύγει τις απομιμήσεις. Αποτελεί λοι-
πόν μονόδρομο η ποιότητα και η ταυτότητα
του προϊόντος.»
Προϊόντα που προσφέρονται στο ελληνικό
πρωινό
«
Η ουσία και η αξία είναι τα προϊόντα που
προσφέρονται να δίνουν τη διαφορετικότητα
στη γεύση. Ντομάτες για παράδειγμα έχουν
όλοι οι λαοί, με το ίδιο σχεδόν σχήμα και χρώ-
μα. Αναγνωρίζονται πολύ εύκολα ως είδος.
Η πραγματική γεύση όμως και το άρωμα
της ντομάτας τείνει να ξεχαστεί.
Αυτό εμείς σαν χώρα πρέπει να το διαφυ-
λάξουμε και να το κάνουμε σημαία μας,
αφού έτσι και αλλιώς τέτοια προϊόντα λόγω
των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών
τα παράγουμε.»
Προϊόντα που προτιμούν οι πελάτες των
ξενοδοχείων
«
Οι πελάτες προτιμούν τα γαλακτοκομικά,
τις ελιές και τα παράγωγά της, τα φρούτα,
τα λαχανικά, τα αυγά και τις ζύμες.
Σχέση ποιότητας και τιμής όσον αφορά τα
εγχώρια και τα εισαγόμενα προϊόντα
«
Σίγουρα ένα εγχώριο προϊόν είναι σαφώς
καλύτερο από ένα εισαγόμενο, δεν δικαιολο-
γείται όμως η μεγάλη απόκλιση τιμής που
έχει από ένα εισαγόμενο. Ένας από τους λό-
γους είναι βέβαια τα αυξημένα έξοδα στην
παραγωγή αυτών των προϊόντων. Φυσικά η
απόδοση ορισμένων εγχώριων προϊόντων εί-
ναι σαφώς πολλαπλάσια από αυτή των εισα-
γόμενων. Για παράδειγμα, 1 κιλό λεμόνια Αρ-
γεντινής αντιστοιχούν σε 300 γραμμάρια εγ-
χώριων.»
Προτάσεις
«
Μείωση κόστους παραγωγής του πρωτο-
γενή τομέα, οργανώσεις ομάδων παραγωγών
ανά περιοχές που θα ελέγχονται από ανε-
ξάρτητο κεντρικό φορέα για το είδος, την
ποσότητα, την ποιότητα που θα παράγουν,
αυστηρά κριτήρια ταυτότητας προϊόντων, κε-
ντρικές μονάδες επεξεργασίας τυποποίησης
και διάθεσης, οργάνωση ανά τουριστική πε-
ριοχή μικρών λαϊκών αγορών μια φορά την
εβδομάδα, ουσιαστική προβολή και διαφήμι-
ση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.»
Domotel
Γρηγόρης Χέλμης, Executive Chef
«
Το ελληνικό πρωινό ενισχύει την ταυτότη-
τα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
Το ελληνικό πρωινό αποτέλεσε το πρώτο
τεστ της στροφής προς την ανάδειξη της ελ-
ληνικής γαστρονομίας ως λόγο επίσκεψης
στη χώρα μας, και μάλιστα με επιτυχία, κα-
θώς στα 3 χρόνια πλέον που ξεκίνησε η προ-
ώθηση από το Chef’s club, αλλά και κατόπιν
από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, έχουμε
δει μια εξαιρετικά θετική αντιμετώπιση και
από τον Έλληνα, αλλά και τον ξένο επισκέ-
πτη. Μάλιστα βοηθάει και στην τοπική οικο-
νομία και στο επίπεδο της κατανάλωσης των
τοπικών προϊόντων από τα ξενοδοχεία, άλλα
και από τον επισκέπτη ο οποίος μαθαίνει το
προϊόν και κατόπιν το αναζητά στην τοπική
αγορά.»
Το ελληνικό πρωινό, υπό όρους, μπορεί να
μυήσει τους επισκέπτες σε ελληνικές γεύ-
σεις
«
Τα εμβληματικά προϊόντα που ήδη εξάγο-
νται (ελαιόλαδο, μαστίχα, μέλι, ελιές, φέτα,
γιαούρτι) θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν εί-
τε ως μοχλός είτε χρησιμοποιώντας τα ήδη
υπάρχοντα κανάλια για τη διοχέτευση περαι-
τέρω προϊόντων.
Βέβαια αυτό απαιτεί να ξεχάσουμε πρα-
κτικές του παρελθόντος όπου η μεγάλη ζήτη-
ση έφερε την προχειρότητα στην παραγωγή,
καταλήγοντας αντί να αναδείξουμε τα προϊό-
ντα να τα υποβαθμίσουμε.»
Προϊόντα στο ελληνικό πρωινό
«
Τα ελληνικά αλλά και τα τοπικά προϊόντα
είναι η βάση του πρωινού στα ξενοδοχεία
του ομίλου μας.
Άλλωστε 2 από τα 7 ξενοδοχεία του ομίλου
(
Domotel Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη &
Domotel Xenia Volos) είναι στα 30 πρώτα ξε-
νοδοχεία που εντάχθηκαν στο ελληνικό πρωι-
νό και ακολουθούν τα υπόλοιπα στα οποία πε-
ριμένουμε την πιστοποίηση, έχοντας αγκα-
λιάσει από την αρχή την προσπάθεια.»
Προϊόντα που προτιμούν οι πελάτες
«
Προτιμούν τα πιο προβεβλημένα σε εθνι-
κό επίπεδο (λάδι, μέλι, ελιές, φέτα) και
εμείς τους ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν και
τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε
(
Τσιτσίραβλα Πηλίου, Γαλοτύρι Βόλου, Πα-
στό χοιρινό Κιλκίς) αλλά και τοπικές συντα-
γές, όπως μπουγάτσα και κουλούρι Θεσσα-
λονίκης και Μηλόπιτα Πηλίου με κάστανα.
Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια, αλλά
όταν το ελληνικό πρωινό και γενικότερα η
χρήση των τοπικών προϊόντων γίνει κουλτού-
ρα στα ξενοδοχεία και γενικότερα στον επι-
σιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο
ώστε η ζήτηση να μην καταστρέψει την ποιό-
τητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με
αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις προϊ-
όντων.»