Page 53 - Τουριστική Αγορά τ. 255

53
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Costa Navarino και στο The Romanos Luxury
Collection είναι πολύ μεγάλη.
Έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το
κομμάτι, καθώς θέλουμε οι επισκέπτες μας
ανεξάρτητα με το χρονικό διάστημα που θα
παραμείνουν στο ξενοδοχείο να έχουν την
ευκαιρία να γευτούν αυθεντικά μεσσηνιακά
και ελληνικά προϊόντα.
Καθημερινά στον πρωινό μπουφέ υπάρχει
μεγάλη ποικιλία από αρτοσκευάσματα τα
οποία είναι όλα χειροποίητα, Μεσσηνιακές
λαλαγγίδες, τσουρέκια, Μεσσηνιακές πετού-
λες που ετοιμάζονται μπροστά στον πελάτη
και σερβίρονται με τυρί ή μέλι, δίπλες και
λουκουμάδες.
Επίσης, υπάρχει σύγκλινο Μάνης και Μεσ-
σηνιακά λουκάνικα με πορτοκάλι, καπνιστά
ψάρια, τυριά όπως Μεσσηνιακή σφέλα, τα-
λαγάνι από τους Γαργαλιάνους, άρμη από τη
«
Χώρα» Μεσσηνίας και άλλα. Ακόμη, χειρο-
ποίητες μαρμελάδες και παραδοσιακές πί-
τες, μέλι με ολόκληρες κερήθρες και πολλά
γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαουρτόπι-
τες, γαλόπιτες, ρυζόγαλο και άλλα.
Ακόμη υπάρχουν διαφόρων ειδών δημη-
τριακά που μπορούν να συνδυαστούν με ξη-
ρούς καρπούς και ξηρά φρούτα, μεγάλη ποι-
κιλία από ελληνικά φρούτα και λαχανικά. Τέ-
λος, από το ελληνικό πρόγευμα δεν θα μπο-
ρούσαν να λείπουν τοπικές παρασκευές
όπως o «καγιανάς», αυγά με ντομάτα και λε-
πτοκομμένες φέτες παστού χοιρινού από τη
Μεσσηνία.»
Προτιμήσεις των πελατών ― επάρκεια
στην αγορά
Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση εί-
ναι κυρίως τα τυριά μας, το φρέσκο ελληνικό
γιαούρτι και συγκεκριμένα το δικό μας που
παρασκευάζεται κοντά μας στους Γαργαλιά-
νους, το μέλι φυσικά, οι ελιές, το παρθένο
ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδάτα και γευστι-
κά λαχανικά και φυσικά το φρεσκοψημένο
ζυμωτό προζυμένιο ψωμί μας.
Οι χειροποίητες μαρμελάδες επίσης είναι
ένα προϊόν το οποίο οι πελάτες μας αναζη-
τούν και εκφράζουν την επιθυμία να αγορά-
σουν για την επιστροφή τους, μαζί με πολλά
άλλα από τα προηγούμενα.
Μιλώντας τώρα για την ποσότητα, τις ανά-
γκες μας αλλά και τη διάθεση των ποσοτή-
των των προϊόντων, «Ναι» αρχικά υπήρξαν
δυσκολίες, αλλά όταν οι συνεργάτες-προμη-
θευτές αντιλήφθηκαν τον όγκο και την ποιό-
τητα που αποζητούσαμε, πολύ γρήγορα ακο-
λούθησαν και φρόντισαν να μπορούν να εξυ-
πηρετούν τις ανάγκες των ξενοδοχείων, και
σήμερα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρό-
βλημα.»
Σχέση ποιότητας και τιμής εγχώριων και
εισαγόμενων προϊόντων
«
Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το εκάστο-
τε προϊόν αλλά και την ποιότητά του. Σε γενι-
κές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι δεν εί-
μαστε και οι πιο φθηνοί ή ίσως θα μπορούσα-
με να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί με
αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα με αυτά που
παράγουμε εμείς εδώ… Αυτό όμως έχει να
κάνει και με την τιμολογιακή πολιτική που
ακολουθείται από τους κατά τόπους συλλό-
γους παραγωγών αλλά και εμπορικούς συλ-
λόγους, οι οποίοι αντιδρούν και αποφασίζουν
ανάλογα με τις κινήσεις της εκάστοτε κυ-
βέρνησης.»
Προτάσεις για την ενίσχυση των ελληνικών
προϊόντων στα ξενοδοχεία
«
Η παρουσία των ελληνικών προϊόντων κυ-
ριαρχεί και στα δυο ξενοδοχεία The Westin
Resort Costa Navarino και The Romanos Lux-
ury Collection– ενώ ενισχύεται με διάφο-
ρους τρόπους.
Κατ’ αρχήν, εκτός από την προτίμηση που
υπάρχει για τους τοπικούς παραγωγούς έχει
δημιουργηθεί και η Φάρμα της Costa Navari-
no όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε λαχανι-
κά και αρωματικά, τα οποία υλικά χρησιμο-
ποιούνται και στα πιάτα που σερβίρονται στο
εστιατόριο.
Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος
στο πρόγραμμα «Αυθεντική Μεσσηνία», όπου
μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα
μαγειρικής παραδοσιακών τοπικών συνταγών
δίπλα σε νοικοκυρές της περιοχής σε ένα
παλιό νεοκλασικό σπίτι στην Πύλο και να
απολαύσουν στο τέλος το φαγητό.
Να πάρουν μέρους σε μαθήματα ζυμώμα-
τος ψωμιού ή να κάνουν δοκιμή ελαιόλαδου ή
κρασιού.
Επίσης, εκτός από το πρωινό οι επισκέ-
πτες μπορούν να γευτούν ελληνικές γεύσεις
σε κάποια από τα εστιατόριά μας.
Ενώ τέλος, έχουμε δημιουργήσει μια σει-
ρά από παραδοσιακά Μεσσηνιακά προϊόντα
με την επωνυμία «Navarino Icons» που ο επι-
σκέπτης μπορεί να αγοράσει αλάτι, ελαιόλα-
δο, βαλσάμικο ξύδι, χειροποίητα ζυμαρικά
και μαρμελάδες, κρασί και τσίπουρο, παστέ-
λι και λαδοκούλουρα.»
Προτάσεις προς το Υπουργείο Τουρισμού
«
Διαφήμιση, προβολή εντός αλλά και
εκτός συνόρων και συνεργασία με ιδιώτες,
εμπορικά επιμελητήρια και συλλόγους οι
οποίοι έχουν πραγματικά τη γνώση αλλά και
τη θέληση να προχωρήσουμε μπροστά ανα-
δεικνύοντας και προωθώντας όλα αυτά τα
μοναδικά προϊόντα που έχουμε να προσφέ-
ρουμε!»
Cyan Hotels
Μανώλης Μαρής, Διευθυντής Santa
Marina Beach Hotel
«
Το πρωινό αποτελεί ένα από τα βασικότε-
ρα γεύματα της ημέρας. Ο ελληνικός λαός
έδινε βάση στο λιτό μα με πολύ μεγάλη δια-
τροφική αξία πρωινό (αυγά, τυροκομικά,
ελιές, σιτηρά κ.λπ.). Παραδοσιακά η γκάμα
των ειδών δεν υπήρξε μεγάλη για το πρωινό
τους γεύμα. Σίγουρα σε μία μεγάλη ξενοδο-
χειακή μονάδα με τα σημερινά δεδομένα του
τουρισμού, ένα τέτοιο πρωινό από μόνο του
δεν μπορεί να σταθεί. Μπορεί όμως με σω-
στή παρουσίαση και το σωστό τρόπο παρα-
σκευής να αποτελέσει μεγάλο κομμάτι της