Page 86 - Τουριστική Αγορά τ. 256

86
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ
ντορίνης, γεγονός που από μόνο του αποτε-
λεί επίτευγμα.
Ιδιαίτερα σημαντική και αδιαμφισβήτητη
κατάκτηση αποτελούν οι τεράστιας σημα-
σίας συνέργειες που πραγματοποιήθηκαν
ανάμεσα σε ξενοδόχους και εστιάτορες,
εφόσον συχνά τα καταλύματα, λόγω μεγέ-
θους, δεν προσφέρουν εστίαση, καθώς και
στην «υιοθέτηση» παραγωγών από ξενοδό-
χους ή και εστιάτορες. Με αυτό τον τρόπο
εξασφάλισε ο εστιάτορας ή/και ξενοδόχος
επάρκεια σε καλής ποιότητας προϊόντα για
το πρωινό ή την εστίαση, εξασφαλίζοντας
ταυτόχρονα τη δυνατότητα διάθεσης των
προϊόντων του για τον παραγωγό.
Όσον αφορά στην προβολή του νησιού μέ-
χρι σήμερα σε σχέση με το έτος γαστρονο-
μίας, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι 130 δημο-
σιογράφοι πήγαν στη Σαντορίνη για να δουν
τι γίνεται! Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά
ανέφερε ο κ. Γ. Χατζηγιαννάκης, το έτος γα-
στρονομίαςαποτέλεσε διαδικασία εσωτερι-
κής αυτογνωσίας για τους επαγγελματίες
της Σαντορίνης. Μπορούμε να το πετύχου-
με! Τα σουπερμάρκετ έβαλαν τοπικά προϊό-
ντα, ενισχύθηκε η πώληση των τοπικών προϊ-
όντων. Όσον αφορά μάλιστα στη σημαντική
διαφορά στην τιμή διάθεσης των τοπικών
προϊόντων εξαιτίας των δυσκολιών καλλιέρ-
γειας και μικρής παραγωγής, ο ίδιος είπε ότι
προτείνει να πωλούνται στα εστιατόρια και
τα δύο είδη φάβας, η μερίδα της τοπικής με
10
ευρώ και η αντίστοιχη εισαγωγής με 3 ευ-
ρώ. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να δο-
κιμάσει και να αποφασίσει.
Σημαντική ήταν η παρουσία γραφείου
πληροφοριών που λειτούργησε στο νησί
σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
Επίσης, πολύ σημαντική για τη δημιουργία
ή και την ενίσχυση τουριστικής συνείδησης
στους επαγγελματίες και κατοίκους του νησι-
ού είχαν τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν
για τα τοπικά προϊόντα και στα οποία πήραν
μέρος 350 επαγγελματίες. Όπως είναι γνω-
στό, σε επαφή με τους επισκέπτες-τουρί-
στες δεν έρχονται συνήθως οι ιδιοκτήτες των
επιχειρήσεων αλλά οι εργαζόμενοι πρώτης
γραμμής, υπάλληλοι υποδοχής, σερβιτόροι,
οδηγοί ταξί. Πολλά ήταν άλλωστε τα οινοποι-
εία που είχαν ενταχθεί ως επισκέψιμα στους
καταλόγους, με αποτέλεσμα να πραγματο-
ποιηθούν πολλές επισκέψειςαπό τους επι-
βάτες κρουαζιέρας που σταματούν καθημε-
ρινά στο νησί.
Ο κ. Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του
ΣΕΤΕ και επικεφαλής προγράμματος «Ελλη-
νικό Πρωινό», στην παρέμβασή του, αφού
χαιρέτησε πολύ θερμά τις δράσεις των
επαγγελματιών της Σαντορίνης, σημείωσε
ότι πιστεύει πως ο αριθμός των ξενοδοχείων
της Σαντορίνης που θα ενταχθούν στο πρό-
γραμμα για το «Ελληνικό Πρωινό» για το 2014
θα είναι πολύ μεγάλος.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του
Γιώργου Δρακόπουλου, γενικού διευθυντή
του ΣΕΤΕ, ο οποίος στο πλαίσιο του χαιρετι-
σμού του χαρακτηριστικά σημείωσε ότι εφό-
σον ένας προορισμός ενδιαφέρεται για την
τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνεται
από όλους τους εμπλεκόμενους κατανοητό
και αποδεκτό ότι θα πρέπει να εξετάζονται
οι γαστρονομικές ανάγκες των επισκεπτών
και να ικανοποιούνται.
Σημαντική και η παρουσίαση του συμβού-
λου τουριστικής ανάπτυξης, Δημήτρη Κού-
τουλα, που παρουσίασε το γαστρονομικό
χαρτοφυλάκιο της Σαντορίνης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, στα αρνητι-
κά θίχτηκε η ρύπανση από ακαθαρσίες ζώων
στο δρόμο που χρησιμοποιείται στη μεταφο-
ρά των επισκεπτών από το λιμάνι ως τα Φη-
ρά. Σχολιάστηκε χαρακτηριστικά ότι, όπως
γίνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,
θα πρέπει να τοποθετείται ειδικόςσάκος στο
ζώο για τη συλλογή των ακαθαρσιών.
Αναφέρθηκε επίσης η έλλειψη στοιχειω-
δών ανέσεων για τους επιβάτες στο αερο-
δρόμιο της Σαντορίνης που συχνά παρουσιά-
ζει μεγάλη κίνηση.
Μεγάλης σημασίας είναι και η απόφαση
για τη δημιουργία «συστάδας» cluster στη
Σαντορίνη, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα
υποστηρίξει τόσο την τουριστική ανάπτυξη
του νησιού όσο και την κατανόηση των ανα-
γκών της αγοράς καιτη δημιουργία νέων επι-
χειρηματικών δραστηριοτήτων, επενδύσεων
και νέων θέσεων εργασίας. •
Ενώ τα αποτελέσματα της τουριστικής κίνη-
σης για το 2013 δεν έχουν ολοκληρωθεί,
αναμένεται να καταγραφεί μία αύξηση της
τάξης του 20% στις αφίξεις στο αεροδρό-
μιο της Σαντορίνης.
Γ
ια το 2014 είναι πολύ αισιόδοξα τα μη-
νύματα που προβλέπουν μία αύξηση
50%
από το 2013. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι
συγκεκριμένος Tour Operator προγραμμα-
τίζει να αυξήσει κατά 600 θέσεις την εβδο-
μάδα τις αεροπορικές του θέσεις για τη
Σαντορίνη καθώς και ότι θα μπουν άλλα
δύο αεροπλάνα με προορισμό τη Σαντορίνη
από τη Ρωσία.
Σαντορίνη 2014