Page 85 - Τουριστική Αγορά τ. 256

85
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ
συνεδρίου, σημειώνοντας τη σημασία αυτών
των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται
στο ξεχωριστό αυτό νησί για τη θετική προ-
βολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
αλλά και της χώρας γενικότερα.
H κα Νίκη Νικολοπούλου, διευθύντρια
του τομέα Ποιοτικού Ελέγχου του ΕΟΤ, έκα-
νε παρουσίαση για τις υπό συζήτηση και δια-
βούλευση προδιαγραφές χορήγησης σήμα-
τος πιστοποίησης σε εστιατόρια που προ-
σφέρουν ελληνική κουζίνα.
Πολλοί δημοσιογράφοι και ειδικοί της γα-
στρονομίας από την Ελλάδα αλλά και όλο τον
κόσμο βρέθηκαν στο νησί, φιλοξενούμενοι
των διοργανωτών (Heliotopos Conferences
και των συνδιοργανωτών: Υπουργείο Αγροτι-
κής Ανάπτυξης & Περιφέρεια Νοτίου Αιγαί-
ου), για να πάρουν μέρος στις εργασίες του
συνεδρίου. Το συνέδριο άλλωστε υποστήρι-
ξαν με την προσφορά δωματίων στα ξενοδο-
χεία τους και γευμάτωνστα εστιατόρια τους
όλοι οι επαγγελματίες του νησιού που ενδια-
φέρονται για την ανάπτυξη του τουριστικού
του προϊόντος.
Σημαντική ήταν και η παρουσία του Erik
Wolf, executive director του «World Food
Travel Association» (Παγκόσμια Ένωση Γα-
στρονομικού Ταξιδιού). Ο κ. Wolf παρακο-
λούθησε όλες τις εργασίες του συνεδρίου
και έκανε πολύ ενδιαφέροντα σχόλια στις
ερωτήσεις της Μαργαρίτας Μανούσου, για
το περιοδικό «Τουριστική Αγορά», στο περι-
θώριο και μετά το τέλος των εργασιών του
συνεδρίου.
Ο Erik Wolf, συγκεκριμένα, απαντώντας
στην ερώτηση της εικόνας που απέκτησε ο
ίδιος παρακολουθώντας τις εργασίες του συ-
νεδρίου και βλέποντας από κοντά το νησί και
τις δυνατότητες που προσφέρει, είπε: «Η
Σαντορίνη είναι έτοιμη να περάσει από τη
θέση της θεωρίας στην πράξη και έχει όλες
τις δυνατότητες να γίνει ένας εξαιρετικός
γαστρονομικός προορισμός. Το μόνο που
πρέπει να γίνει για να πετύχει ουσιαστικότε-
ρα και αποτελεσματικότερα αυτός ο στόχος
είναι η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού
στις διαδικασίες αυτού του έργου. Πρέπει να
βρεθούν οι τρόποι που θα αναμείξουν τους
κατοίκους στις διαδικασίες ανάπτυξης του
τουριστικού προϊόντος και που θα τους κά-
νουν να κατανοήσουν ότι τους συμφέρει να
συμμετέχουν, υιοθετώντας αυτό το έργο ως
δικό τους έργο!».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που
πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του συ-
νεδρίου έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρα-
τηρήσεις.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Μαργαρί-
τας Μανούσου σχετικά με τους στόχους ανά-
ληψης της πρωτοβουλίας των ιδιωτών επαγ-
γελματιών της Σαντορίνης για το έτος γα-
στρονομίας και για το κατά πόσο αυτοί επι-
τεύχθηκαν, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι, ανά-
μεσα σε άλλα, ένας βασικός στόχος ήταν να
πετύχει η Σαντορίνη ένα επικοινωνιακό προ-
βάδισμα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστι-
κούς προορισμούς στην προσέλκυση επισκε-
πτών-τουριστών. Όσον αφορά μάλιστα στην
επίτευξη των στόχων, απαντήσεις δόθηκαν
και από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδο-
χείων, Μανώλη Καραμολέγκο, και από τον
πρωτοπόρο εστιάτορα της Σαντορίνης,
Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Συγκεκριμένα, ανα-
φέρθηκε ο μεγάλος αριθμός πολιτιστικών
διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν με
αφορμή «το έτος γαστρονομίας», καθώς και
η σημαντική αύξηση πώλησης εμφιαλωμένου
κρασιού που παρατηρήθηκε. Άλλωστε, για
πρώτη φορά έγινε σωστή καταγραφή και με-
τάφραση των ετικετών του κρασιού της Σα-
Ο Erik Wolf μιλά στο συνέδριο.
Εναρκτήρια ομιλία - Κ. Κωνσταντινίδης.
Το μόνο που πρέπει να γίνει για να πετύχει
ουσιαστικότερα και αποτελεσματικότερα ο στόχος
είναι η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στις
διαδικασίες του έργου.