Page 45 - Τουριστική Αγορά τ. 259

45
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
που έχουμε χαράξει, αλλά και με την απαι-
τούμενη ευελιξία, υπηρετήσαμε και πετύχα-
με σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας.
»
Συνδυάσαμε τη θέληση και την αποφασι-
στικότητα όλων μας, προκειμένου να διεκδι-
κήσουμε για την Κρήτη τους πόρους και τα
μέσα που απαιτούνται για την ανάπτυξή της,
αλλά και να αξιοποιήσουμε με όραμα και
σχέδιο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νη-
σιού. Με ένα και μοναδικό μας γνώμονα. Η
Κρήτη είναι μία, ενιαία από τη μία άκρη ως
την άλλη.
»
Σίγουρα εκφράσαμε μία νέα φιλοσοφία
διοίκησης και πολιτικών. Με τη συνεργασία
όλων των φορέων της Κρήτης, μέσα σε ένα
εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλ-
λον, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην καθη-
μερινότητα του πολίτη όσο και στη συνολική
λειτουργία της Περιφέρειας, καταφέραμε
πολλά.
»
Συνεχίζουμε να υπηρετούμε το όραμά
μας, με σχέδιο, πρόγραμμα, εμπειρία και κυ-
ρίως με διάθεση για προσφορά και συστημα-
τική δουλειά. Για να παραδώσουμε στα παι-
διά μας μία Κρήτη καλύτερη από αυτήν που
κληρονομήσαμε.
»
Μία Κρήτη που αναπτύσσεται ισόρροπα,
ενιαία και χωρίς αποκλεισμούς, αξιοποιώ-
ντας αποτελεσματικά τους πόρους της και
τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Δράσεις στο «πάντρεμα» του πρωτογενή
τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό &
δράσεις που υποστηρίζουν την εξωστρέ-
φεια της Περιφέρειας Κρήτης
«
O αγροτικός και ο τουριστικός τομέας
αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικο-
νομίας του νησιού. Η οικονομία της Κρήτης
στηρίζεται στους δύο αυτούς τομείς και από
την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέσαμε
ως άμεση προτεραιότητά μας τη στήριξη,
την ανάπτυξη και το πάντρεμα αυτών των
δύο τομέων με οφέλη για όλη την Κρήτη.
Ίδρυσε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη,
ως το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για
τη διαχείριση και την υλοποίηση του Στρατη-
γικού Σχεδίου μας.
Ανέδειξε την ποιότητα των κρητικών προϊ-
όντων, μέσα από την ενιαία ονομασία «ΚΡΗ-
ΤΗ», ισχυροποιώντας τη θέση τους στις αγο-
ρές εσωτερικού και εξωτερικού.
Πιστοποίησε 161 προϊόντα με το σήμα ποι-
ότητας και εντοπιότητας-brand name «ΚΡΗ-
ΤΗ», δηλαδή την ενιαία ταυτότητα, βάσει της
οποίας τα προϊόντα μας θα υποστηρίζονται
στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτε-
ρικού.
Εκπόνησε το Marketing Plan για τον Του-
ρισμό, πρώτη φορά σε επίπεδο Κρήτης, που
έδωσε την κατεύθυνση για την τουριστική
προβολή της Κρήτης την επόμενη πενταετία.
Στήριξε την «ατμομηχανή» της κρητικής
οικονομίας, τον τουρισμό, μέσω της πιο επι-
τυχημένης τουριστικής προβολής που έχει
γίνει μέχρι σήμερα για ολόκληρη την Κρήτη,
η οποία απέσπασε χρυσά βραβεία και προ-
βλήθηκε σε 180 χώρες, σημειώνοντας τερά-
στια επιτυχία.
Θεσμοθέτησε τη «Γιορτή Τουρισμού» στο
πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού,
με τη συμμετοχή 500 και πλέον εκθετών πα-
ραδοσιακών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέ-
χνης.
Προώθησε την υλοποίηση σημαντικών έρ-
γων στον τομέα του πολιτισμού, τα οποία
αφορούν σε έργα ανάδειξης μνημείων και
έργα κατασκευής σημαντικών αρχαιολογι-
κών και λοιπών μουσείων, εκθεσιακών χώ-
ρων και πολιτιστικών κέντρων.
Έκανε πράξη και είναι σε εξέλιξη ο στρα-
τηγικός σχεδιασμός για την τουριστική προ-
βολή του νησιού, ο οποίος βασίζεται στη στο-
χευμένη προβολή της Κρήτης, μέσω της ανά-
δειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων
σε σχέση με άλλους προορισμούς, στη δια-
τήρηση παραδοσιακών αγορών εισερχόμε-
νου τουρισμού, αλλά και στην προσέγγιση
νέων αγορών για τουρισμό όλο το χρόνο.
Διοργάνωσε 7 μεγάλες επιχειρηματικές
αποστολές, με 568 κρητικές συμμετοχές να
έρχονται σε επαφή με 185 επιχειρήσεις του
εξωτερικού, οι οποίες διαθέτουν 6.365 ση-
μεία πώλησης.
Διοργάνωσε γαστρονομικές εκδηλώσεις
σε 21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην
Αμερική.
Στήριξε την ίδρυση και λειτουργία του Κέ-
ντρου Κρητικής Γαστρονομίας στο Ρέθυμνο
(
Αργυρούπολη)».
Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρή-
της στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-
2020
«
Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περι-
φέρεια Κρήτης μπορεί να μετατρέψει την
κρίση σε ευκαιρία στο πλαίσιο μιας νέας
ολοκληρωμένης στρατηγικής, που θα είναι
σε αντιστοιχία με τη ‘‘Στρατηγική της Ευρώ-
πης 2020’’.
»
Έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια σχεδιασμού
στην Περιφέρεια για την επόμενη προγραμ-
ματική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις με-
ταβολές στο οικονομικό και κοινωνικό περι-
βάλλον και προσαρμόζοντας ανάλογα τις πα-
ρεμβάσεις.
»
Πραγματοποιούνται συνεχώς συζητήσεις
με τους παραγωγούς, τις μικρομεσαίες επι-
χειρήσεις, τους επιστήμονες, τις ευάλωτες
κοινωνικές ομάδες, τους νέους, την τοπική
αυτοδιοίκηση και γίνεται προσπάθεια να
υπάρχει ανταπόκριση στις ανάγκες τους με