Page 72 - Τουριστική Αγορά τ. 259

72
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
EΡΕΥΝΑ
Καθαριότητα
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑτΑΛυμΑτΟΣ
Το κύριο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει ένα ξενοδοχείο στις προτιμήσεις των τουριστών
ήταν ανέκαθεν η καθαριότητα και το επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών που διαθέτει.
H
καθαριότητα, η οποία αφο-
ρά άμεσα στην υγιεινή τόσο
των εσωτερικών όσο και
των εξωτερικών χώρων των
τουριστικών μονάδων, παί-
ζει καθοριστικό ρόλο στην
επιλογή μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης. Οι
περισσότεροι τουρίστες εστιάζουν αρχικά
στην καθαριότητα που επικρατεί στο χώρο
του μπάνιου και μετά στους υπόλοιπους χώ-
ρους του δωματίου. Σήμερα τα περισσότερα
ξενοδοχεία έχουν ενταχθεί σε προγράμματα
πιστοποίησης για την υγιεινή και την καθα-
ριότητα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο
ελεγμένες υγιεινές συνθήκες διαμονής
στους επισκέπτες τους.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Οι τάσεις που ακολουθούν τα επαγγελμα-
τικά μηχανήματα καθαρισμού βασίζονται σε
μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και σε
καλύτερη σχέση αποτελέσματος και κό-
στους χρήσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται
στην αποδεδειγμένα υψηλή υγιεινή, σε υψη-
λά standards λειτουργικότητας και σε μειω-
μένο θόρυβο. Επομένως, οι μηχανές καθαρι-
σμού θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές,
φιλικές προς το περιβάλλον και να απαιτούν
λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους.
Η σημερινή νοοτροπία και η αντίληψη
όσον αφορά στα μηχανήματα καθαρισμού τό-
σο των χώρων όσο και του ιματισμού και του
εξοπλισμού εστίασης επικεντρώνεται στο
τρίπτυχο «προστασία του περιβάλλοντος – οι-
κονομία – αποδοτικότητα». Τα περισσότερα
ελληνικά ξενοδοχεία δίνουν ιδιαίτερη έμφα-
ση στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού,
στην υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων
και στη μείωση κατανάλωσης των υλικών κα-
θαρισμού. Ο τομέας βέβαια της καθαριότη-
τας των ξενοδοχειακών μονάδων είναι τομέ-
ας ευαίσθητος και ιδιαίτερης βαρύτητας και
δεν πρέπει να γίνονται ούτε εκπτώσεις στην
ποιότητα αλλά ούτε και περιττή σπατάλη. Θα
πρέπει να συνυπάρχει καθαριότητα και οικο-
νομία με ορθή διαχείριση των πόρων. Σε αυ-
τή την προσπάθεια πολύ σημαντικό ρόλο παί-
ζουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα
οποία το επιτρέπουν. Η οικονομική κρίση
έχει επιβάλει στους Έλληνες ξενοδόχους να
επιλέγουν προϊόντα τα οποία συνδυάζουν με-
γάλη παραγωγική ικανότητα και άριστο απο-
τέλεσμα, μικρές απαιτήσεις σε συντήρηση
και καταναλώσεις και υψηλές υγειονομικές
προδιαγραφές.
Προϊόντα τα οποία συνδυάζουν υψηλή πα-
ραγωγική ικανότητα, εξοικονόμηση ενέργει-
ας, νερού και απορρυπαντικών, χρήση νέων,
φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, κα-
θώς και υψηλό επίπεδο αυτοματισμού για
εξοικονόμηση εργατικού δυναμικού, που
αποτελεί και το μεγαλύτερο κόστος της πλυ-
ντικής διαδικασίας κάθε μονάδας.
Είναι απαραίτητο βέβαια να γίνεται και εκ-
παίδευση και συνεχής ενημέρωση στα άτομα
που ασχολούνται με το housekeeping και την