89
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ε
νας από τους παράγο-
ντες που επηρεάζουν
την τουριστική κίνηση
κάθε προορισμού είναι
και η γαστρονομική προσφορά
του. Αυτή η διάσταση, η γαστρο-
νομική, θεωρείται σήμερα βασι-
κό στοιχείο της τουριστικής
εμπειρίας και αποτελεί αντικεί-
μενο επιστημονικής διερεύνη-
σης, αλλά και διεθνών πρωτο-
βουλιών. Οι φορείς και οι επιχει-
ρήσεις του τουρισμού έχουν
στραφεί στην αναζήτηση λύσεων
για τη συστηματική σύνδεση της
γαστρονομίας με τον τουρισμό.
Στο βιβλίο έγινε μια προσπά-
θεια να παρουσιαστούν οι βασι-
κότερες πτυχές του θέματος
«
γαστρονομικός τουρισμός». Στο
πρώτο μέρος αναπτύσσεται το
θεωρητικό πλαίσιο και οι σχετικοί
ορισμοί, στο δεύτερο μέρος ζη-
τήματα ανάπτυξης και ειδικότε-
ρα θέματα, στο τρίτο η πολιτιστι-
κή διάσταση της γαστρονομίας,
καθώς και σχετικές πρωτοβου-
λίες στο εξωτερικό. Το τέταρτο
μέρος πραγματεύεται τη διαδρο-
μή της ελληνικής κουζίνας και
κυρίως τις δράσεις που αναπτύ-
χθηκαν στην Ελλάδα από διάφο-
ρους φορείς. Ο σκοπός του βι-
βλίου είναι διττός: κατά πρώτον η
προσφορά ενός εισαγωγικού εγ-
χειριδίου σε φοιτητές και σπου-
δαστές αλλά και σε επαγγελμα-
τίες του χώρου που προσεγγί-
ζουν για πρώτη φορά το θέμα και
κατά δεύτερον η διεύρυνση του
δημόσιου διαλόγου αναφορικά
με την ανάπτυξη και την προβολή
της γαστρονομίας στο πλαίσιο
του ελληνικού τουρισμού.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χαρίλαος Καλπίδης μεγάλω-
σε στο Βανκούβερ του Καναδά
και στη Λάρισα. Σπούδασε Οικο-
νομικά και Διοίκηση στην Αθήνα,
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών. Εργάστηκε στον ιδιωτι-
κό τομέα ως επιστημονικός συ-
νεργάτης στο επιχειρησιακό
πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και στον
τραπεζικό χώρο. Από το 2006 μέ-
χρι σήμερα υπηρετεί στο Υπουρ-
γείο Τουρισμού. Το ενδιαφέρον
του για τη γαστρονομία τον οδή-
γησε, το 2003, στη σχολή Chef
d’Ouvre, όπου εισήχθη από εκλε-
κτούς δασκάλους στη θεωρία και
στα μυστικά της επαγγελματικής
κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια
παρακολουθεί τις εξελίξεις στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό, για
τη σύνδεση της γαστρονομίας
και του τουρισμού.
•
Γαστρονομικός τουρισμός
Συγγραφέας: Χαρίλαος Καλπίδης
Είδος: Δοκίμιο
Κατηγορία: Γαστρονομικός τουρι-
σμός
Σελίδες: 224
Σχήμα: 17 x 24
ISBN 978-618-5058-11-1
Τιμή:
€
16,00 (
περιλαμβάνεται
ΦΠΑ)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μια συνολικη θεωρηση στη συνδεση γαστρονοΜιασ
και τουρισΜου
BIBΛΙΟΘΗΚΗ