Page 88 - Τουριστική Αγορά τ. 259

88
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ανάδειξη της περιοχής και των προϊόντων
της» και συμπλήρωσε «ευχαριστούμε θερμά
όλους τους συνεργάτες μας για την πολύτιμη
στήριξη που μας προσφέρουν στην προσπά-
θεια αυτή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσση-
νίας, Δ. Μανιάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βρίσκεται πά-
ντα δίπλα σε προσπάθειες που έχουν στόχο
να αναδείξουν και να αναπτύξουν τη Μεσση-
νία». Τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστι-
κά σε επαγγελματίες μάγειρες, chef, ιδιο-
κτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μο-
νάδων.
Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Άνοιξη 2014
από το «αθηνόραμα»
Ήταν μία εκδήλωση, μία μεγάλη γιορτή πο-
λιτισμού, που έφερε τον καταναλωτή κοντά
στα ποιοτικά δημιουργήματα των Ελλήνων
παραγωγών. Οι μικροί Έλληνες παραγωγοί,
μία ποικιλία από εξαιρετικές αυθεντικές ελ-
ληνικές γεύσεις και καινοτόμα προϊόντα,
ήταν εκεί και, πλαισιωμένοι από ένα πλούσιο
πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων με
τη συμμετοχή διάσημων chef, καταξιωμένων
προσωπικοτήτων από το χώρο της γεύσης,
εντυπωσίασαν τους επισκέπτες.
Παράλληλα, μία έκθεση καλλιτεχνικής φω-
τογραφίας με αντικείμενο τη γεύση σε συν-
δυασμό με μουσικά και θεατρικά happenings
πλούτισαν το 3ο φεστιβάλ γευστικού πολιτι-
σμού ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΑΝΟΙΞΗ
2014,
που διοργάνωσε το «αθηνόραμα» στην
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων, και έδω-
σαν το μήνυμα ότι υλικός και πνευματικός
πολιτισμός αποτελούν μία ενότητα, η ύπαρξη
της οποίας είναι κρίσιμη για κάθε κοινωνία.
Σώμα και καρδιά του φεστιβάλ ήταν 120
από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου
κύματος των μικρών παραγωγών της χώρας
μας που επιλέχθηκαν για την ποιότητα των
προϊόντων τους από την πιο έμπειρη και κα-
ταξιωμένη στην Ελλάδα γευσιγνωστική ομά-
δα του «αθηνόραμα» και του
Η εκδήλωση
πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11
Μαΐου και η ανταπόκριση του κοινού ήταν
πολύ μεγάλη, καθώς 12.860 Αθηναίοι συμμε-
τείχαν με ενθουσιασμό στο πιο γευστικό τριή-
μερο της πόλης.
Στο εστιατόριο που στήθηκε γύρω από την
εμβληματική υψικάμινο με τη συμβολή του
ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και των μα-
θητών της σχολής CHEF D’ OEUVRE, τα
εδέσματα εστίασαν στο ψαγμένο street food.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις, ο ίδιος συνω-
στισμός. 786 Αθηναίοι παρακολούθησαν μα-
θήματα μαγειρικής από διάσημους chef και
εργαστήρια γεύσης από καταξιωμένους γευ-
σιγνώστες, ενώ στην ενότητα «Μαέστρος
της Παράδοσης» οι αφοσιωμένοι foodies ει-
δικεύθηκαν σε πρωτότυπες παραδοσιακές
δημιουργίες. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα
στοιχεία του φεστιβάλ ήταν και η θεσμοθέτη-
ση δύο σημαντικών βραβείων και για την
ακρίβεια των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
και των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. Τα
προϊόντα που τα διεκδίκησαν τέθηκαν υπό
την κρίση δύο επιτροπών από ειδικούς
(
industrial designers στην πρώτη περίπτωση
και ειδικών γευσιγνωστών στη δεύτερη). Φέ-
τος, για πρώτη φορά, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ήταν χορηγός των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑ-
ΣΙΑΣ και πρόσφερε στους παραγωγούς που
τιμήθηκαν με τα 2 χρυσά βραβεία, χρηματικό
έπαθλο ύψους
1.500
για το καθένα. Ήταν
μία σημαντική ενέργεια στο πλαίσιο της επι-
βράβευσης και της ενθάρρυνσης της ποιοτι-
κής παραγωγής και τυποποίησης των αγροτι-
κών προϊόντων, της εξωστρεφούς ανάπτυ-
ξης ελληνικών επιχειρήσεων και της ενθάρ-
ρυνσης της καινοτομίας στην παραγωγική
διαδικασία.
Οι Έλληνες Παραγωγοί Σπαραγγιού
προωθούν το προϊόν
Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
για την προώθηση του ευρωπαϊκού φρέσκου
σπαραγγιού, η οποία πραγματοποιήθηκε την
Τρίτη 6 Μαΐου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο
Radisson Blu Park Hotel.
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Ένωση
Ελλήνων Παραγωγών Σπαραγγιού Fresh As-
paragus, στο πλαίσιο του προγράμματος
«
Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης
Σπαραγγιού στην εσωτερική αγορά της ΕΕ
και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Γαλλία και
Γερμανία». Εκτελεστικός οργανισμός του
προγράμματος είναι η εταιρεία NOVACERT.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Θα-
νάσης Ταμπαρόπουλος, γενικός διευθυντής
της NOVACERT, παρουσίασε τις ενέργειες
που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα για
την προώθηση του ευρωπαϊκού σπαραγγιού.
Την Ένωση Παραγωγών Σπαραγγιού εκ-
προσώπησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας,
κ. Σαραντίδης Κλέαρχος, ο οποίος μίλησε
για τον τρόπο καλλιέργειας του σπαραγγιού,
κατά την οποία εφαρμόζονται οι αρχές της
αειφορικής διαχείρισης. Σύμφωνα με αυτές,
όλη η παραγωγή, η συσκευασία και η διάθε-
ση του προϊόντος γίνεται κάτω από συνθήκες
που αποσκοπούν στην προστασία του περι-
βάλλοντος και στην οικονομία των διαθέσι-
μων πόρων. Επίσης, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό
σπαράγγι παράγεται με εφαρμογή της (αυ-
στηρότερης στον κόσμο) σχετικής ευρωπαϊ-
κής νομοθεσίας, καθώς και με την εφαρμογή
μιας σειράς διεθνών προτύπων συστημάτων
διαχείρισης (ISO & AGRO Standards).
Αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία για τις
εξαγωγές στη Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά
και για την αυξανόμενη ζήτηση στις χώρες
αυτές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
εκπροσώπησε ο προϊστάμενος του τομέα
Αγροτικής ανάπτυξης, κ. Κων/νος Μίχος, ο
οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Την παρουσία-
ση ακολούθησε γεύμα με κύριο συστατικό το
ελληνικό φρέσκο σπαράγγι.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δημοσιο-
γράφοι από την «Τουριστική Αγορά», οι οποί-
οι παρατήρησαν στους διοργανωτές ότι ο
αποτελεσματικότερος και ταχύτερος τρόπος
για επιτυχημένες εξαγωγές θα είναι μέσα
από πραγματική αληθινή επαφή του Eυρω-
παίου δυνητικού πελάτη με το ελληνικό σπα-
ράγγι. Αυτό μπορεί να γίνει από τις κουζίνες
των ξενοδοχείων.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία σερβίρουν κάθε
χρόνο τουλάχιστον 40.000.000 γεύματα στους
φιλοξενούμενους επισκέπτες-περιηγητές
και σε πολλά από αυτά θα μπορούν να συ-
μπεριλαμβάνονται σπαράγγια.