Page 87 - Τουριστική Αγορά τ. 259

87
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
δεκανήσου, με βασικό στόχο την ανάδειξη
της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας
και την ανάδειξη και προβολή των προϊό-
ντων που παράγονται στο Αιγαίο. Όσον
αφορά στην TÜV HELLAS, από το 2001
έχει δημιουργήσει εξειδικευμένη Διεύθυν-
ση «Agrisystems», με στόχο την κάλυψη των
αναγκών διασφάλισης ποιότητας στον πρω-
τογενή τομέα.
Η Λακωνία στο Πρόγραμμα «Ελληνικό
Πρωινό» του ΞΕΕ
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθη-
κε στο ξενοδοχείο LAZARETO στη Μονεμ-
βασιά, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλά-
δας (ΞΕΕ) και η Ένωση Ξενοδοχείων Λακω-
νίας (ΕΞΛ), σε συνεργασία με το Επιμελητή-
ριο Λακωνίας, παρουσίασαν το «Ελληνικό
Πρωινό Πελοποννήσου για τη Λακωνία».
Η Λακωνία, με τη συμμετοχή 11 ξενοδοχεί-
ων σε πρώτη φάση, αποτελεί το 18ο κατά
σειρά πρότυπο «Ελληνικού Πρωινού» στη χώ-
ρα και τον πρώτο νομό από την Πελοπόννη-
σο. Ο επικεφαλής του προγράμματος «Ελλη-
νικό Πρωινό» και μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ,
Γιώργος Πίττας, στην ομιλία του ανέφερε ότι
μέχρι σήμερα 28 ξενοδοχεία στην Πελοπόν-
νησο και 276 σε όλη την Ελλάδα προσφέ-
ρουν Ελληνικό Πρωινό.
O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων
Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, κατά την πα-
ρουσίαση του προγράμματος, υπογράμμισε,
μεταξύ άλλων: «[...] ως Λάκωνες, έχουμε
κληρονομήσει το καλύτερο και ομορφότερο
οικόπεδο του πλανήτη, ένα οικόπεδο που δι-
καιώνει τον οποιοδήποτε το επιλέξει να το
επισκεφθεί [...] Στην παρούσα φάση, η μεγα-
λύτερη ελπίδα της χώρας, στην πορεία προς
την ανάκαμψη και την έξοδό της από την κρί-
ση, είναι μόνο ο τουρισμός, ως η πλέον
ασφαλής οδός εκκίνησης της ελληνικής οι-
κονομίας [...] Πάνω σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το
ΞΕΕ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Ελληνικό
Πρωινό”, το οποίο υλοποιείται από το 2010,
με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωι-
νού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδο-
χεία, με προϊόντα της ελληνικής γης και με
παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής
της Ελλάδος, συνδέοντας έτσι την ελληνική
ξενοδοχία με τον πρωτογενή τομέα και τους
τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων».
Πρωταγωνιστές του «Λακωνικού Πρωινού»
ήταν, μεταξύ άλλων, τα σύγκλινο, λαδοτύρι,
καγιανάς, αμυγδαλωτά, πορτοκάλια, μπρού-
στουλας (με αιγοπρόβειο γάλα, πλιγούρι,
γλυκός τραχανάς, θρούμπι, μέλι και παραδο-
σιακό φύλλο), πεταρίτσες (τηγανίτες) με μέ-
λι και κανέλα ή τουλουμοτύρι.
Η ΑΝΕΚ LINES μεγάλη χορηγός του 5ου
Συνεδρίου Κρητικής Διατροφής &
Υγείας
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ΑΝΕΚ
LINES φιλοξένησε το «5ο Συνέδριο Κρητι-
κής Διατροφής & Υγείας», στο πλοίο «ΕΛΥ-
ΡΟΣ», ως μεγάλος χορηγός.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την
DASKALAKIS T.R.V. υπό την αιγίδα του Συλ-
λόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, των Περιφε-
ρειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνης, του
Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Παγκρητίου
Ενώσεως και της Φοιτητικής Ένωσης Κρη-
τών Αττικής.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διακεκρι-
μένοι επιστήμονες και ομιλητές, όπως ο Χρυ-
σός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, ο
τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νικόλαος Κατσα-
ρός, ο Φυσικός και Διδάκτορας Ιατρικής του
Πανεπιστημίου Κρήτης, Χαράλαμπος Κια-
γιάς, ο τέως πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου
Χανίων, Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, και ο ομό-
τιμος καθηγητής Κλινικής Προληπτικής Ιατρι-
κής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρή-
της, Αντώνης Καφάτος, ανέλυσαν τις ευερ-
γετικές επιδράσεις της κρητικής διατροφής.
Τέλος, ο Executive chef της ΑΝΕΚ LINES
Απόστολος Δέρης εστίασε στη διαχρονική
στήριξη της εταιρείας προς τη μεσογειακή
και ιδίως στην κρητική διατροφή, τόσο μέσα
από τις κρητικές γεύσεις που προσφέρει
στα πλοία της όσο και μέσω της πρωτοβου-
λίας της για την προβολή του ελληνικού ελαι-
όλαδου διεθνώς.
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Γαστρονομίας
από το ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη»
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ίδρυμα
«
Καπετάν Βασίλη» σε συνεργασία με το Επι-
μελητήριο Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του
περιοδικού «αθηνόραμα» διοργανώνουν στην
Costa Navarino σεμινάρια γαστρονομίας για
τους επαγγελματίες της εστίασης, με στόχο
την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνια-
κής Κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών
προϊόντων. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η
εκπαίδευση στην ιδιαίτερη παραδοσιακή
κουζίνα της Μεσσηνίας, αξιοποιώντας τα το-
πικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.
Ο Ξ. Κάππας, γενικός διευθυντής του
ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», δήλωσε:«Απο-
στολή του ιδρύματος είναι η συμβολή στη συ-
νέχιση του έργου που ξεκίνησε ο Καπετάν
Βασίλης με σκοπό την καθιέρωση της Μεσ-
σηνίας ως πρότυπου και υποδείγματος σε
όλα τα επίπεδα. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια
γαστρονομίας, που διοργανώνονται για δεύ-
τερη συνεχόμενη χρονιά, θα βοηθήσουν τους
επαγγελματίες της Μεσσηνίας με τον καλύ-
τερο τρόπο στην προσπάθειά τους για την
Mεσσηνιακός μπαχτσές ― Δόξης Μπεκρής