Page 86 - Τουριστική Αγορά τ. 259

86
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
A
νέκαθεν, ένα από τα στοι-
χεία επιλογής προορισμού
διακοπών ήταν το φαγητό,
που προσφέρεται τόσο
στο κατάλυμα όσο και στην
ευρύτερη περιοχή, στενά
συναρτημένο με τα προϊόντα που παράγο-
νται και τα πιάτα που σερβίρονται ως ιδιαίτε-
ρα της περιοχής. Σήμερα, περιοχές και κα-
ταλύματα συχνά επιθυμούν να γνωρίσουν
στους δυνητικούς επισκέπτες την ενδιαφέ-
ρουσα κουζίνα που διαθέτουν, καθώς και τις
γαστρονομικές εκδηλώσεις που διοργανώ-
νουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των
επισκεπτών-πελατών.
Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ
του Άθω: Mount Athos Area Kouzina
2014
Η έναρξη του Mount Athos Area Kouzina
2014
πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στο
Χολομώντα και εστίασε στην προβολή της
τοπικής μανιταροπαραγωγής και των πολ-
λών ποικιλιών μανιταριού, ως τοπικού προϊ-
όντος με αρχαιοελληνική προέλευση.
12
Έλληνες και 7 Βούλγαροι εκπρόσωποι
Τύπου έζησαν τη γαστρονομική εμπειρία
της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας «Η
Αρχαιοελληνική Κουζίνα», ενώ 7 chef ένω-
σαν τις δυνάμεις τους, εντυπωσιάζοντας
γευστικά εκατοντάδες επισκέπτες.
Έλληνες και Βούλγαροι εκπρόσωποι Τύ-
που, Ολλανδοί εκπρόσωποι τουριστικών
γραφείων αλλά και πολλοί επισκέπτες ξε-
ναγήθηκαν στις βοτανολογικές διαδρομές
του προστατευμένου από την ευρωπαϊκή
συνθήκη Natura 2000 δάσους, περπάτησαν
στους μανιταρότοπους, συνέλεξαν μανιτά-
ρια, έστησαν ελληνικά γλέντια, απόλαυσαν
δείπνο με τίτλο «Η Γιορτή των Μανιτα-
ριών», επισκέφθηκαν τις ελατοπαραγωγές
και στη συνέχεια κατηφόρισαν προς την
παραλιακή ζώνη, συμμετέχοντας στο θα-
λασσινό γλέντι που οργάνωσαν προς τιμήν
τους κάτοικοι της Αμμουλιανής.
Η γιορτή συνεχίστηκε στο Άλσος της
Αγίας Παρασκευής (στην παραδοσιακή Αρ-
ναία), όπου παρουσιάστηκαν 5 μαθήματα
μαγειρικής και παραδοσιακής ζαχαροπλα-
στικής με τοπικής παραγωγής προϊόντα
από ρόδα (ροδόνερο, ροδέλαια, ροδανθούς
κ.λπ).
Λεπτομέρειες και πληροφορίες στο
Παρουσίαση προτύπου για χρήση
σήματος «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας»
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD), ως απο-
κλειστικός ανεξάρτητος Φορέας Επιθεω-
ρήσεων, που συνεργάζεται με το Επιμελη-
τήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο της πρωτοβου-
λίας Aegean Cuisine για την αξιοποίηση
της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας,
παρουσίασε στις Ημέρες Γαστρονομίας το
πρότυπο για το πρώτο σήμα «Αιγαιοπελαγί-
τικης Κουζίνας» (Aegean Cuisine), που
αποδίδεται σε αυτόνομα εστιατόρια και
εστιατόρια που λειτουργούν εντός ξενοδο-
χείων.
Στο δίκτυο Aegean Cuisine μπορούν να
συμμετάσχουν επιχειρήσεις των νομών Κυ-
κλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες δια-
σφαλίζουν ότι τα προσφερόμενα προϊόντα-
αγαθά-υπηρεσίες αντανακλούν και αναδει-
κνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτό-
τητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες
προδιαγραφές και προσφέρουν στον επι-
σκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία.
Συγκεκριμένα στο δίκτυο μπορούν να
συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων,
συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων,
οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων
χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και πο-
τών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και
ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπω-
λεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία
και wine bars, στα οποία προσφέρονται αι-
γαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά
προϊόντα, καθώς και κρασί από τα νησιά
του Αιγαίου.
Το δίκτυο Aegean Cuisine είναι έργο που
υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την
υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Δω-
Πολλά καταλύματα και πολλές τουριστικές περιοχές
γνωρίζουν ότι σημαντικός αριθμός των επισκεπτών τους
εκτιμά ιδιαίτερα το φαγητό που προσφέρεται στα
γεύματα στο ξενοδοχείο ή και στη γύρω περιοχή.
Η γαστρονομία υποστηρίζει
την ταυτότητα του τουρισμού
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΕΣ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ