Page 85 - Τουριστική Αγορά τ. 259

85
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
FOCUS
ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ
προϊόντα που υιοθετούν τις σύγχρονες τε-
χνολογικές τάσεις είναι οι φούρνοι, που δί-
νουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης μι-
κροκυμάτων και υψηλής ταχύτητας υπέρ-
θερμου αέρα, με αποτέλεσμα τη μεγάλη
μείωση του χρόνου προετοιμασίας. Επίσης,
νέες γενιές πλυντηρίων πιάτων και ποτηριών
επιτυγχάνουν πολύ βελτιωμένες καταναλώ-
σεις (χρήση νερού έως και 50% χαμηλότερη,
ηλεκτρικού μέχρι 40%, απορρυπαντικού έως
80%)
και με σημαντική μείωση του θορύβου.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Ένας σοβαρός παράγοντας στην επιλογή
των προϊόντων εξοπλισμού μαζικής εστία-
σης είναι ο περιορισμός και ο αποκλεισμός
των επιπτώσεών τους στην υγεία, στην
ασφάλεια και στην επίδραση στο περιβάλ-
λον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι
ύλες και τα υλικά που περιλαμβάνονται στα
προϊόντα είναι υπεύθυνα και υγιή, με υψηλή
ανακυκλωσιμότητα. Προτού κάποιος επιλέ-
ξει μία συσκευή, θα πρέπει να γνωρίζει γιατί
τη χρειάζεται, τι αποδόσεις χρειάζεται και
ποια προβλήματα επιλύει με την αγορά της.
Σημαντικό είναι να εξετάζεται η τεχνολογία
του προϊόντων, τα υλικά από τα οποία είναι
κατασκευασμένα και οι προδιαγραφές τους,
η απόδοση, η ισχύς τους, οι τυχόν αυτοματι-
σμοί που μπορεί να έχουν, η κατανάλωση
(
και εξοικονόμηση) ενέργειας, νερού, απορ-
ρυπαντικών κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει να εξε-
τάζεται κατά πόσο ένα προϊόν είναι κατα-
σκευασμένο και συμβαδίζει με τους κανόνες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς την εμφάνι-
σή τους κάνουν συνεχώς προϊόντα προερχό-
μενα κυρίως από αναπτυσσόμενα ασιατικά
κράτη, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις,
μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα. Σχέση τι-
μής-ποιότητας και απόδοσης είναι απαραίτη-
το να είναι η μέγιστη, ώστε ο πελάτης να
ωφελείται από την αγορά. Η διαδικασία επι-
λογής των συσκευών μίας κουζίνας πρέπει
να γίνεται με συνάρτηση του μενού που πα-
ράγει, της ποσότητας που πρέπει να παράγει
και στο χρονικό διάστημα που επιθυμεί να το
κάνει και της τροφοδοσίας των πρώτων
υλών. Η σωστή επιλογή των συσκευών μαζι-
κής εστίασης γίνεται πάντα με βάση τις ανά-
γκες. Κύριο μέλημα είναι να μη γίνονται
υπερβολές, που οδηγούν στην αγορά ιδιαίτε-
ρα ακριβών συσκευών με «εξαιρετικές», θε-
ωρητικά τουλάχιστον, δυνατότητες, οι οποίες
όμως τελικά δεν ενδιαφέρουν και στην πρά-
ξη ελάχιστα θα αξιοποιηθούν.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ &
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ
Τα ξενοδοχεία σήμερα οφείλουν τα προ-
σφέρουν μία ευχάριστη γαστρονομική εμπει-
ρία στους πελάτες τους. Ωφελούνται ιδιαίτε-
ρα με τη χρήση σύγχρονων μέσων και μεθό-
δων μαγειρικής, διότι εξοικονομούν πολύ ση-
μαντικούς πόρους και καθιστούν τη λειτουρ-
γία τους πολύ πιο βιώσιμη. Εάν η επιλογή του
εξοπλισμού της κουζίνας γίνει προσεκτικά
σύμφωνα και με οικολογικά κριτήρια, τότε η
επένδυση θα γίνει ανταποδοτική άμεσα και
τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν και στις
καταναλώσεις που θα μειωθούν, οπότε δεν
θα αργήσει να αποσβεστεί και η επένδυση.
Είναι βέβαιο πάντως ότι οι διατροφικές συ-
νήθειες των ταξιδιωτών σήμερα έχουν επη-
ρεάσει την επιλογή των μηχανημάτων στην
κουζίνα ενός ξενοδοχείου. Η τάση, για παρά-
δειγμα, για μία πιο υγιεινή διατροφή των κα-
ταναλωτών, με πολύ περισσότερα κρύα φα-
γητά ή φαγητά μαγειρεμένα στον ατμό,
έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη χρήση των
ανάλογων παρασκευαστικών μηχανημάτων
και μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων συ-
ντήρησης, ενώ σε πολλά ξενοδοχεία έχει πε-
ριοριστεί η χρήση της φριτέζας, των τηγα-
νιών κ.λπ.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Συνίσταται από όλους η εφαρμογή κανό-
νων οικολογικής ευαισθησίας (πράσινη εγκα-
τάσταση), όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες τε-
χνολογικές τάσεις. Σημαντικό είναι ο νέος
εξοπλισμός να βοηθά στην εξοικονόμηση
ενέργειας και στην εξοικονόμηση νερού και
απορρυπαντικού, στην υγιεινή του χώρου της
κουζίνας και των συσκευών-μηχανημάτων
κ.λπ. Πρέπει γενικά να επιλέγονται προϊόντα
τα οποία συντελούν στην υπεύθυνη (και βιώ-
σιμη) ανάπτυξη. Να έχει υπολογιστεί η επί-
δραση των προϊόντων στο περιβάλλον, σε
όλες τις φάσεις της ζωής τους, από το σχε-
διασμό έως την ανακύκλωση. Ο σχεδιασμός
αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μη-
χανημάτων και αποτελεί τη βάση της ολοκλη-
ρωμένης προσέγγισης για την προστασία του
περιβάλλοντος. Ο κύριος στόχος είναι η ανά-
πτυξη και προώθηση αποδοτικών προϊόντων,
με χαμηλές καταναλώσεις νερού και ενέρ-
γειας, δεδομένου ότι το μέγιστο μέρος/μερί-
διο του άνθρακα εμφανίζεται όταν τα μηχα-
νήματα τεθούν σε λειτουργία.
Η εξοικονόμηση ενέργειας στις νέες συ-
σκευές είναι μία πρόκληση για τα ευρωπαϊκά
εργοστάσια κυρίως που φιλοδοξούν να κατα-
σκευάζουν συσκευές που αποδίδουν περισ-
σότερο καταναλώνοντας, όμως, λιγότερη
ενέργεια.