Page 84 - Τουριστική Αγορά τ. 259

84
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ
FOCUS
Μαζική Εστίαση
ΤΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Είναι γενικά κατανοητό και αποδεκτό σήμερα να δίνεται μεγάλη σημασία από τις ξενο-
δοχειακές επιχειρήσεις στον εξοπλισμό και στα προϊόντα που αφορούν στη μαζική
εστίαση. Η καλή κουζίνα είναι σημείο αναφοράς ενός ξενοδοχείου και πόλος έλξης
επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.
Μ
ε στόχο και επιδίωξη
την ενίσχυση και ενδυ-
νάμωση της ανταγωνι-
στικής θέσης ενός ξε-
νοδοχείου στην αγορά,
αλλά κυρίως με στόχο
τους ευχαριστημένους πελάτες, όλοι επικε-
ντρώνονται στην εστίαση. Άλλος σημαντικός
παράγοντας αφορά βέβαια στο κόστος κτή-
σης των μηχανημάτων, συντήρησης και κυ-
ρίως κατανάλωσης.
Οι χώρες προέλευσης των τουριστών και
επομένως οι επιθυμίες καθώς και οι διατρο-
φικές συνήθειές τους έχουν πλέον αλλάξει,
με αποτέλεσμα τα τουριστικά καταλύματα
να επιλέγουν διαφορετικό εξοπλισμό, κατάλ-
ληλο, όμως, ώστε να ικανοποιούνται οι πελά-
τες. Τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο
χώρο της μαζικής εστίασης των ξενοδοχεί-
ων αναγκάζουν συχνά τους ξενοδόχους να
αναζητούν νέες λύσεις και προτάσεις όσον
αφορά στην επιλογή του χώρου, του εξοπλι-
σμού και των προϊόντων μαζικής εστίασης.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι εκείνο της
εξοικονόμησης ενέργειας και η χρήση προϊ-
όντων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς
και η επιλογή προϊόντων χαμηλού κόστους,
που παίζουν σημαντικό ρόλο για τους επιχει-
ρηματίες και για τους προμηθευτές, οι οποίοι
δείχνουν να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους
στα νέα πρότυπα.
ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ
Γενικά, σήμερα παρατηρείται και στροφή
των επιχειρήσεων εξοπλισμού μαζικής
εστίασης προς την πράσινη ανάπτυξη. Εκεί-
νοι οι οποίοι θεωρούνται οι αρμόδιοι για την
επιλογή των συσκευών μαζικής εστίασης,
όσον αφορά σε όλες τις παραμέτρους είναι
ο chef και ο F-B manager ενός ξενοδοχείου.
Πολλοί θεωρούν ότι η εποχή χαρακτηρίζε-
ται από αβεβαιότητα και ότι σε τέτοιες πε-
ριόδους ταιριάζουν απόλυτα κλασικές συντα-
γές, οι οποίες συντελούν στη μείωση κό-
στους λειτουργίας, βελτίωση παραγόμενου
έργου, βελτίωση ποιότητας, ευελιξία, εύρε-
ση νέων προϊόντων κ.λπ.
Οι τάσεις στο χώρο της μαζικής εστίασης
έχουν κυρίως να κάνουν με τη μείωση του
αρχικού κόστους κτήσης του εξοπλισμού σε
συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος
αυτού. Η σχέση ποιότητας/τιμής έχει πάντα
καθοριστικό ρόλο. Από πολλούς υπεύθυνους
ξενοδόχους μεγάλη έμφαση δίνεται και στο
ενεργειακό αποτύπωμα των συσκευών, με
ευρεία χρήση πλέον τεχνολογιών εξοικονό-
μησης ενέργειας.
Σήμερα, οι σύγχρονες τεχνολογικές τά-
σεις στο χώρο της μαζικής εστίασης προσα-
νατολίζονται και στην αυτοματοποίηση, στην
ταχύτητα αποτελέσματος, στη μείωση του
όγκου, στην εξοικονόμηση ενέργειας, κατα-
νάλωσης νερού και χημικών καθαρισμού,
στην απόλυτη μείωση θερμικών εκπομπών
και θορύβου, στην ευκολία τεχνικής υποστή-
ριξης, καθώς και στην εξασφάλιση φιλικής
λειτουργίας των μηχανημάτων. Μερικά νέα