Page 54 - Τουριστική Αγορά τ. 260

n
Να ασκεί σύγχρονη διοίκηση για την επί-
τευξη των στόχων της τουριστικής επιχείρη-
σης.
n
Να εφαρμόζει επιστημονικές και τεχνολο-
γικές διοικητικές μεθόδους και πρακτικές
στην παραγωγή, τιμολόγηση, διανομή και
προώθηση τουριστικών προϊόντων.
n
Να διεξαγάγει έρευνα τουριστικής αγο-
ράς.
n
Να διερευνά και να αξιολογεί τη δυνατό-
τητα εκμετάλλευσης των τουριστικών πόρων
και να φροντίζει για την ανάπτυξή τους.
n
Να προγραμματίζει και να εφαρμόζει πο-
λιτικές σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο
για την επίτευξη επιθυμητών στόχων.
n
Να εφαρμόζει τις σύγχρονες δυνατότητες
της πληροφορικής στο περιβάλλον του του-
ρισμού.
n
Να διαχειρίζεται κατά τον αποτελεσματι-
κότερο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της
τουριστικής επιχείρησης.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Τουριστικών
Επιχειρήσεων των ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα
να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυ-
χιακό επίπεδο, εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ
18
και μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνι-
σμούς του ΑΣΕΠ για να διορισθούν ως καθη-
γητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακό-
μα να εργασθούν ως αυτοαπασχολούμενοι
στον τομέα του Τουρισμού ή στην παροχή λο-
γιστικών υπηρεσιών.
Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι τα εξής:
Α’ Εξάμηνο
1.
Εισαγωγή στον Τουρισμό
2.
Μικροοικονομική 3. Οικονομικά Μαθηματι-
κά 4. Επαγγελματική Μαγειρική 5. Επιχειρη-
σιακές Επικοινωνίες Τουρ. Επιχειρήσεων
6.
Τουριστική Κοινωνιολογία 7. Κοινωνία Ανα-
ψυχής 8. Ψυχαγωγία και Άθληση Πελατών
Β’ Εξάμηνο
1.
Τουριστική Γεωγραφία 2. Μα-
ζική Παραγωγή Φαγητών 3. Μακροοικονομι-
κή 4. Στατιστική Επιχειρήσεων 5. Μπαρ – Πο-
τά – Οινολογία 6. Αρχιτεκτονική και Εξοπλι-
σμός Ξενοδοχείων 7. Οργάνωση Συνεδρίων
Γ’ Εξάμηνο
1.
Τουριστική Οικονομία 2. Αρ-
χές Γενικής Λογιστικής 3. Τουριστικό Δίκαιο
4.
Τεχνική Εστιατορίου 5. Εμπορικό Δίκαιο
6.
Ταξιδιωτικοί Οδηγοί 7. Πρόγραμμα Ταξιδι-
ού
Δ’ Εξάμηνο
1.
Αρχές Λογιστικής Εταιρειών
2.
Υπηρεσία Υποδοχής 3. Υπηρεσία Ορόφων
4.
Εργασιακές Σχέσεις 5. Τουριστικό Μάρ-
κετινγκ 6. Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων
7.
Διεθνείς Εμπορικές Σχέσεις 8. Στοιχεία
Κοστολόγησης
Ε’ Εξάμηνο
1.
Εμπορευματογνωσία – Προ-
μήθειες 2. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρή-
σεων 3. Ξενοδοχειακές Εφαρμογές με Η/Υ
4.
Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ 5. Τιμολόγηση
Έλεγχος 6. Εργατικό Δίκαιο 7. Ευρωπαϊκή
Ένωση
ΣΤ’ Εξάμηνο
1.
Τουριστική Ψυχολογία
2.
Διοίκηση Προσωπικού Τουριστικών Επιχει-
ρήσεων 3. Πολιτική Επικοινωνίας Τουριστι-
κών Επιχειρήσεων 4. Αεροπορικοί Ναύλοι –
Έκδοση Εισιτηρίων 5. Τήρηση Λογαριασμών
Πελατών 6. Έρευνα Τουριστικής Αγοράς
7.
Τουριστική Διαφήμιση
Ζ’ Εξάμηνο
1.
Συστήματα Κρατήσεων με
Η/Υ 2. Σεμινάριο Τελειόφοιτων 3. Τουριστική
Πολιτική 4. Τουρισμός και Ανάπτυξη 5. Αγγλι-
κή Τουριστική Ορολογία 6. Γαλλική Τουριστι-
κή Ορολογία 7. Ιταλική Τουριστική Ορολογία
Η’ Εξάμηνο
Πρακτική Άσκηση, Πτυχιακή
Εργασία
2.
Επαγγελμαατικά λύκεια (ΕΠΑλ)
Α’ Τάξη
Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Μαθήματα κύκλου επιλογής Διοίκησης και
Οικονομίας
1.
Οργάνωση και Διοίκηση
2.
Αρχές Λογιστικής
3.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολι-
σμός – Περιβάλλον εργασίας – Ασφάλεια και
Υγιεινή
4.
Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινω-
νιών
Β’ Τάξη
Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Μαθήματα Ειδικότητας
1.
Εισαγωγή στον Τουρισμό 2. Οργάνωση και
Λειτουργία Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
3.
Οργάνωση και Λειτουργία Τουριστικών
Επιχειρήσεων 4. Αγγλικά Ειδικότητας 5. Γαλ-
λικά ή Γερμανικά 6. Στοιχεία Δικαίου
Γ’ Τάξη
Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Μαθήματα Ειδικότητας
1.
Πολιτική Οικονομία 2. Δεοντολογία Επαγ-
γέλματος – Ηθική Επιχειρήσεων 3. Εφαρμο-
γές στον Τουρισμό 4. Τουριστική Γεωγραφία
5.
Αγγλικά Ειδικότητας 6. Γαλλικά ή Γερμανι-
κά
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Υπάλληλος
Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό»
των ΕΠΑΛ μπορούν να εργαστούν ως στελέ-
χη τουριστικών επιχειρήσεων, να διοριστούν
στο δημόσιο ως υπάλληλοι δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης (ΔΕ) ή να συνεχίσουν τις σπου-
δές τους στα ΤΕΙ συμμετέχοντας στις πανελ-
λήνιες εξετάσεις.
3.
Δημόσια ΙΕΚ
ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙ-
ΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
1.
Στελέχη Διοίκησης και Οικονομίας στον
τομέα του Τουρισμού
2.
Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής
Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
3.
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (CHEF)
4.
Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού
λειτουργούν οι πιο κάτω σχολές εκπαίδευσης
τουριστικών στελεχών:
4.
Ανώτερες Σχολές
ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ-
ΔΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ (ΑΣΤΕΡ)
ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ-
ΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΣΤΕΚ)
Οι σπουδαστές στις σχολές αυτές εισάγο-
νται με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξε-
τάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο
Παιδείας.
Η φοίτηση περιλαμβάνει 2 κύκλους σπου-
δών συνολικής διάρκειας 7 εξαμήνων. Ο
54
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ