72
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
επαγγελματικό ενδιαφέρον.
12.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Οι κονκάρδες ή τα σήματα,
ή οι στάμπες με επαγγελματική ονομασία, να
έχουν επαγγελματική εμφάνιση και ωραία αι-
σθητική.
13.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: Καλό είναι να
αποφεύγονται οι πρωτοεμφανιζόμενες εκθέ-
σεις, εκτός όταν πραγματοποιούνται για να
καλύψουν ένα σημαντικό κενό, μία πραγματι-
κή ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρ-
χουν και τα πλεονεκτήματα αξιοποίησης της
πρωτοεμφανιζόμενης έκθεσης. Αφορά τόσο
σε ένα πιθανόν μεγαλύτερο ειδικό κοινό επι-
σκεπτών που θα προσελκυστεί από περιέρ-
γεια όσο και σε ειδικές τιμές που θα διατε-
θούν για τους εκθέτες. Όταν είναι όμως εφι-
κτό, θα πρέπει να επιλέγονται εκείνες οι εκ-
θέσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί και καθιε-
ρωθεί. Αν μία έκθεση επιλέγεται από τους
ανταγωνιστές, αυτός είναι ένας σημαντικός
δείκτης ότι έχει γίνει σωστή επιλογή.
14.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τα λουλούδια και τα φυ-
τά στο περίπτερο δίνουν την αίσθηση φρε-
σκάδας και χρωμάτων, αλλά συνήθως αξιολο-
γούνται ως δείκτης οικονομικής ευρωστίας
και επαγγελματισμού. Πολλοί επισκέπτες τα
βλέπουν πολύ θετικά.
15.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Η δικτύωση είναι ένας βασι-
κός λόγος συμμετοχής σε μία έκθεση. Από
τη δικτύωση ο εκθέτης θα μάθει πολλά πράγ-
ματα που δεν ανακοινώνονται και που δεν
μπορούν να διαβαστούν σε κανένα έντυπο.
Λεπτομέρειες για τις ώρες αιχμής, για τις πι-
θανές ιδιοτροπίες του διοργανωτή που θα
πρέπει να προσεχτούν. Η αξιοποίηση των
«
αργών» περιόδων της ημέρας είναι ο ιδανι-
κός τρόπος για τη δικτύωση με άλλους εκθέ-
τες.
16.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πριν την έναρξη της έκ-
θεσης, θα πρέπει να εξετάζεται το περίπτε-
ρο με το μάτι του επισκέπτη και να καταγρά-
φονται οι εντυπώσεις, ώστε να γίνουν οι κα-
τάλληλες βελτιώσεις. Κάθε μέρα πριν την
έναρξη θα πρέπει να εξετάζεται το περίπτε-
ρο με καθαρό μάτι. Κάθε μέρα έρχονται νέοι
επισκέπτες που θα το δουν για πρώτη φορά.
17.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πρέπει να υπάρχει πρό-
βλεψη για «ενυδάτωση». Ενυδάτωση τόσο
των εκθετών όσο και των επισκεπτών. Όσοι
μιλούν χρειάζονται νερό, γιατί στεγνώνει η
γλώσσα. Να υπάρχει νερό διαθέσιμο για το
προσωπικό και τους επισκέπτες. Το νερό
αποτελεί πολλές φορές πόλο έλξης. Συχνά
εταιρείες που εμφιαλώνουν νερό ενδιαφέ-
ρονται για την προβολή τους σε εκθέσεις και
μπορεί να το διαθέσουν στο πλαίσιο συνδυα-
στικής προβολής στην έκθεση. Δίνεται έτσι η
δυνατότητα θετικής εικόνας χωρίς κάποιο
επιπλέον κόστος.
18.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πρώτα, πρέπει να κοιτά
ο εκθέτης τον επισκέπτη στα μάτια και μετά
να ασχοληθεί με την ανάγνωση της κονκάρ-
δας του. Πάντα ο εκθέτης πρέπει να βλέπει
τον επισκέπτη τίμια. Εφόσον πραγματικά
έχει λόγο να ενδιαφερθεί για το προϊόν προς
πώληση, τότε να γίνει και η προσπάθεια πώ-
λησης. Είναι λάθος να πείθουμε κάποιον να
αγοράσει κάτι που δεν του χρειάζεται ή δεν
μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά σε αυτό
το κόστος. Μπορεί να γίνει πηγή αρνητικών
σχολίων για το προϊόν μας, χωρίς να υπάρξει
κανένα πραγματικό κέρδος.
19.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Θα πρέπει να προβλέπο-
νται για το προσωπικό αρκετά διαλείμματα,
ώστε να μην υπάρχει κόπωση. Γι’ αυτό, βέ-
βαια, χρειάζεται να υπάρχει επαρκές προ-
σωπικό. Ένα άτομο ποτέ δεν είναι αρκετό.
Πάντα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο,
ώστε να μπορούν να εναλλάσσονται όταν
υπάρξει ανάγκη και να μη δίνουν εικόνα τα-
λαιπωρίας και κούρασης που περνά αρνητι-
κό μήνυμα στον επισκέπτη για το προϊόν ή
την υπηρεσία.
20.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Θα πρέπει να γίνεται
προσπάθεια για τον εντοπισμό των προτεραι-
οτήτων και των ενδιαφερόντων του επισκέ-
πτη, ώστε οι πληροφορίες που δίνονται να
επικεντρώνονται στα πλεονεκτήματα που
προσφέρουν.
21.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: H αναφορά σε μία εν-
διαφέρουσα προσωπική ιστορία (αν υπάρχει)
έχει αποδειχτεί πολύ αποδοτική στην επικοι-
νωνία με τους επισκέπτες. Σπάει ο πάγος.
Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ακούσουν
σχετικές προσωπικές ιστορίες. Μπορεί να
είναι του ιδρυτή της εταιρείας ή κάποιου
εκλεκτού σας πελάτη. Έξυπνα ανέκδοτα που
δεν προσβάλλουν είναι επίσης ένας έξυπνος
τρόπος για τη δημιουργία ευχάριστου κλίμα-
τος στο περίπτερο.
22.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Θα πρέπει οι εκπρόσω-
ποι/προσωπικό της επιχείρησης να έχουν εκ-
παιδευτεί να μην «πουλάνε» μόνο. Να ενημε-
ρώνονται και να «εκπαιδεύονται» από τους
επισκέπτες, αλλά και τους άλλους εκθέτες.
Να αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή τους στην
έκθεση ως ευκαιρία για επιμόρφωση και για
χρήσιμες επαγγελματικές γνωριμίες.
23.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: Το επιτυχημένο περίπτε-
ρο είναι ένας χώρος όπου θέλουν οι άνθρω-
ποι να παρευρίσκονται. Η ωραία, καλαίσθητη
και διακριτική διακόσμηση είναι σημαντικός
παράγοντας.
24.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Θα πρέπει το περίπτερο να
απευθύνεται και στις πέντε αισθήσεις του
επισκέπτη: όραση, όσφρηση, γεύση, ακοή
και αφή. Όλα παίζουν το ρόλο τους στην
προσέλκυση ή στην απώθηση των επισκε-
πτών, που πάντα κρίνουν ό,τι βλέπουν, ακούν
κ.λπ.
25.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: Η «πράσινη» ταυτότητα στο
περίπτερο έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα θετική.
Αναδεικνύεται με την παρουσία των κατάλ-
ληλων μηνυμάτων ή την προβολή με προϊό-
ΤοΥρΙςΤΙΚο MARKeTING