71
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
TOYρΙςΤΙΚο ΜARKeTING
σμό στον τουρισμό και απευθύνεται κυρίως
στους ξενοδόχους, στους τουριστικούς πρά-
κτορες και σε άλλους παρόχους υπηρεσιών
τουρισμού. Η υιοθέτηση των υποδείξεων του
Οδηγού μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην εξοικονόμηση χρόνου και στην καλύτε-
ρη και αποδοτικότερη αξιοποίηση χρήματος.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε πολλά
θέματα που αφορούσαν στην Επιλογή, Αξιο-
λόγηση, Προετοιμασία, Παρουσία, Προσωπι-
κό και Ενέργειες Μετά την Έκθεση. Στο 2ο
μέρος συνεχίζουμε με παρουσίαση και άλ-
λων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν
στη συμμετοχή σε μία έκθεση και στους
τρεις βασικούς της άξονες: Προετοιμασία –
Έκθεση – Μετά την Έκθεση
1.
ΤΑΞΙΔΙ: Να οριστικοποιούνται έγκαιρα οι
ρυθμίσεις για το ταξίδι και τη διαμονή και να
ενημερώνονται έγκαιρα όλοι οι εμπλεκόμε-
νοι. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι τιμές των
εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλότερες όταν αγο-
ράζονται πολύ νωρίτερα. Από την ώρα που οι
ημερομηνίες της έκθεσης είναι δεδομένες,
μπορούν να αγοράζονται τα εισιτήρια ώστε
να εξοικονομούνται αρκετά χρήματα. Το ίδιο
ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Όταν μία έκθε-
ση είναι επαναλαμβανόμενη και έχουμε απο-
φασίσει ότι θα πηγαίνουμε, εφόσον διαθέ-
σουμε δύο ώρες από το χρόνο μας στην πόλη
που διοργανώνεται η έκθεση, μπορούμε να
κλείσουμε το ή τα δωμάτια που θέλουμε σε
πολύ καλύτερες τιμές για την επόμενη διορ-
γάνωση τον επόμενο χρόνο, έχοντας δει τα
δωμάτια και γνωρίζοντας ότι είναι αυτό που
ζητάμε.
2.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Η έκθεση είναι αφορμή
για συναντήσεις. Πρέπει να προγραμματί-
ζουμε αυτές τις συναντήσεις, να μην τις πε-
ριμένουμε να έρθουν από τον ουρανό. Να γί-
νεται προγραμματισμός συναντήσεων με συ-
νεργάτες και πελάτες (π.χ. tour operators,
τουριστικούς πράκτορες, προμηθευτές, δια-
φημιστές, bloggers κ.λπ.).
3.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: Να υπάρχει ένα κουτί με
γραφική ύλη και μικροεφόδια (στιλό, συρρα-
πτικό, κολλητική ταινία, κόλλα, ψαλίδι, συνδε-
τήρες, κονκάρδες, χαρτί σημειώσεων, επαγ-
γελματικές κάρτες, παραμάνα, χτένα, κλω-
στή και βελόνα κ.λπ., πολλά μπορεί να συμ-
βούν και καλό είναι να είμαστε σωστά προε-
τοιμασμένοι).
4.
LOVE YOUR FEET. Θα πρέπει όλοι να
φορούν άνετα παπούτσια. Θα υπάρχει πολλή
ορθοστασία. O ενοχλητικός πόνος στα πόδια
από την ορθοστασία είναι ο χειρότερος σύμ-
βουλος για επαγγελματική και φιλική συμπε-
ριφορά. Τα άνετα παπούτσια συντελούν στην
καλή μας διάθεση και μας δίνουν τη δυνατό-
τητα να είμαστε πιο ξεκούραστοι περισσότε-
ρες ώρες.
5.
ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ:
Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης θα πρέπει
να βγαίνουν ως το διάδρομο. Να εκθέτουν
και τους εαυτούς τους. Κανένας κανονισμός
δεν επιβάλλει να κλείνονται μέσα στο περί-
πτερο, το περίπτερο δεν πρέπει να μένει
άδειο, αλλά εφόσον είναι κοντά και μπορούν
να το παρακολουθούν ασφαλώς, πρέπει να
κυκλοφορούν εκεί κοντά. Είναι βέβαια πολύ
σημαντικό να μην αγνοούν και να μην αδια-
φορούν για τους επισκέπτες που πλησιάζουν
στο περίπτερο.
6.
ΠΡΟΒΟΛΗ: Μεγαλούτσικες οθόνες με
video ή και φώτα που αναβοσβήνουν και πα-
ραπέμπουν στο προϊόν ή την υπηρεσία προ-
σελκύουν θετικά την προσοχή των επισκε-
πτών. Πρέπει όμως να προβάλλουν εικόνα
που να παραπέμπει στο προϊόν ή την υπηρε-
σία μας.
7.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι σημειώσεις πάνω στις
επαγγελματικές κάρτες που δίνουν οι επι-
σκέπτες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσι-
μες. Η λεπτομέρεια που θα θυμίσει το σχόλιο
ή το συγκεκριμένο ενδιαφέρον του υποψήφι-
ου πελάτη έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτε-
λεσματική. Ημερομηνία, όνομα έκθεσης, λέ-
ξη-κλειδί για την ερώτηση/ενδιαφέροντος
του επισκέπτη. ΚΑΘΑΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ,
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ
ΜΕΤΑ.
8.
ΚΕΡΑΣΜΑ: Είναι έξυπνο και ανεβάζει το
επίπεδο της πρόσκλησης ακόμα περισσότε-
ρο όταν αφορά ένα κέρασμα και εκτός του
χώρου της έκθεσης, κυρίως για τους σημα-
ντικούς πελάτες.
9.
ΚΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: Είναι πολύ
σημαντικό όταν καλούμε πελάτες ενεργούς
ή δυνητικούς στο περίπτερο για να τους προ-
σφέρουμε έναν καφέ να είμαστε φιλόξενοι
και όταν έρχονται οι επισκέπτες, να τους
προσφέρουμε τον καφέ. Είναι καλό να προ-
σφέρονται κεράσματα στο περίπτερο: κα-
φές, ποτό (τσικουδιά, τσίπουρο ή κάτι άλλο)
και μικροί μεζέδες, ιδιαίτερα αν προσφέρο-
νται και στο «ξενοδοχείο σας» ή στον προορι-
σμό του ξενοδοχείου. Όση ώρα τα απολαμ-
βάνουν οι επισκέπτες, θα μιλούν με τους αν-
θρώπους της επιχείρησης.
10.
ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: Οι εκ-
θέτες θα πρέπει και να περιπλανώνται στους
χώρους της έκθεσης και να συνομιλούν με
όσους περισσότερους μπορούν, να προσκα-
λούν στο περίπτερο, να ενημερώνονται και
να αναπτύσσουν ένα φιλικό κλίμα. Η γνωρι-
μία σε εκθέσεις έχει γίνει αιτία σημαντικών
συνεργειών, συνεργασιών και φιλίας.
11.
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ – ΠΕΛΑΤΕΣ: Θα πρέπει
να γίνεται εκπαίδευση και συνείδηση σε
όλους τους συμμετέχοντες ότι ο χρόνος στην
έκθεση είναι πολύτιμος. Να υπάρχει μέθο-
δος και να γίνεται αξιολόγηση των επισκε-
πτών, ώστε να διατίθεται περισσότερος χρό-
νος σε επισκέπτες που φαίνεται να έχουν τα
χαρακτηριστικά για να εξελιχθούν σε πελά-
τες, αντί να σπαταλιέται πολύς χρόνος σε
εκείνους που δεν παρουσιάζουν κανένα