94
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
τη ματιά του επισκέπτη, αλλά να τη γνωρίσει
και να τη βιώσει σαν να ζούσε σε αυτή. Γι’
αυτές τις βιωματικές εμπειρίες, για την ου-
σιαστική επαφή με το νησί, για τις εικόνες
που θα χαραχτούν στη μνήμη, για όλα αυτά
που έζησαν και ένιωσαν τόσο οι συμμετέχο-
ντες όσο και οι θεατές, η Σαντορίνη είναι
έτοιμη να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει και
άλλες παρόμοιες διοργανώσεις οποιαδήποτε
εποχή του χρόνου… Ραντεβού στο επόμενο
Santorini Experience!».
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Θή-
ρας, Ρούλα Μπελλώνια-Μενδρινού, στην ομι-
λία της σημείωσε ότι με αυτή την επιτυχημέ-
νη εκδήλωση αποδείχτηκε ότι η Σαντορίνη
μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική της πε-
ρίοδο μέσα από τον αθλητικό τουρισμό και
ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές θα διατε-
θούν για την κατασκευή στίβου.
Τέλος, από τον Αθλητικό Οργανισμό της
Θήρας, ο πρόεδρος του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., κ.
Ελευθέριος Τζούρος, αφού εξήρε τα θετικά
της διοργάνωσης και της σημασίας του «Ευ
αγωνίζεσθαι», που ήταν και το κεντρικό μήνυ-
μα του Santorini Experience, ευχαρίστησε
όλους όσοι συνέβαλλαν (χορηγούς – εθελο-
ντές) για να ξεκινήσει το ταξίδι».
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το
Δήμο Θήρας, τo Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστι-
κό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης
(Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) και τον Όμιλο της Active Me-
dia, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανι-
σμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της The Associa-
tion For International Sport for All (TAFISA).
Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας
για 3η συνεχή χρονιά από το Ίδρυμα
Καπετάν Βασίλη
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη σε συνεργα-
σία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διοργά-
νωσε για 3η συνεχή χρονιά τα δωρεάν Σεμι-
νάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας για τους
επαγγελματίες της εστίασης. Το Ίδρυμα Κα-
πετάν Βασίλη είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό
μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε
το 2011, προς τιμήν του Καπετάν Βασίλη Κων-
σταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να κατα-
στήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου
αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από την υποστή-
ριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Ως
τώρα έχει υποστηρίξει μία σειρά ενεργειών,
που περιλαμβάνει από έρευνα για τοπικές
ποικιλίες μέχρι εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο
Navarino Dunes, στο Costa Navarino, τον πε-
ρασμένο Μάιο και είχαν ως στόχο την ανά-
δειξη και καθιέρωση της μεσσηνιακής κουζί-
νας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.
Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η εκπαίδευ-
ση στην ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της
Μεσσηνίας αξιοποιώντας τα εκλεκτά τοπικά
προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Μέ-
σα από τις πολύτιμες γνώσεις αλλά και την
καθοδήγηση σημαντικών επαγγελματιών του
χώρου, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής –
Costa Navarino, ο Λευτέρης Λαζάρου –
Varoulko Seaside και ο Γιώργος Παπαϊωάν-
νου – Armyra, Navarino Dunes & Παπαϊωάν-
νου στον Πειραιά, οι συμμετέχοντες είχαν τη
δυνατότητα να αποκομίσουν πολύτιμες συμ-
βουλές και γνώσεις.
Οι τρεις διακεκριμένοι chef μαγείρεψαν
και παρουσίασαν τοπικές μεσσηνιακές συ-
νταγές, ενώ από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, ο Πάρης
Κωστόπουλος, διευθυντής κουζίνας & γα-
στρονομικός σύμβουλος, και ο Βενυχάκης
Κωνσταντίνος, chef καθηγητής Μαγειρικής
Τέχνης, προσέφεραν πρακτικές συμβουλές
για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των
μεσσηνιακών προϊόντων. Το πρόγραμμα του
τριήμερου σεμιναρίου περιελάμβανε την εκ-
παίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του
κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη πε-
ριοχή της Μεσσηνίας. Σημειώνεται ότι τα
σεμινάρια αφορούσαν αποκλειστικά επαγ-
γελματίες μάγειρες, chef, ιδιοκτήτες εστια-
τορίων και ξενοδοχειακών μονάδων.
Βέλγοι τουριστικοί πράκτορες αποκτούν
«ελληνική εμπειρία»
Εκπρόσωποι δεκαπέντε θεματικών γρα-
φείων από το Βέλγιο περιηγήθηκαν ανάμε-
σα σε ιστορικά μνημεία της προαθωνικής
χερσονήσου, ακολουθώντας διάσημες πολι-
τιστικές της διαδρομές, και απέκτησαν την
απόλυτη ελληνική εμπειρία, ακολουθώντας
τμήματα της πολιτιστικής διαδρομής με τίτ-
λο «από το Άγιον Όρος στα Στάγειρα του
Αριστοτέλη». Στο «δρόμο» τους είχαν την
ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ελληνικές
γιορτές και πανηγύρια, να γευματίσουν πα-
ραδοσιακά σε ανοιξιάτικα λιβάδια, να επι-
σκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους «διά ξη-
ράς και θαλάσσης», να χορέψουν συρτάκι
και χασάπικο κάτω από το φως του φεγγαρι-
ού, να κολυμπήσουν στα διαυγή νερά του
αθωνικού κόλπου, να παρακολουθήσουν μα-
θήματα παραδοσιακής μαγειρικής πάνω
στην άμμο, δοκιμάζοντας παράλληλα αθωνι-
κούς οίνους, αλλά και να ζήσουν την εμπει-
ρία αφιερωματικών ελληνικών γιορτών.
Παράλληλα, επισκέφθηκαν υποδομές,
ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των δυνατοτή-
των του προορισμού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον περα-
σμένο Μάιο και συνδυάστηκε με ξενάγηση
της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου
να επιτευχθεί σύγκλιση των δύο προσφερό-
μενων τουριστικών προϊόντων και δημιουρ-
γία συνδυαστικού προγράμματος δραστη-
ριοτήτων, το οποίο τον επόμενο Σεπτέμβριο
αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή
θεματικούς Βέλγους ταξιδευτές.
Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της
συστηματικής προσπάθειας του Προαθωνι-
κού Οργανισμού Τουρισμού για ποιοτικό
άνοιγμα της βελγικής αγοράς, η οποία φαί-
νεται να αποδίδει γρήγορα και αποτελεσμα-
τικά, αφού: Η ολοκλήρωσή της δράσης αυ-
τής θα πραγματοποιηθεί έναν μήνα αργότε-
ρα, με την έλευση Βέλγων εκπροσώπων Τύ-
που στην περιοχή, οι οποίοι αναμένεται να
αποτυπώσουν σε έντυπες και ηλεκτρονικές
εκδόσεις τις δυνατότητές της μέσω ενός
ιδιαίτερου Mount Athos Area KOUZINA
press trip, το οποίο στοχεύει στην περαιτέ-
ρω προβολή του προορισμού σε Βέλγιο και
Ολλανδία.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑRKETING