14
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέση τουρισμού με το
δευτερογενή τομέα
Από τα αποτελέσματα της
έρευνας προκύπτει ότι σημαντι-
κό μέρος της ζήτησης για αγαθά
από τις ξενοδοχειακές επιχειρή-
σεις καλύπτεται από τη βιομηχα-
νία τροφίμων και ποτών, η οποία
κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελ-
ληνική μεταποίηση. Η ζήτηση αυ-
τή εμφανίζεται κυρίως από την
πλευρά των μεγάλων ξενοδοχει-
ακών επιχειρήσεων, οι οποίες
ταυτόχρονα με τις υπηρεσίες
καταλύματος προσφέρουν υπη-
ρεσίες εστίασης. Σήμερα μάλι-
στα μεγάλος αριθμός ξενοδοχει-
ακών επιχειρήσεων με σημαντι-
κό αριθμό φιλοξενούμενων επι-
σκεπτών προσφέρουν και προϊόν
all inclusive. Ανάμεσα σε αυτά
τα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβάνε-
ται και σημαντικός αριθμός ξε-
νοδοχείων 4 και 5 αστέρων, τα
οποία προσφέρουν σίτιση και
υπηρεσίες φαγητού και ποτού
που συμπεριλαμβάνονται στο κό-
στος διαμονής υψηλών προδια-
γραφών. Το γεγονός αυτό επη-
ρεάζει θετικά και την παραγωγή
στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτε-
ρα τη γεωργία και την κτηνοτρο-
φία, ως προμηθευτές μεγάλου
μέρους των πρώτων υλών.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά
του τουρισμού είναι στις υπηρε-
σίες καταλύματος, οι οποίες σε
συνδυασμό με την εστίαση αφο-
ρούν τους σημαντικότερους το-
μείς που έχουν άμεση επίδραση
από τον τουρισμό. Σημαντική εί-
ναι επίσης η συνεισφορά στο εγ-
χώριο προϊόν από τις μεταφο-
ρές, ιδιαίτερα τις θαλάσσιες και
τις οδικές, οι οποίες περιλαμβά-
νουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πα-
ροχής υπηρεσιών με σκοπό τις
μετακινήσεις των επισκεπτών
στη χώρα.
Η επιτυχής σύνδεση του ελλη-
νικού τουριστικού προϊόντος με
τον πρωτογενή τομέα παρουσιά-
ζει μία ευκαιρία αναβάθμισης,
διαφοροποίησης και εμπλουτι-
σμού του προσφερόμενου τουρι-
στικού προϊόντος. Συγχρόνως
ενισχύει την τοπική οικονομία
των παραγωγών προϊόντων
αγροτικών, κτηνοτροφικών και
ιχθυοκαλλιέργειας. Πρακτικά η
σύνδεση αυτή του τουρισμού με
την πρωτογενή παραγωγή είναι
βέβαιο ότι θα έχει άμεση και θε-
τική επίδραση για όλα τα εμπλε-
κόμενα μέρη. Αρχικά θα προ-
σφέρει στους επισκέπτες ένα
μοναδικό διαφορετικό προϊόν
ενισχύοντας τη θετική εμπειρία
και ενισχύοντας τις καλές μνή-
μες από τις διακοπές.
Συγχρόνως θα ενισχύσει οικο-
νομικά άμεσα τους παραγωγούς,
τους επιχειρηματίες του τουρι-
σμού και την εμπορική κίνηση
στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, με αυτόν τον τρό-
πο υποστηρίζεται και ενισχύεται
η προοπτική των εξαγωγών προϊ-
όντων, τα οποία μετά την ικανο-
ποιητική γευστική δοκιμή θα ανα-
ζητηθούν από τους τουρίστες
όταν θα έχουν επιστρέψει στις
χώρες τους. Συνηθίζεται μάλι-
στα σε πολλές χώρες να προ-
σκαλούν φίλους για να διηγηθούν
τις διακοπές τους και να δείξουν
φωτογραφίες και αναμνηστικά.
Σε αυτές τις συγκεντρώσεις οι
οργανωτές αναζητούν να προ-
σφέρουν στους καλεσμένους
προϊόντα (κρασί και άλλα εδέ-
σματα) από τη χώρα των διακο-
πών. Κατά συνέπεια, με βάση τη
σωστή οργάνωση και την εφαρ-
μογή επιστημονικής μεθοδολο-
γίας με ορθό προγραμματισμό,
χωρίς βλέψεις για εύκολο και
σύντομο κέρδος, ανοίγονται νέ-
ες προοπτικές και συγκεκριμένα
επιχειρηματικά κίνητρα ώστε οι
Έλληνες παραγωγοί να αυξή-
σουν την ανταγωνιστικότητα των
προϊόντων τους (σχέση τιμής-
ποιότητας, value for money), με
άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση
της αναγνωρισιμότητας των
προϊόντων και της προσέλευσης
στις αγορές. Μέσα από αυτές
τις διαδικασίες ενδυναμώνει η
θέση ελληνικών προϊόντων στις
προτιμήσεις και επομένως στις
συνήθειες των καταναλωτών.
Οι άνθρωποι του τουρισμού
κατανοούν την ανάγκη και τη ση-
μασία διαφοροποίησης του του-
ριστικού προϊόντος. Η επίτευξη
μίας δυναμικής σχέσης ανάμεσα
στον πρωτογενή τομέα, στην
τουριστική επιχειρηματικότητα
και στο τελικό προσφερόμενο
τουριστικό προϊόν αποτελεί μία
διέξοδο για τον επαναπροσδιορι-
σμό του ελληνικού τουριστικού
προϊόντος. Συγχρόνως η εύρεση
μεθόδων για την αναδιάρθρωση
και την αναβάθμιση του τουριστι-
κού προϊόντος μέσα από τη δια-
σύνδεσή του με τον πρωτογενή
τομέα υποστηρίζει την ελληνική
οικονομία και ιδιαίτερα την τοπι-
κή οικονομία. Σήμερα υπάρχουν