Τουριστική Αγορά τ. 281

64 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ όπως τα συστήματα επεξεργασίας λυ- μάτων κι η καταλυτική οζονοποίηση για την απολύμανση του υδάτινου όγκου ή του αέρα σε αποθήκες, ψυγεία, κουζίνα, δωμάτια, που εφαρμόζονται πλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να διασφαλίσουν την ποιότητα παροχών σε όλα τα στάδια χρήσης νερού. Σύμφωνα με την ΜΠΡΕΝΤΑΣ Μ. Ε.Π.Ε, η ασφαλής κι αδιάρρηκτη τροφοδοσία του νερού σε μια μονάδα έχει δύο σκέλη. Αρχικά, απαιτείται η επεξεργασία (φίλ- τρανση) του νερού, ώστε αυτό να είναι ποιοτικά κατάλληλο, και στη συνέχεια η αποθήκευση και μεταφορά του στο δί- κτυο, ώστε να φτάνει και στο ψηλότερο σημείο της μονάδας. Με την αποθήκευ- ση δίνουμε λύση σε περιπτώσεις διακο- πών νερού που συμβαίνουν συχνά, ιδίως τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε μια μονάδα απαιτείται σύστημα φίλτρανσης (ανάλογα με την ποιότητα του νερού που ήδη υπάρχει και τις ποσοτικές ανάγκες), δεξαμενή αποθήκευσης του φιλτραρι- σμένου νερού και πιεστικό συγκρότημα, για την παροχή του νερού στο δίκτυο του ξενοδοχείου (ανάλογο με τα χαρα- κτηριστικά της μονάδας). ΗWall Eco αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, χρησι- μοποιούν απαρχαιωμένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, που απαιτούν πολλά χημικά, βακτήρια και χλώρια τα οποία είναι δύσκολα στη διαχείριση και την απομάκρυνσή τους. Ταυτόχρονα, δημιουργούν μεγάλες ποσότητες λυματολάσπης, που προκα- λεί πρόβλημα διάθεσης. Αναγκάζονται, λοιπόν, τα ξενοδοχεία να εναποθέτουν τη λυματολάσπη σε δημοτικούς βιολογι- κούς καθαρισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να διαχειριστούν όλον αυτό τον όγκο. Στους συμβατικούς βιολογικούς καθα- ρισμούς, ο υδάτινος όγκος, μετά την επε- ξεργασία του βιολογικού, χάνεται και δεν χρησιμοποιείται, λόγω πολλών κι ακα- τάλληλων ιχνοστοιχείων. Έτσι, χάνεται ένας τεράστιος όγκος νερού για χρήσεις ξενοδοχείου (π.χ. πότισμα). Τι προτείνουν οι εταιρείες; Το να προτείνει κάποιος το «καλύτερο» σύστημα διαχεί- ρισης νερού μιας μονάδας αποτελεί μια σύνθετη εργασία, για την οποία πρέπει ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Απαιτείται η εμπειρία από αντίστοιχα συστήματα αλλά κι η γνώση της ποιότητας του νερού που πρέπει το κάθε σύστημα να επεξεργαστεί, καθώς και φυσικοχημική και μικροβιολογική ανάλυση, ώστε να γνωρίζει ο κάθε κατα- σκευαστής τι αντιμετωπίζει. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί σημασία είναι το ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες του ξενοδοχείου σε νερό, αλλά και τα χαρακτη- ριστικά του ήδη υπάρχοντος συστήματος ύδρευσης (τι σωληνώσεις υπάρχουν, αν υπάρχουν δεξαμενές, από πού έρχεται το νερό κ.λπ. ). } Euromarket Η Euromarket, με παρουσία στον χώρο από το 1978, παρακολουθεί συνεχώς τη διεθνή εξέλιξη της τεχνολογίας, διε- ρευνώντας, επιλέγοντας κι εξασφαλίζο- ντας τη συνεργασία των πλέον γνωστών κι εξειδικευμένων οίκων του εξωτερικού. Στο παρόν αφιέρωμα η εταιρεία ανα- φέρει ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμε- τέχει στην υποστήριξη και στο κόστος επένδυσης μιας μονάδας, μέσω διαφό- ρων προγραμμάτων (π.χ ΕΣΠΑ). Αναλυ- τικά, θεωρεί πως πρέπει να υπάρχουν κίνητρα επιβράβευσης, σε περίπτωση σωστής κι αδιάληπτης λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας, ενώ απαραί- τητος είναι κι ο αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής της Νομοθεσίας, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και για λόγους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις από την άλλη θα πρέπει να προχωρούν κατά τη φάση σχεδιασμού των μονάδων σε έρευ- να κι επιλογή έμπειρων κι εξειδικευμέ- νων εταιρειών στο αντικείμενο της επε- ξεργασίας, προκειμένου να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν οι βέλτιστες τεχνικοοικονομικά μονάδες, με βάση αφενός τα τεχνικά δεδομένα σχεδιασμού αφετέρου τις ανάγκες του πελάτη και τις απαιτήσεις του τελικού αποδέκτη. Δημοκρίτου 9, 194 00, Βιομηχανική Περιοχή Κορωπί Τηλ.: 210 6620259 Web: www.euromarket.com.gr

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=