Greek Vegan 4

ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ 46 Τα φυτικά γάλατα είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλή και προβλέπεται να εκτοπίσουν μελλοντικά το ζωικό γάλα. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά. ΕΡΕΥΝΑ: ΤΑ ΣΤΈΚΙΑ ΤΩΝ VEGANS 52 Μπορούμε να περηφανευτούμε πλέον, ότι στην Ελλάδα -κυρίως στις με- γάλες πόλεις- οι επιλογές για φαγητό στις εξόδους μας είναι πολλές και καλές. Με τα εστιατόρια να συναγωνίζονται σε ευφάνταστες συνταγές. GreekVeganMagazine greekvegan_ Τι είναι η πιστοποίηση FSC; To Forest Stewardship Council (FSC) είναι ένας ανεξάρ- τητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την προώθηση μιας περιβαλλοντικά κατάλληλης, κοινωνικά επωφελούς και οικονομικά βιώ- σιμης διαχείρισης των δασών του πλανήτη μας. Η πιστοποίηση FSC παρέχει τη σύνδεση μεταξύ υπεύθυνης διαχείρισης των δασών και της κατανάλωσης των προϊόντων που προέρχονται από αυτά (ξυλεία, χαρτί) επιτρέποντας στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν υπεύθυνα προϊόντα δασοκομίας σε καταστήματα σε όλο τον κόσμο. πηγή: Βιβλίο Γραφικών Τεχνών http://graphicarts.gr/portal/showitem.php?artlid=7124 To «Greek Vegan» σέβεται το περιβάλλον και χρησιμοποιεί χαρτί με πιστοποίηση FSC 46 Δια χειρός Νίκου Γαϊτάνου ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΝΑΤΆΣΑ ΜΠΟΜΠΟΛΆΚΗ 20 Η Πρόεδρος της Πανελλαδικ½ής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας μιλά για τις επιτυ- χίες της ΠΦΠΟ και για τα επόμε- να σχέδια και δράσεις της. VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΡΌΛΗΨΗ PCOS 62 Πώς η vegan διατροφή βοηθά στην πρόληψη ή και την θερα- πεία του συνδρόμου πολυκυ- στικών ωοθηκών. Της Βασιλικής Σκαλαφούρη MD. 62 52 20 Περιεχόμενα Συνταγών Αλμυρές & Γλυκές Συνταγές 80 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βράζουμε1 λίτρο νερό, το αποσύρουμεαπό τηφωτιά καιβάζουμεμέσα ταβερμι- τσέλι γιαπερίπου5 λεπτάή μέχρι ναμαλακώσουν. 2. Σε ένα γουόκήβαθύ τηγάνι σοτάρουμεπρώτα τα stir fry strips και τααποσύρουμε.Στη συνέχεια,σοτάρουμε κολο- κυθάκια, λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι. Μόλιςμαλακώσουν,σβήνου- μεμε τη soya sauce και τη sweet chilli sauce.Έπειτα,βά- ζουμε τη ζάχαρη καιρίχνουμε τον χυμόαπό το λεμόνι και τα πορτοκάλια και τααφήνουμε ναβράσουν για2με3 λεπτά. Ρίχνουμεμέσα τα strips και ταβερμιτσέλι,ανακατεύουμε καλά και ταμαγειρεύουμεόλα μαζί γιαμερικά λεπτάακόμα, μέχρι ναδέσειησάλτσα.Δο- κιμάζουμε και,αν χρειάζεται, βάζουμε λίγοαλάτι. 3. Στοσερβίρισμαβάζουμε λίγοφρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλίζουμεμε τοσουσάμι. ΒΕΡΜΙΤΣΕΛΙ ΡΥΖΙΟΥ με γλυκόξινα λαχανικά και stir fry strips Βαθμόςδυσκολίας: εύκολο |Χρόνοςπροετοιμασίας:30΄ |Μερίδες:4 ΥΛΙΚΆ • 250γρ.βερμιτσέλιρυζιού • 1συσκευασία FRY’S stir fry strips • 2κολοκυθάκιακομμένα σελεπτέςφέτες • 1κρεμμύδικομμένοσε λεπτέςφέτες • 2σκελίδεςσκόρδο ψιλοκομμένες • 2κ.σ. τζίντζερ τριμμένο • 4φύλλαλάχανοκομμένα σελεπτέςφέτες • 1ντομάτακομμένη σεκύβους • 2φρέσκακρεμμυδάκια κομμένασελεπτέςφέτες • 1πιπεριά τσίλιχωρίς τα σπόριαψιλοκομμένηή2 καυτερέςαποξηραμένες πιπερίτσες • 4κ.σ. soya sauce • 4κ.σ. sweet chilli sauce • χυμόαπό2πορτοκάλια • χυμόαπό1λεμόνι • 2κ.σ. ζάχαρηκαρύδας • 2κ.σ.σουσάμι • 5κ.σ.σησαμέλαιοήάλλο φυτικόλάδι • αλάτιανχρειαστεί Ochef χρησιμοποιεί FRY’S stir fry strips SYNTAGESGAITANOS_cc15.indd 80 6/11/20 1:51PM 83 ΣΟΥΒΛΆΚΙΆΤΟΦΟΥ Βαθμόςδυσκολίας: εύκολο | Χρόνοςπροετοιμασίας:1ώρα |Μερίδες:περίπου5σουβλάκια ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βάζουμε ταυλικά τηςμαρι- νάδαςσε έναμπολ κιανακα- τεύουμε καλά.Προσθέτουμε το τόφου κιαφήνουμεμίαμέρα στοψυγείο ναμαριναριστεί. 2. Λαδώνουμε ελαφρά τιςροδέ- λεςμελιτζάνας και τιςψήνουμε σεπροθερμασμένοφούρνο στους180 o C γιαπερίπου10 λεπτά. 3. Σε καλαμάκια γιασουβλάκια περνάμεμε τησειρά κρεμμύδι, ντομάτα,μελιτζάνα, τόφου, κάνουμε3στρώσειςσε κάθε καλαμάκι, τα τοποθετούμεσε ένα ταψί καιπεριχύνουμεμε τη μαρινάδα. 4. Ψήνουμεσεπροθερμασμένο φούρνοστους200 ο C για15με 20 λεπτά. ΥΛΙΚΆ • 400γρ. τόφουφυσική γεύσηκομμένοσεκύβους • 1μικρήμελιτζάνακομμένη σελεπτέςροδέλες • 1μεγάλοκρεμμύδι κομμένοσεφέτες • 2ντομάτεςκομμένες σεφέτες ΥΛΙΚΆΜΆΡΙΝΆΔΆΣ • ½φλιτζ. ελαιόλαδο • χυμόαπό έναλεμόνι • ½κ.γ. τριμμένοκύμινο • ½κ.γ.κουρκουμά • ½κ.γ.αποξηραμένο τζίντζερ • ½κ.γ.αποξηραμένοσκόρδο • 1κ.γ.ρίγανη • 1κ.γ.θυμάρι • 5κ.σ. soya sause SYNTAGESGAITANOS_cc15.indd 83 6/11/20 1:51PM 86 ΛΆΧΆΝΟΝΤΟΛΜΆΔΕΣ με γέμιση κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι Βαθμόςδυσκολίας:μέτριο |Χρόνοςπροετοιμασίας:2ώρες |Μερίδες:4 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βράζουμεπρώτα τοναμά- ρανθο γιαπερίπουμισήώρα και τονσουρώνουμε. 2. Κόβουμεπεριμετρικά το σκληρό κομμάτιστην κάτω πλευρά του λάχανου. 3. Βάζουμε το λάχανοολόκλη- ροσεμία κατσαρόλαμεβρα- στό νερό και τοβράζουμε για περίπου15 λεπτά. 4. Ζεσταίνουμεσε ένα τηγάνι τα2/3από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Μόλιςαρχίσει να κα- ραμελώνει το κρεμμύδι,σβή- νουμεμε το κρασί,περιμένου- με να εξατμιστεί τοαλκοόλ και προσθέτουμε κινόα,αμάρανθο καιμπασμάτι.Ταπερνάμεαπό το λάδι για ένα λεπτό καιβά- ζουμε νερό να τασκεπάσει και 2δάχτυλαπιοπάνω.Ρίχνουμε τηρίγανη,αλάτι καιπιπέρι, χαμηλώνουμε τηφωτιά,σκεπά- ζουμε το τηγάνι καιμαγειρεύ- ουμε,μέχρι ναστεγνώσει το μείγμααπό ταυγρά. 5. Απλώνουμεστονπάτομίας κατσαρόλας τιςροδέλεςαπό το κρεμμύδι και2φύλλααπό το λάχανο. 6. Ξεχωρίζουμε ταφύλλααπό το λάχανο,μεπροσοχή να μην τασπάσουμε, γυρνάμε το φύλλοαπό την έξωπλευρά και με έναμαχαίριαφαιρούμε το σκληρό κομμάτιστο κεντρι- κό κάτωμέρος τουφύλλου. Γεμίζουμε το κάθεφύλλομε μία κ.σ.από τη γέμιση και τυ- λίγουμεσε ντολμαδάκιαόλα ταφύλλα (όσοπροχωράμε προς το κέντρο του λάχανου μικραίνουν και ταφύλλα,οπό- τεμειώνουμεαναλογικά και τη γέμιση). 7. Τοποθετούμε τους ντολ- μάδες τον ένανδίπλαστον άλλονμέσαστην κατσαρόλα, χωρίς νααφήνουμε κενά, και σεστρώσεις,μέχρι ναβάλουμε όλους τους ντολμάδες. 8. Βάζουμεμέσαστην κατσα- ρόλα έναπιάτοανάποδα, για νασυγκρατεί τους ντολμάδες ναμηνανοίξουν, καιρίχνουμε τουπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό ντομάτας.Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμεμε νερόμέχρι νααρχίσει ναφαίνεται γύρω από τοπιάτο. 9. Σκεπάζουμεμε καπάκι την κατσαρόλα και τηβάζουμεστο μάτισεμέτριαφωτιά γιαπερί- που30με40 λεπτά. ΥΛΙΚΆ • 1λάχανομεσαίουμεγέθους • 100γρ.αμάρανθο • 100γρ.κόκκινηκινόα • 30γρ.ρύζιμπασμάτι • 1κρεμμύδιψιλοκομμένο • 2σκελίδεςσκόρδο ψιλοκομμένες • 6κ.σ.μάραθοψιλοκομμένο • 6κ.σ.άνηθοψιλοκομμένο • 2κ.σ.δυόσμοψιλοκομμένο • 6κ.σ.φύλλααπό τακαρότα ψιλοκομμένα • 1ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη • 1/2φλιτζ. ελαιόλαδο • 2κρεμμύδιακομμένα σεροδέλες • 200γρ.χυμόντομάτας • 1πρέζαρίγανη • 1ποτηράκιλευκόκρασί • αλάτι /πιπέρικατάβούληση SYNTAGESGAITANOS_cc15.indd 86 6/11/20 1:52PM 90 ΜΠΡΙΆΜ Βαθμόςδυσκολίας: εύκολο | Χρόνοςπροετοιμασίας:2ώρες |Μερίδες:4 ΥΛΙΚΆ • 2πατάτεςκομμένες σεκύβους • 2κολοκυθάκια κομμένασεροδέλες • 2μελιτζάνες κομμένεςσεφέτες • 2κρεμμύδιακομμένα σελεπτέςφέτες • 3σκελίδεςσκόρδο κομμένεςσεφέτες • 2πιπεριέςΦλωρίνης κομμένεςσε μπαστουνάκια • 200γρ.χυμό ντομάτας • ½κ.γ.μαγειρική σόδα • 2/3φλιτζ. ελαιόλαδο • 1κ.γ.ρίγανη ήθυμάρι • 3φύλλαδάφνης • ½κ.γ. ξερό τριμμένο κόλιανδρο • ½ποτήρινερό • αλάτι /πιπέρι κατάβούληση ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βάζουμεόλα τα υλικάσε έναμπολ κι ανακατεύουμε καλά. 2. Μεταφέρουμεσε ένα ταψί,σκεπάζου- μεμε καπάκιήμε αλουμινόχαρτο και ψήνουμεσεπροθερ- μασμένοφούρνο στους180 ο C για50 περίπου λεπτά. 3. Ξεσκεπάζουμε καισυνεχίζουμε το ψήσιμο για15ακόμα λεπτά. Συνοδεύστε το με τυρί ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ SYNTAGESGAITANOS_cc15.indd 90 6/11/20 1:52PM Βερμιτσέλι ρυζιού με γλυκόξινα λαχανικά και stir fry strips 82 Σπετσοφάι με λουκάνικα Beyond Meat και λιωμένες πατάτες 83 Χούμους 84 Σουβλάκια τόφου 85 Σαλάτα ταμπουλέ 86 Ρολό με fry’s traditional burgers, πουρέ καρότου και μανιτάρια 87 Λαχανοντολμάδες με γέμιση κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι 88 Φασολάδα με κεφτεδάκια Genius 89 Φαλάφελ & Σάλτσα ταχίνι 90 Σαλάτα κινόας με ντρέσινγκ μελιτζάνας και κόκκινης πιπεριάς 91 Μπριάμ 92 Γουακαμόλε με κουρκουμά 93 Πίτα με μανιτάρια πλευρώτους και σπανάκι 94 Ινδικά ψωμάκια νάαν 95 Σοκολατίνα με τζίντζερ και μπαχαρικά (χωρίς γλουτένη) 96 Κουλουράκια αμυγδάλου 97

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=