Greek Vegan 5

ποιήθηκαν ανάλογες καταναλωτικές έρευ- νες. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία και στην Ισπανία, το ένα τρίτο των καταναλωτών αύξησε κατά τουλάχιστον 25% τα φυτικά γεύματα στη διατροφή του, στη διάρκεια της καραντίνας. Στην Ευρώπη, όπως και στην Κίνα, ο κορωνοϊός λειτούργησε σαν το «κερασά- κι στην τούρτα», καθώς η ήπειρος έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες υγειονομικές κρίσεις, που ξεκίνησαν από ζώα. Να θυ- μίσουμε μόνο τη νόσο των τρελών αγελά- δων, τις διοξίνες στα κοτόπουλα, τις επι- δημίες με τη γρίπη των πουλερικών και τη γρίπη των χοίρων. Εκτός αυτών, όμως, οι Ευρωπαίοι θέτουν πολύ ψηλά το ζή- τημα της υγιεινής διατροφής και το θέμα του περιβάλλοντος. Στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται πως η πανδημία έκανε ξεκάθα- ρη σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τη διασύνδεση των ζωικών τροφίμων με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Σημειωτέον πως η τάση προς τα φυτικά τρόφιμα στην Ευ- ρώπη, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε έντονη και προτού ξε- σπάσει η πανδημία. Ωστόσο, με τα γεγονότα που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι πωλήσεις γνώρισαν κατακόρυ- φη άνοδο. Σε αυτές τις επιλογές, οπωσδήποτε, έπαιξε ρόλο η αγωνία για την πανδημία και το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναζητούσαν κι αναζητούν υγιεινές τροφές, που βοηθούν τον οργα- νισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της Ευρώπης, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλα- νήτη, είναι ότι εδώ οι ίδιες οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν θετική στάση απέναντι στα φυτικά τρόφιμα. Εταιρείες που παρά- γουν γαλακτοκομικά ή προϊόντα κρέατος επιχειρούν τώρα να παρουσιάσουν και φυτικά τρόφιμα, οπότε δεν αποτελούν αντίπαλα λόμπι, όπως συμβαίνει για πα- ράδειγμα στις ΗΠΑ. Υπάρχουν, σαφώς, κι εταιρείες που παράγουν αμιγώς φυτι- κά τρόφιμα, όμως οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα γίνονται από διατροφικούς κολοσσούς, όπως τη Nestlé, τη Unilever και άλλες, που δεν διστάζουν να προχω- ρούν σε συνεργασίες ή εξαγορές, διακρί- νοντας πως τα φυτικά τρόφιμα αποτε- λούν το μέλλον. Έτσι, βλέπουμε εταιρείες αλλαντικών ή επεξεργασίας κρεάτων να φτιάχνουν ξεχωριστά brand φυτικών τροφίμων, πολ- λές φορές χωρίς να διατυμπανίζουν την εταιρική τους σχέση για ευνόητους λό- γους. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, δεν δι- στάζουν να λανσάρουν φυτικά προϊόντα με την ίδια ονομασία που έχουν και τα ζωικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απο- τελούν κι ελληνικές γαλακτοβιομηχανί- ες, που δημιούργησαν σειρές προϊόντων εναλλακτικού γάλακτος με σημαντική επι- τυχία, στις οποίες χρησιμοποιούν το ίδιο λογότυπο με το ζωικό γάλα. Επίσης, και κρεατοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει προϊόντα εναλλακτικού κρέατος, επενδύ- οντας σημαντικά ποσά για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής, ώστε να μην υπάρχει επαφή των ζωικών προϊόντων με τα φυτικά. Το θέμα αυτό δημιουργεί ουκ ολίγες διαμάχες και μέσα στη vegan κοινότητα, για το αν θα πρέπει να στηρίζονται ή όχι αυτές οι προσπάθειες. Στην κουλτού- ρα του βιγκανισμού υπάρχει έντονη η ηθική και συναισθηματική διάσταση και βέβαια η ευαισθησία για το περιβάλλον και τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή που αντανακλά αρχές κι αξίες. Οι επιχειρήσεις, πάλι, σκέ- φτονται πιο ορθολογικά ή κυνικά, όπως θέλει το βλέπει κανείς, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Κοινώς, τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους. Για να το πετύχουν αυτό, πρώτα απ’ όλα φροντίζουν να πηγαίνουν with the stream. Εφόσον αυτή τη στιγμή η τάση εί- ναι υπέρ των φυτικών τροφίμων, φροντί- ζουν να δημιουργούν τις σχετικές επιλο- γές. Δεύτερον, στην Ευρώπη υπάρχουν ξεκάθαροι κι αυστηροί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών του άν- θρακα έως το 2030. Η ΕΕ είναι από τα κυρίαρχα μέλη της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Άρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οφείλουν, είτε το θέλουν είτε όχι, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στις βι- ομηχανίες τροφίμων αυτό μεταφράζεται πολύ απλά ως περιορισμός της κτηνοτρο- φίας κι αύξηση των φυτικών τροφίμων. Τέλος, ένας παράγοντας που επισημαί- νεται από πολλά στελέχη επιχειρήσεων αφορά τις μελλοντικές διατροφικές ανά- γκες της ανθρωπότητας. Ο πληθυσμός στο μέλλον αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια κι είναι αδύνατον να τρέφεται με ζωικές πρωτεΐνες. Για τον λόγο αυτό, στην Ευρώπη πραγματοποιού- νται πολυάριθμες επενδύσεις πάνω στην εναλλακτική πρωτεΐνη. Τα δεδομένα στην Ελλάδα Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, οι καταναλωτικές έρευνες ήταν επί του συνόλου των προϊό- ντων κι ως εκ τούτου «πρωταθλητές» στις πωλήσεις βγήκαν τα απολυμαντικά, τα αντισηπτικά και βεβαίως το χαρτί υγείας. Μάλιστα, το φαινόμενο με το χαρτί υγείας φάνηκε να ήταν μια αυθόρμητη αντίδρα- ση σχεδόν σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι, για κάποιον «Η τάση για κατανάλωση φυτικών τροφίμων στην Ευρώπη ήταν έντονη και προτού ξεσπάσει η πανδημία.» 47

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=