Page 15 - Οι Κηπουροί του Mega τ. 4 preview

Οι κηπουροί του MEGA
91
Σπορά στο μποστανάκι σας
1
Σκαλίστε, αφρατέψτε και βελ-
τιώστε το χώμα με χούμο ή κα-
λά χωνεμένη κοπριά.
2
Ανοίξτε έναν λάκκο με διάμε-
τρο περίπου 10 εκατοστά.
3
Βάλτε τον πατατόσπορο μέσα
στο λάκκο.
4
Σκεπάστε τον πατατόσπορο με
χώμα.
5
Συνεχίστε τη σπορά κατά τον
ίδιο τρόπο στην επόμενη θέση,
αφήνοντας απόσταση περίπου
30
εκατοστά.
6
Ποτίστε καλά το χώμα.
Μη διστάσετε να βάλετε πατάτα στο μποστανάκι σας! Η παραγωγή θα
σας αποζημιώσει.
Είδη και
ποικιλίες
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και ποικι-
λίες πατάτας, από τα οποία περίπου
τα 150-200 είναι φαγώσιμα. Ένα χα-
ρακτηριστικό τους που βοηθά να τις
κατηγοριοποιήσουμε είναι το χρώμα
της εξωτερικής φλούδας, καθώς
υπάρχουν κίτρινες, καφέ, κόκκινες,
ακόμα και μοβ πατάτες. Φυσικά,
υπάρχουν ποικιλίες που έχουν γίνει
γνωστές με το όνομα των περιοχών,
όπου και καλλιεργούνται. Από τις πιο
φημισμένες για την καλλιέργεια πα-
τάτας περιοχές είναι το Νευροκόπι, η
Θήβα κ.ά.
Ιστορικά
στοιχεία
Η πατάτα κατάγεται από το Μεξικό
και ήταν η πιο συνηθισμένη τροφή
των Ίνκας, ενώ στην Ευρώπη την
έφεραν οι Ισπανοί περί τον 15ο αιώ-
να. Στην Ελλάδα την έφερε ο Καπο-
δίστριας, όπου έκανε την πρώτη της
εμφάνιση στην Κέρκυρα. Για να πεί-
σει, δε, τους Έλληνες να μην είναι
επιφυλακτικοί απέναντι στο νεοφερ-
μένο λαχανικό, την έβαλε σε αποθή-
κες στην Τίρυνθα, όπου εσκεμμένα
άφηνε τις πόρτες ανοιχτές τη νύχτα
για να τις κλέβουν, αφού όλοι νόμι-
ζαν ότι ήταν πολύτιμες. Έτσι διαδό-
θηκε και η καλλιέργειά της.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν χρειάζονται υπερβολές στο πότισμα, διότι υπάρχει κίνδυνος να
σαπίσουν οι κόνδυλοι.