Page 11 - Οι Κηπουροί του Mega τ. 5 preview

Οι κηπουροί του MEGA
93
Σπορά στο μποστανάκι σας
1
Αφρατέψτε το χώμα με ένα
μικρό σκαλιστήρι.
2
Ανοίξτε έναν μικρό λάκκο
2-3
εκ.
3
Βάλτε μέσα στο λάκκο 3-4
σπόρους, για να μειώσετε τον
κίνδυνο αποτυχίας.
4
Κλείστε το λάκκο με χώμα.
5
Συνεχίστε σε διπλανή θέση,
αφήνοντας 50εκ. περίπου.
6
Ποτίστε.
Για να απολαμβάνετε ολόφρεσκα αγγούρια από το μποστανάκι σας,
προμηθευτείτε μερικούς σπόρους και κάντε χώρο να τους υποδεχτεί.
Είδη και
ποικιλίες
Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες,
υπαίθριας καλλιέργειας, θερμοκηπί-
ου, ακόμα και είδη που χρησιμοποι-
ούμε για τουρσί.
Υπαίθριας
καλλιέργειας
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν
όλες οι παραδοσιακές ποικιλίες.
Έχουν σκληρή φλούδα και είναι λιγό-
τερο απαιτητικές στην καλλιέργεια
τους.
Θερμοκηπίου
Έχουν απαλή και λεπτή φλούδα και
χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες
και υγρασία.
Ποικιλίες για τουρσί
Καλλιεργούνται και αυτές υπαίθρια
και δίνουν μικρότερους καρπούς,
μήκους 2-5εκ.
Ιστορικά
στοιχεία
Κατάγεται από την Ινδία και καλλιερ-
γείται εδώ και 3.000 χρόνια. Αναφο-
ρές υπάρχουν για καλλιέργεια αγ-
γουριού στην αρχαία Ελλάδα και στη
Ρώμη. Στη συνέχεια, διαδόθηκε και
στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε κάθε θέση κρατήστε ένα μόνο μικρό φυτό, το πιο εύρωστο, και
κόψτε τα υπόλοιπα.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι μουλιασμένο!
TIP
s
Το ατζούρι ή ξυλάγγουρο μπο-
ρεί να μοιάζει με το αγγούρι,
αλλά συγγενεύει με το πεπόνι.
Είναι αρκετά δύσκολο να βρει
κάποιος σπόρους του στο εμπό-
ριο και καλλιεργείται κυρίως
στην Κρήτη και στα νησιά του
Αιγαίου. Ο τρόπος καλλιέργειάς
του μοιάζει με αυτόν του πεπο-
νιού, τρώγεται ωμό και οι καρ-
ποί του πρέπει να μαζεύονται
προτού ωριμάσουν.
INFO