86
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ
Η
χοληστερόλη (ή χολη-
στερίνη) είναι μία λιπα-
ρή ουσία η οποία κυκλο-
φορεί στο αίμα καθώς
βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του
σώματος. Eίναι απαραίτητη για
τον οργανισμό, αφού αποτελεί
βασικό συστατικό των μεμβρα-
νών των κυττάρων. Ωστόσο, τα
αυξημένα επίπεδα χοληστερό-
λης μπορούν μακροπρόθεσμα
να επηρεάσουν δυσμενώς τη λει-
τουργία του καρδιαγγειακού συ-
στήματος. Τρόφιμα τα οποία ανε-
βάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης
στο αίμα είναι τρόφιμα πλούσια
σε κορεσμένο λίπος, όπως λιπαρό
κρέας, τυριά, βούτυρο και παρά-
γωγα αυτών, καθώς και τρόφιμα
πλούσια σε υδρογονωμένα φυτι-
κά έλαια, όπως πατατάκια, γαρι-
δάκια, μπισκότα, ντόνατς, κρουα-
σάν και γλυκά. Επίσης, τηγανητά
τρόφιμα, κυρίως αυτά που προε-
τοιμάζονται σε ταχυφαγεία (fast
food), προκαλούν αύξηση των
επιπέδων της χοληστερόλης στο
αίμα. Αντίθετα, τρόφιμα φυτικής
προέλευσης, όπως φρούτα, λαχα-
νικά, όσπρια και δημητριακά, δεν
χοληστερίνη
Ένας «ύπουλος» εχθρός
Πρόληψη και καταπολέμηση
Σοφία Ελευθερίου
Κλινική
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Η διαταραχή των τιμών της LDL και της HDL
χοληστερόλης στο αίμα είναι πολύ συχνό φαινό-
μενο. Επειδή, όμως, συνήθως δεν υπάρχουν συ-
μπτώματα, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε
τα επίπεδα χοληστερόλης είναι να κάνουμε περι-
οδικά αιματολογικές εξετάσεις. Στους παρακάτω
πίνακες φαίνονται τα καθιερωμένα όρια για τις
τιμές της ολικής, της LDL και της HDL χοληστε-
ρόλης για τους ενήλικες και τα άτομα της μέσης
και τρίτης ηλικίας:
Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης;
Ολική Χοληστερόλη
<200
Επιθυμητή
200- 239
Οριακά υψηλή
≥240
Υψηλή
LDL χοληστερόλη
<100
Άριστη
100- 129
Σχεδόν άριστη
130-159
Οριακά υψηλή
160-189
Υψηλή
≥190
Πολύ υψηλή
HDL χοληστερόλη
<40
Χαμηλή
≥60
Υψηλή