ταυτόχρονα δυνατά σε γεύση πιάτα δίνει
στη Β. Ελλάδα και άλλες διαστάσεις. Για
παράδειγμα, η τοπική μαγειρική είναι γεμά-
τη από συνδυασμούς φρούτων και πρωτεϊ-
νών, οι οποίοι δεν συναντώνται σε άλλα μέ-
ρη της Ελλάδας. Τα δαμάσκηνα ανακατεύ-
ονται μέσα στα μαγειρευτά με πράσα και
ντομάτα ή με μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας.
Τα κυδώνια είναι αγαπημένο φρούτο, κομ-
μένα σε φέτες σαν πατάτα και μαγειρεμένα
μαζί με κοτόπουλο ή βοδινό κρέας και ντο-
μάτα ή ακόμα και σε γεμιστά με κιμά και
κανέλα. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην
κεντρική αγορά, του Μοδιάνου, αλλά και
στις διάφορες λαϊκές αγορές στις γειτονιές
μπορεί να βρει κανείς μια ολόκληρη γκάμα
βορειοελλαδίτικων εποχικών φρούτων και
λαχανικών. Εδώ πωλούνται και πολλά πιο
εξεζητημένα προϊόντα, όπως είναι τα απο-
ξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί από
όλο τον Βορρά, συμπεριλαμβανομένων και
των κράνων, των αποξηραμένων κορόμη-
λων Μακεδονίας, ακόμα και των μπουμπου-
κιών άγριου τριαντάφυλλου, που χρησιμο-
ποιούνται για να φτιάχνουν ένα υποκατά-
στατο μελάσας. Ειδικά καταστήματα και
λαϊκές αγορές στις γειτονιές, επιδεικνύουν
τα μοναδικά προϊόντα και των Ελλήνων Πο-
ντίων. Πολλά από τα προϊόντα αυτά, μάλι-
στα, φτιάχνονται σε μικρά εργαστήρια και
σε γυναικείους συνεταιρισμούς, σε γειτονι-
κές κωμοπόλεις και χωριά. Με τόσο μεγάλη
ιστορία και τόσο πολλές εξαιρετικές πρώ-
τες ύλες στη διάθεσή τους, τα εστιατόρια
της περιοχής αποτελούν πυλώνες παράδο-
σης. Οι τάσεις προς μια πιο πρωτοποριακή
μαγειρική που έχει κυριεύσει τους chef σε
όλη την Ελλάδα, αργούν πολύ να γίνουν
κτήμα της κουζίνας του Βορρά. H πόλη της
Θεσσαλονίκης φημίζεται για τα απλά μαγα-
ζιά της γειτονιάς, που μερικές φορές ικανο-
ποιούν τον εργαζόμενο λαό, όπως είναι οι
οδηγοί λεωφορείων και οι λιμενεργάτες,
σερβίροντας παραδοσιακά, γεμάτα γεύση
πιάτα. Τα αμέτρητα μεζεδοπωλεία, τα πα-
τσατζίδικα, τα εξαιρετικά σουβλατζίδικα και
κεμπαπτζίδικα, τα εστιατόρια με σούπες
και πολλά άλλα κατοχυρώνουν τη μακρά
παράδοση για καλό φαγητό που μπορεί κα-
νείς να βρει σε αφθονία. Επίσης υπάρχουν
πολλά εστιατόρια ειδικεύονται στη μεθυστι-
κά αρωματική κουζίνα των Μικρασιατών
ενώ η επιρροή τους από όλη τη βορειοελ-
λαδίτικη μαγειρική είναι ιδιαίτερα προφα-
νής και εμφανής. Στις ταβέρνες και στα
εστιατόρια της Β. Ελλάδας, ο επισκέπτης
θα συναντήσει μακεδονίτικα κλασικά πιάτα,
από το κρασάτο ή πολύ πικάντικο σαγανά-
κι, με ή χωρίς θαλασσινά, μέχρι αμέτρητα
πιάτα όπου τα πράσα παίζουν σημαντικό
ρόλο, ακόμα και φαγητά που μπορούν να
είναι είτε «αγροτικά» και σπιτικά ή πιο εκλε-
πτυσμένα και εξεζητημένα. Η κοσμοπολίτι-
κη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή, εκτός από
«φτωχομάνα», και ως «γλυκομάνα» χάρη
στη μακρά παράδοσή της στη ζαχαροπλα-
στική με τα σιροπιαστά σε αφθονία. Το
Food Service περιηγήθηκε στην Βορειοελ-
λαδίτικη ζώνη και παρουσιάζει τα τοπικά
προϊόντα και εδέσματα που μπορεί ο επι-
σκέπτης να συναντήσει στην περιοχή:
n
Καρύδια:
Παράγονται στο Σκεπαστό,
στον Σοχό και στην Περιστερά. Τα καρύ-
δια, δεν αποτελούν μόνο τη γέμιση σε αμέ-
τρητα σιροπιαστά γλυκά με φύλλο, που εί-
ναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ ζαχαροπλα-
στικής της Β. Ελλάδας, αλλά μπαίνουν και
σε σάλτσες, ντιπ και αλμυρές πίτες. Η μα-
κεδονική μελιτζανοσαλάτα, καθώς και η
σκορδαλιά περιέχουν συνήθως αλεσμένα
καρύδια και είναι ένα από τα πολλά και πε-
ντανόστιμα πιάτα στα εστιατόρια και στις
ταβέρνες πόλης.
n
Κάστανα:
Αξιόλογη παραγωγή με καρπό
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
21