FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
24
κρέμα) μπορεί να γίνει είτε με αλεύρι είτε
με σιμιγδάλι και αβγά σαν του γαλακτο-
μπούρεκου. Όπως και σε τόσες άλλες λι-
χουδιές της Θεσσαλονίκης, την μπουγά-
τσα την έφεραν, μαζί με άλλα στοιχεία γα-
στρονομικής κληρονομιάς, οι πρόσφυγες
από την Κωνσταντινούπολη. Ηταν πολύ δη-
μοφιλής στην Oθωμανική Αυτοκρατορία
ήδη από την εποχή Άλωσης. Υπάρχουν
αναφορές για μπουγάτσα κουρού (σκέτη ή
με στεγνή γέμιση), κιγμαλί (με κιμά), πεϊ-
νιρλί (με τυρί) και σαντέ μπουγάτσα (πα-
σπαλισμένη με άχνη ζάχαρη). Το 1917
ιδρύθηκε Συντεχνία των Μπουγατσοποιών
Θεσσαλονίκης και τα πρώτα δύο χρόνια εί-
χε 52 μέλη. Η Θεσσαλονίκη διευρύνει τα
όρια της μπουγάτσας, περιλαμβάνοντας,
εκτός από την κλασική γλυκιά εκδοχή με
κρέμα, και αλμυρές, με κιμά, τυρί και/ή
χόρτα. Είναι βέβαια μια τοπική σπεσιαλιτέ,
που, όπως και πολλά άλλα, έφτασε εδώ
μαζί με τους Μικρασιάτες.
Η Διαδρομή του Κρασιού
της Θεσσαλονίκης
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώ-
ρες της λεκάνης της Μεσογείου, η αμπε-
λοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλού-
σια. Το κρασί δεν είναι συνδεδεμένο μόνο
με τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα,
αλλά και με τη θρησκευτική και λαϊκή πα-
ράδοση και με την πολιτιστική του κληρο-
νομιά. Για τη διατήρηση και την ανάδειξη
αυτής της κληρονομιάς αναπτύχθηκε μία
ειδική μορφή Αγροτουρισμού, οι Δρόμοι
του Κρασιού, που προτείνει στον επισκέ-
πτη να ακολουθήσει μία προσεκτικά επι-
λεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο
γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώ-
νης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να
επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές
μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά
συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις
της περιοχής και να περιηγηθεί σε παρα-
δοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώ-
ρους. Πρόκειται για μια σχετικά νέα μορφή
τουρισμού, απόλυτα εναρμονισμένη με το
φυσικό περιβάλλον και άριστα οργανωμέ-
νη, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία
με τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση
της αμπελουργίας και της οινοποιίας. Κατά
μήκος των διαδρομών, εστιατόρια, ταβέρ-
νες, ουζερί και ξενοδοχεία, προσφέρουν
ποιοτική φιλοξενία και συμπληρώνουν τη
γνωριμία με την Ελλάδα και τον πολιτισμό
της. Στο κέντρο των Δρόμων του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος βρίσκεται η Θεσσα-
λονίκη, η κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή,
βυζαντινή και σήμερα, βαλκάνια πόλη. Τη
λαμπρή διαχρονική παρουσία της μαρτυ-
ρούν οι ναοί, η αγορά, τα ανάκτορα, ο ιπ-
πόδρομος, οι βασιλικές, τα κάστρα, τα
λουτρά, τα τεμένη και τα art deco κτήρια
της. Στη διαδρομή του κρασιού της Θεσ-
σαλονίκης, ο επισκέπτης θα περάσει από
το Καλοχώρι και το Δέλτα του Αξιού με τον
αξιόλογο υδροβιότοπο με κατεύθυνση, εί-
τε βόρεια στο Λαγκαδά και στην ορεινή
Όσσα, είτε ανατολικά, στον Ασκό και τις λί-
μνες Κορώνεια και Βόλβη μέχρι τον Στρυ-
μωνικό κόλπο. Πλησιέστερα στη Θεσσαλο-
νίκη, η διαδρομή οδηγεί στα παραθαλάσ-
σια κέντρα (Περαία, Αγία Τριάδα και Νέα
Μηχανιώνα) για να καταλήξει στην Επανο-
μή, στο ακρωτήρι, στην άκρη του Θερμαϊ-
κού. Τα οινοποιεία όπου μπορούν να ξενα-
γηθούν οι επισκέπτες της περιοχής είναι:
το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, το
Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου στην Όσσα
Λαγκαδά, η Οινοποιία Αρβανιτίδη στον
Ασκό Σοχού και η Οινοποιία Κεχρή στο Κα-
λοχώρι. Κατά μήκος της διαδρομής οι επι-
σκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύ-
σουν ζεστή φιλοξενία, τοπικές γεύσεις και
παραδοσιακά προϊόντα από τις επιλεγμέ-
νες επιχειρήσεις - μέλη των Δρόμων του
Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Για τους
επισκέπτες των οινοποιείων υπάρχει στη
Θεσσαλονίκη και ένα πλήθος από σημαντι-
κά αξιοθέατα που μπορούν να συνδυα-
στούν με την περιήγηση στην περιοχή και
τα οινοποιεία. Τα σημαντικότερα από τα
αξιοθέατα αυτά είναι:
n
Ο Λευκός Πύργος
n
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
n
Το Βυζαντινό Μουσείο
n
Το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο
n
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
n
Τα Κάστρα (Τριγώνιο, Επτάπυργο, Ακρό-
πολη)
n
Η Αρχαία Αγορά
n
Η Αψίδα Γαλέριου (Καμάρα)
n
Η Ροτόντα
n
Οι Βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης
(Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία, Αχειροποίη-
τος, Παναγία Χαλκέων, Μονή Βλατάδων
κλπ.)
Γαστρονομία και
οικονομική κρίση
Αναμφισβήτητα το φαγητό αποτελεί μια
από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του σύγ-
χρονου, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει
επηρεάσει αναπόφευκτα και τον χώρο της
εστίασης, με τους περισσότερους κατανα-
λωτές έχουν προβεί σε μειώσεις αγορών
προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη σύγ-
χρονη οικονομική πραγματικότητα. Όπως
αναφέρει η υπεύθυνη Μάρκετινγκ της εται-
ρείας ΚΑΛΛΟΝΗ ΑΕ, κα Σμαρώ Πετροπού-
λου: «Δυστυχώς η κατάσταση στην Βόρεια
Ελλάδα θα λέγαμε ότι είναι χειρότερη απ’
ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι φόροι που
έχουν επιβληθεί προκειμένου να καλυφθεί
το κρατικό χρέος έχουν δυσκολέψει πολύ
τα νοικοκυριά. Διανύουμε περίοδο ύφεσης
με αποτέλεσμα την ούτως η άλλως μείωση
της κατανάλωσης. Επί πλέον οι καταναλω-