FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
25
τές της Βόρειας Ελλάδας, βλέποντας να
περιορίζεται η αγοραστική τους δύναμη
και έχοντας την δυνατότητα να μεταβούν
σε γειτονικές χώρες επιλέγουν να καλύ-
ψουν τις όποιες ανάγκες τους από αγορές
εκτός των ελληνικών συνόρων όπως τη
Βουλγαρία, μολονότι ανήκει στην ΕΕ, αλλά
και τα Σκόπια και την Τουρκία. Όταν υπάρ-
χουν τεράστιες διαφορές τιμών σε είδη
πρώτης ανάγκης όπως στα τρόφιμα και
στα καύσιμα, όλοι μπορούμε να καταλά-
βουμε γιατί μετακινείτε ο κόσμος προς τις
γειτονικές αγορές.» H ίδια συνεχίζει λέγο-
ντας χαρακτηριστικά: «Μείωση της κατα-
νάλωσης σημαίνει και μείωση της ρευστό-
τητας, η οποία επηρεάζει την ομαλή λει-
τουργία των επιχειρήσεων που συνήθως
οδηγεί ακόμη και στο κλείσιμο τους. Πι-
στεύουμε ότι για να κινηθεί και πάλι η αγο-
ρά θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές
ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και να εγκρι-
θούν φοροαπαλλαγές για κεφάλαια τα
οποία έχουν ήδη επενδυθεί.
Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες να
είναι περισσότερο ευέλικτη και ελαστική
και τέλος να εισπράξουν οι επιχειρήσεις ή
ακόμη και να συμψηφίσουν τα κονδύλια με
επιδοτήσεις που τους οφείλει το κράτος.
Τέλος να υπάρξουν μειώσεις στους φό-
ρους κατανάλωσης για να εξομοιωθούν οι
τιμές των βασικών αγαθών με αυτές των
όμορων χωρών.»
Φεστιβάλ Γαστρονομίας
Ένα μήνα πιο νόστιμο από τους άλλους,
γεμάτο γευστικές δράσεις, υπόσχεται στο
κοινό ο δήμος Θεσσαλονίκης, που διοργα-
νώνει το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, από
την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου μέχρι την Κυ-
ριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να
τονώσει και την τοπική αγορά της Β. Ελλά-
δας. Στόχοι της καινούργιας αυτής διοργά-
νωσης είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη
της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσ-
σαλονίκης, η δημιουργική συμμετοχή των
επαγγελματιών και των ερασιτεχνών που
δραστηριοποιούνται σε σχετικά πεδία, αλ-
λά και η προβολή της Θεσσαλονίκης ως
κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού
για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι
διοργανωτές ευελπιστούν, μέσα από την
απόλαυση εδεσμάτων καθημερινής μαγει-
ρικής ή υψηλής γαστρονομίας, το κοινό να
μπορέσει να πάρει μαθήματα πολιτισμού,
οικονομίας, γεωγραφίας, αισθητικής, ιστο-
ρίας, αλλά και παράδοσης και κουλτούρας
των λαών.
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας προτείνει
ένα μήνα με νόστιμα μαγειρέματα, γευστι-
κές δοκιμές, εργαστήρια γεύσης, εκθέσεις
γαστρονομίας και κρασιού, δείπνα, γα-
στρο-εικαστικές παρεμβάσεις, μαθήματα
μαγειρικής με γνωστούς σεφ, γαστρονομι-
κές δραστηριότητες για τους μικρούς φί-
λους και ποικίλες δράσεις απλωμένες σ’
όλη την πόλη -από πλατείες και κεντρικούς
δρόμους μέχρι μουσεία και βιβλιοθήκες.
Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με τη
δράση «Gastronomy - Symbiosis?», στο
πλαίσιο της «15ης Biennale Νέων Δημιουρ-
γών της Ευρώπης και της Μεσογείου».
Σ’ ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι, εννιά
chef από το Λίβανο, την Ιταλία, την Ισπα-
νία, την Παλαιστίνη, το Κόσσοβο και τον
Άγιο Μαρίνο θα μοιραστούν δημοφιλείς
συνταγές της πατρίδας τους μαγειρεύο-
ντας μπροστά στο κοινό. Η αυλαία του 1ου
Φεστιβάλ Γαστρονομίας θα πέσει το Σαβ-
βατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου, με την έκθε-
ση κρασιών και αποσταγμάτων «Χάρτης
των Γεύσεων», που εδώ και εννέα χρόνια
διοργανώνεται στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι
Θεσσαλονίκης.
<