FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
26
αγοράς
M
ε το βλέμμα στο μέλλον οι
προμηθεύτριες εταιρείες
καφέ, σοκολάτας και κάθε
τύπου ζεστών ροφημάτων,
αναλύουν την εικόνα της
ελληνικής αγοράς και εξηγούν τι έχει αλλά-
ξει σε αυτή, αλλά και ποια είναι τα δημοφι-
λέστερα προϊόντα στην κατηγορία.
Προϊόντα σε… Ζήτηση
Σύμφωνα με την εταιρεία Coffee Republic
SA η ελληνική κρίση συνετέλεσε στη μετα-
στροφή της ζήτησης σε πιο παραδοσιακά
προϊόντα. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος
της εταιρείας: «Λόγω της ελληνικής κρίσης
παρατηρείται μία στροφή σε πιο “παραδο-
σιακά” θα λέγαμε προϊόντα όπως είναι ο
espresso, ο ελληνικός καφές και το τσάι,
ως τα απολύτως απαραίτητα της καθημερι-
νότητας που διαρκώς δυσκολεύει, ως μία
όχι ακριβή απόλαυση.» Για αυξανόμενη ζή-
τηση του καφέ espresso κάνει λόγο και ο
εκπρόσωπος της εταιρείας Draculi Coffee ο
οποίος δηλώνει στο
Food Service
: «Η Dra-
culi Coffee από τη θέση του “παραγωγού”
προϊόντων καφέ και σοκολάτας ρόφημα εί-
ναι σε θέση να έχει μία αρκετά ολοκληρω-
μένη εικόνα για το πού “πάει” η συγκεκρι-
μένη αγορά. Ο espresso συνεχίζει να είναι
η ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική αγο-
ρά, ενώ αρχίζει να φαίνεται έντονα πια η
άνοδος των snack & coffee. Καλός καφές,
σε μεγάλη ποσότητα (π.χ. , διπλός
cappuccino) και φυσικά οικονομικά και όλα
αυτά με μία γρήγορη στάση στην καθημε-
ρινή διαδρομή για τη δουλειά. Εδώ αξίζει
να πούμε ότι πολλοί προτιμούν φεύγοντας
από το σπίτι να φτιάχνουν μόνοι τους το
cappuccino, να το βάζουν σε ένα σύγχρονο
thermos και να κάνουν έτσι και αρκετή οι-
κονομία. Φυσικά αυτή η λύση απαιτεί οικια-
κή μηχανή espresso και κάποιες βασικές
γνώσεις παρασκευής cappuccino. Είναι πε-
ρισσότερο από προφανές ότι όλοι μας,
εταιρείες και καταναλωτές, ψάχνουμε για
οικονομικότερες λύσεις για το σύνολο της
καθημερινότητάς μας. Από την άλλη, ακού-
με πλέον καθημερινά την έκφραση «Ο
Έλληνας τον καφέ δεν θα τον κόψει ποτέ,
ό,τι κι αν γίνει». Η αλήθεια λοιπόν βρίσκεται
κάπου εκεί στη μέση. Ο καφές είναι από τις
ελάχιστες απολαύσεις που θα παραμείνουν
παρ’ όλη την οικονομική κρίση με δύο
όμως βασικές προϋποθέσεις: Ότι θα συνε-
χίσει να είναι απολαυστικός, άρα και ποιοτι-
κός και δεύτερον ότι θα είναι και σαφώς οι-
κονομικότερος. Φαίνεται να τελειώνει και
μάλιστα βίαια η εποχή των υπερτιμημένων
προϊόντων χάρη και μόνο της γνωστής «τα-
μπέλας». Η πρόβλεψή μας λοιπόν για το
χειμώνα που έρχεται σχετικά με την ελληνι-
κή αγορά του καφέ εστιάζεται σε βασικές
και σχεδόν αυτονόητες αρχές και λιγότερο
σε γεύσεις, τάσεις και το «τι θα φορεθεί
φέτος». Καλός καφές (πρώτες ύλες), σω-
στά φτιαγμένος, σωστά σερβιρισμένος…
και οικονομικός! Στο ίδιο μήκος κύματος
έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις
εταιρειών τροφίμων που μας ζητούν να πα-
ράγουμε για λογαριασμό τους προϊόντα
Private Label (ιδιωτικής ετικέτας). Μιλάμε
κυρίως για espresso σε κόκκους, espresso
σε μερίδες και σοκολάτα ρόφημα.»
Την δυναμική του καφέ espresso αλλά και
των ροφημάτων σοκολάτας επιβεβαιώνει
και ο εκπρόσωπος της Kraf t JACOBS
Professional, o οποίος αναφέρει: «Έχει πα-
ρατηρηθεί ότι ο καφές espresso και τα ρο-
φήματα σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότη-
τα σε κακάο σημειώνουν την μεγαλύτερη
ζήτηση. Επίσης, αυξημένη ζήτηση παρατη-
ρείται για τους καφέδες espresso που απο-
τελούνται από χαρμάνι 100% Arabica,
όπως και για διάφορες εξειδικευμένες συ-
νταγές με βάση των espresso (π.χ. ,
Καφές-Σοκολάτα-Ζεστά Ροφήματα
Η αγορά σε
εγρήγορση
Με πλήρη συνείδηση των αναγκών και απαιτήσεων των καταναλωτών, οι
ελληνικές εταιρείες προϊόντων καφέ, σοκολάτας και ζεστών ροφημάτων,
παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και προβλέπουν τις τάσεις που θα
επικρατήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε Ελλάδα και εξωτερικό.