FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
27
αγοράς
Espresso macchiato κ.λπ.). Έτσι και ο
JACOBS Professional δίνει τα τελευταία
χρόνια προτεραιότητα στον καφέ JACOBS
espresso (100% Arabica) και στα ροφήματα
σοκολάτας LACTA και Παυλίδης Dark, προ-
σφέροντας στους καταναλωτές του την κα-
λύτερη επώνυμη επιλογή. Λόγω της οικονο-
μικής κρίσης έχουν παρατηρηθεί κάποιες
αλλαγές στη ζήτηση των παραπάνω προϊό-
ντων. Οι καταναλωτές έχουν την τάση να
γυρίζουν στα βασικά προϊόντα και να απαι-
τούν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και
εξυπηρέτηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους
τα προσφέρουν κυρίως τα μεγάλα brands,
τα οποία μπορούν να εμπιστεύονται.»
Για την εταιρεία ESE Profilo, οι τάσεις στην
αγορά του καφέ στην Ελλάδα ακολουθούν
την πορεία της διεθνούς αγοράς. Πιο συ-
γκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Π. Ψαριανό-
Οικονομικό Σύμβουλο της ESE PROFILO,
αποκλειστικού εισαγωγέα της TORREFA-
ZIONE PORTIOLI στην Ελλάδα: «Η ζήτηση
στην αγορά του καφέ φθάνει το 27%, στη
σοκολάτα το 20% και στα ζεστά ροφήματα
το 32%. Όμοια είναι η εξέλιξη και στη διε-
θνή αγορά». Τη διάσταση της ποιότητας σε
συνδυασμό με την εξέλιξη της αγοράς,
αναλύει εκπρόσωπος της εταιρείας SARA
LEE υποστηρίζοντας ότι: «Η ελληνική αγο-
ρά μαζικής εστίασης, σε ό,τι αφορά τον κα-
φέ, εξελίσσεται, καθώς οι καταναλωτές γί-
νονται όλο και πιο απαιτητικοί στην ποιότη-
τα των ροφημάτων που καταναλώνουν, κα-
θώς και στη σχέση της με την τιμή. Δεν εί-
ναι τυχαίο ότι με την πάροδο των ετών,
έχουμε δει το share-of-throat στην εν λόγω
αγορά να ανακατανέμεται. Η πρωτοκαθε-
δρία του στιγμιαίου καφέ –ζεστού μα κυ-
ρίως του παγωμένου– κλονίζεται από την
άνοδο του espresso. Ροφήματα με βάση
τον espresso τόσο τα κλασικά της ιταλικής
σχολής –όπως cappuccino, lungo, latte
κ.λπ.– όσο και οι ελληνικές εκδοχές τους
–όπως ο freddo– αποτελούν πρωταρχικές
επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών. Πα-
ράλληλα, πολλοί επαγγελματίες του χώρου,
με βάση μία πολύ καλή πρώτη ύλη, τις γνώ-
σεις τους ή/και την καθοδήγηση επαγγελ-
ματιών baristi, προβαίνουν στην παρασκευή
ευφάνταστων συνδυασμών espresso με
ποικιλία υλικών που βρίσκουν το δρόμο
τους προς τους καταναλωτές. Ωστόσο,
σταθερή αξία στο κοινό του, παραμένει και
ο γαλλικός καφέ. Είναι γεγονός ότι καθώς
τα τελευταία χρόνια παρέχεται η δυνατότη-
τα εύρεσης φρεσκοφτιαγμένου, ποιοτικού
γαλλικού καφέ σε σημεία μαζικής εστίασης,
η κατανάλωσή του στον αγαπημένο μας χώ-
ρο αποτελεί μια απόλαυση στην καθημερι-
νότητα. Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί η
αυξανόμενη ζήτηση του τσαγιού. Πρόκειται
για ένα ρόφημα με περιορισμένες περιπτώ-
σεις κατανάλωσης εκτός σπιτιού – μέχρι
πρότινος. Η ευεργετική δράση του τσαγιού,
το στήσιμο χώρων με αποκλειστικότητα στο
σερβίρισμά του, η ανάπτυξη νέων κωδικών
και ειδών τσαγιού από πολυεθνικές εταιρεί-
ες με τεχνογνωσία στο χώρο, καθώς και το
έντονο life-style που υπαγορεύει στιγμές χα-
λάρωσης ανάμεσα στην πολύβουη καθημε-
ρινότητα, τοποθετούν το τσάι ανάμεσα στα
ανερχόμενα ροφήματα του χώρου. Κλασικό
μαύρο, αναζωογονητικό πράσινο καθώς και
εκλεπτυσμένο λευκό τσάι -η νέα τάση- ανα-
μιγνύονται με φρούτα και βότανα για να δη-
μιουργήσουν τα ροφήματα του μέλλοντος.»
Για αλλαγή στις ισορροπίες στην αγορά της
μαζικής εστίασης κάνουν λόγο ο Head of
TGM HORECA, κ. Βάιος Ζήσης και ο Head
of Own Brand Management, κ. Ματθαίος
Μανσόλας της εταιρείας Μakro, oι οποίοι
αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια παρα-
τηρείται μία στροφή των Ελλήνων κατανα-
λωτών στον καφέ Espresso. Οι ίδιοι εξη-
γούν: «H ανάπτυξη ροφημάτων –όπως τα
Freddo και Freddo Cappuccino– έχουν αλ-
λάξει τις ισορροπίες στο χώρο της μαζικής
εστίασης, καθώς είναι πλέον η βασική επι-
λογή καταναλωτών που επί χρόνια επέλε-
γαν το στιγμιαίο καφέ ως καθημερινή από-
λαυση. Η οικονομική συγκυρία της χώρας
μας και η ανάγκη για Value for Money επιλο-
γές έχουν δώσει μία ώθηση στα προϊόντα
Ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία αυξάνουν το
μερίδιό τους στην αγορά όλο και περισσό-
τερο. Η Makro παρακολουθώντας στενά τις
ανάγκες των πελατών μας, έχει λανσάρει
στην αγορά τα τελευταία χρόνια ολοκληρω-
μένες σειρές προϊόντων για καφέ espresso,
τα οποία μάλιστα έχουν αποσπάσει διακρί-
σεις iTQi. O Rioba Gold (80% Arabica – 20%
Robusta), Rioba Platinum (100% Arabica) &
ο Rioba Silver (55% Arabica – 45% Robusta)
αποτελούν την ολοκληρωμένη πρότασή μας
στις υψηλές απαιτήσεις των Ελλήνων κατα-
ναλωτών για καφέ. Παράλληλα με τον κα-
φέ, μία άλλη κατηγορία που παρουσιάζει
ανάπτυξη στην ελληνική αγορά είναι το
τσάι. Μπορεί να θεωρείται ως αγγλική συ-
νήθεια, όμως οι ευεργετικές διατροφικές
ιδιότητές του, το έχουν κάνει ιδιαιτέρως δη-
μοφιλή και στη χώρα μας. Η σειρά Rioba,
κάνει ένα βήμα μπροστά προσφέροντας μο-
ναδικές γεύσεις όπως: Earl Gray, Green
Lemongrass, Rooibos, Φρούτα του Δάσους,
Πράσινο Τσάι, Κεϋλάνης, Μέντα Μαρόκου
και Μέντα.»
Εspresso παντού!
Μεγάλη φαίνεται να είναι η απήχηση του
espresso όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλ-
λά και στη διεθνή, με τους καταναλωτές να
δείχνουν τη σαφή προτίμησή τους σε προϊ-
όντα αυτής της κατηγορίας. Ο εκπρόσωπος
της Draculi Coffee αναφέρει σχετικά: «Τον
περασμένο μήνα η Draculi Coffee συμμετεί-
χε με την premium σειρά προϊόντων της,
την TUSSO Espresso, στην διεθνή έκθεση
Anuga που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην
Κολωνία. Εκεί μας δόθηκε μία πρώτης τάξε-
ως ευκαιρία για μια εκ βαθέων έρευνα της
διεθνούς αγοράς του καφέ. Το συμπέρα-
σμα σύντομο και απλό: Ο espresso είναι με
διαφορά ο δημοφιλέστερος καφές ακόμα
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΦΕ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται φεστιβάλ καφέ υπό την αιγίδα του Speciality Coffee
Association of Europe – Hellenic Chapter (SCAE HELLAS).
Oι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελληνική ομάδα η οποία φέτος
αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα πρωταθλήματα του καφέ. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα
μπορούν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και προτάσεις εταιρειών καφέ. Ακόμη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ,
θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με τα ακόλουθα θέματα: «H πορεία του καφέ από το καφεόδεντρο
μέχρι το φλιτζάνι», «Κρίσιμοι παράγοντες που συντελούν στην ποιότητα του καφέ», «New coffee place –
Third wave espresso bar», «Latte Art perfection» και «Παραδοσιακή Αιθιοπική τελετή καφέ».
Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται ακόμη εκδηλώσεις γευσιγνωσίας διαφόρων ειδών καφέ
και σεμινάρια BARISTA. To 1o φεστιβάλ καφέ θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναί-
ων στο Γκάζι, από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου.
www.scaehellas.com