FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
28
αγοράς
και σε χώρες που παραδοσιακά κατανάλω-
ναν άλλα είδη καφέ όπως φίλτρου. Ακόμα
και xώρες που είναι παραδοσιακά δοσμένες
στο τσάι (Κίνα, Ινδία) αρχίζουν με ιδιαίτερα
γρήγορους ρυθμούς να υιοθετούν την
κουλτούρα του “cappuccino”». Για την Κraft
Jacobs Professional, η πορεία της ελληνι-
κής αγοράς καφέ ακολουθεί τα διεθνή πρό-
τυπα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας εξηγεί
στο Food Service: «H Ελληνική αγορά, ακο-
λουθώντας τα πρότυπα της διεθνούς αγο-
ράς, προχωρά παράλληλα με τις ανάγκες
των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Συνεπώς ότι περιγράφεται παραπάνω για
την Ελληνική αγορά, ισχύει και για τη διε-
θνή αγορά. Κάπου εδώ θα πρέπει να ανα-
φέρουμε άλλο ένα διεθνές trend, την αγορά
του on demand (υπεραυτόματες μηχανές
και vending machines),η οποία αναπτύσσε-
ται και συνεχίζει να αναπτύσσεται ολοένα
και σε περισσότερες χώρες.»
Για νέες τάσεις στη διεθνή αγορά του καφέ
αλλά και για τη βιωσιμότητα σε επίπεδο
πρώτων υλών μιλά ο εκπρόσωπος της εται-
ρείας Sara Lee, ο οποίος αναφέρει σχετικά:
«Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο σημαντι-
κά εμπορεύσιμα αγαθά του κόσμου.
Η ποιότητα και η αξία του εξαρτώνται και
ορίζονται από πλήθος παραγόντων, όπως
είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στις
οποίες καλλιεργείται, η επεξεργασία στην
οποία υπόκειται, καθώς και από τους νό-
μους της προσφοράς και της ζήτησης.
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτησή του αυξάνε-
ται ολοένα και περισσότερο, ενίοτε σε ση-
μείο να ξεπερνάει την προσφορά του, ενώ η
ποιότητα και η αξία του αποτελούν πρωταρ-
χικά κριτήρια επιλογής. Μια σειρά εξελίξε-
ων έχει οδηγήσει σε μια φρενήρη αύξηση
του κόστους του πράσινου καφέ την τελευ-
ταία διετία. Παράλληλα, διαμορφώνονται
νέες τάσεις στη διεθνή αγορά, όπως είναι η
πιστοποίηση των φυτειών από μη κυβερνη-
τικούς φορείς και η ανάπτυξη των specialty
coffees. Στην πρώτη περίπτωση, μέλημα
των εν λόγω μη κυβερνητικών φορέων απο-
τελεί η άσκηση πρακτικών αειφορίας κατά
την καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση
του καφέ καθώς και η εξασφάλιση δίκαιων
οικονομικών και κοινωνικών δομών για τους
καλλιεργητές και τις οικογένειές τους. Φο-
ρείς όπως οι UTZ Certified, Fair Trade,
Rainforest Alliance βάζουν την σφραγίδα
τους στις καλύτερες ποικιλίες καφέ.
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των specialty
coffees, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη γε-
ωγραφική προέλευση αυτών των ποικιλιών
και στις ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας
τους, όπως αυτές χαρτογραφoύνται και
αποδίδονται στα σχετικά premium χαρμά-
νια. Κύριο μέλημα των παικτών του χώρου,
αποτελεί η εξασφάλιση του καλύτερου
προϊόντος, με γνώμονα την ποιότητα και με
βάση την τεχνογνωσία.»
Ο ποιοτικός καφές ονομασίας προέλευσης
ή αλλιώς third wave coffee, είναι μία από τις
πλέον δημοφιλείς τάσεις στη διεθνή αγορά,
όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος της Coffee
Republic. Ο ίδιος εξηγεί: «Ζούμε το λεγόμε-
νο “third wave coffee” που σημαίνει ποιοτι-
κούς καφέδες ονομασίας προέλευσης και
θεωρεί το καφέ ως βιοτεχνικό προϊόν και
όχι απλά commodity. Αυτό απαιτεί ποιοτι-
κές διαδικασίες σε όλα τα στάδια από τη
συγκομιδή, το καβούρδισμα και την παρα-
σκευή στο φλιτζάνι και συνεπώς επιβάλλει
στενότερους δεσμούς και ανταλλαγή τεχνο-
γνωσίας από τον αγρότη, το βιοτέχνη, τους
εμπόρους και τους baristas. Συνδέεται
αδιάρρηκτα με το specialty coffee και στο-
χεύει στη γευστική εμπειρία και τον πλου-
ραλισμό της γεύσης, όπως με το κρασί κ.ά.
Σεμινάρια και εκπαιδευτικοί φορείς (όπως ο
SCAE) δημιουργούν μία διαρκώς εξελισσό-
μενη δυναμική και εισάγουν νέες μεθόδους
και το βασικότερο νέες αντιλήψεις.»
Για υγιεινές λύσεις στην αγορά του καφέ,
αλλά και στη σημασία του να προσφέρουν
οι εταιρείες ποικιλία επιλογών στους κατα-
ναλωτές μιλούν οι κ.κ. Βάϊος Ζήσης και
Ματθαίος Μανσόλας, Head of TGM HORE-
CA και Head of Own Brand Management
της Makro αντίστοιχα.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο «Food Ser-
vice»: «Οι διεθνείς τάσεις τον τελευταίο και-
ρό επικεντρώνονται σε υγιεινές λύσεις, κα-
θώς και σε μεγάλη ποικιλία επιλογών έτσι
ώστε να καλύπτονται οι εξατομικευμένες
ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Πριν από
μερικά χρόνια μία ποικιλία espresso ή 2-3
διαφορετικά αρώματα τσαγιού θα μπορού-
σαν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύ-
τερου αριθμού των καταναλωτών.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο
κόσμος έχει άποψη για το τι πίνει, έχει εκ-
παιδευτεί και επιλέγει με προσοχή το προϊ-
όν που καλύπτει τις ανάγκες του.
Η METRO GROUP ακολουθώντας αυτές τις
τάσεις παρουσιάζει ολοκληρωμένες γκάμες
σε όλα τα είδη ροφημάτων κάτω από την
επωνυμία Rioba.
Έτσι διαθέτουμε ολοκληρωμένες σειρές
προϊόντων σε χυμούς, σε σοκολάτες, για
μηχανήματα αυτόματους πωλητές και μη,
σε τσάι, σε καφέδες, καθώς και σε σιρόπια,
ικανές να ικανοποιήσουν ολοκληρωτικά τις
ανάγκες των περισσότερων καταναλωτών.»
Οι ειδικοί προτείνουν
Το περιοδικό Food Service πραγματοποίησε
έρευνα αγοράς και παρουσιάζει νέα προϊό-
ντα καφέ, σοκολάτας και ζεστών ροφημά-
των που ικανοποιούν και τους πλέον απαι-
τητικούς, αλλά πάντα λάτρεις, αυτών!