51
προς άμεση κατανάλωση μη τυποποιημένων εδεσμάτων, γευμά-
των ή πρόχειρων γευμάτων και φαγητών γενικά, τα οποία υπάγο-
νται στον κανονικό συντελεστή (βλ. ανωτέρω παρ. 5 και 9).
γ)
Αν πρόκειται για παραδόσεις έτοιμων φαγητών που πραγμα-
τοποιούνται από κυλικεία εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμά-
των, τα οποία συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή
(βλ. ανωτέρω παρ. 10 και 11). δ) Αν πρόκειται για παράδοση μη
αλκοολούχων ποτών, τα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον στο Κε-
φάλαιο Α’ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ και κατά συνέ-
πεια υπάγονται, σε κάθε περίπτωση, στον κανονικό συντελεστή
(βλ. ανωτέρω παρ. 12).»
Οι ανωτέρω «διευκρινήσεις» προκάλεσαν χαμόγελα (αν όχι γέ-
λια) στους ιδιοκτήτες καθώς η πολυπλοκότητα των ισχυόντων κα-
νονισμών αλλά και ο παραλογισμός σε ορισμένα άρθρα της εγκυ-
κλίου είναι χαρακτηριστικές. Ενδεικτικό αυτού του για πολλούς
παράλογου φορολογικού μέτρου είναι η περίπτωση της μπουγά-
τσας, η οποία ανάλογα με το αν θα είναι γλυκιά ή αλμυρή θα έχει
διαφορετικό συντελεστή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εάν η μπου-
γάτσα είναι αλμυρή, είτε καταναλώνεται εντός καταστημάτων είτε
όχι, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ενώ αν η μπουγάτσα
είναι γλυκιά και καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή
13%. Αντίθετα, ακόμα και αν είναι γλυκιά, αν καταναλωθεί εντός
καταστήματος ο συντελεστής που την συνοδεύει είναι το 23%. Το
παραπάνω παράδειγμα στηρίζεται στο άρθρο της εγκυκλίου το
οποίο αναφέρει ότι όλα τα σφολιατοειδή που διατίθενται ψημένα
στους καταναλωτές θα πρέπει να φορολογούνται με τον αυξημένο
συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ εάν περιέχουν γλυκαντικές ύλες θεω-
ρούνται γλυκά και στην περίπτωση που καταναλώνονται εκτός των
καταστημάτων θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%.
Η μαζική εστίαση αντιδρά!
Η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο εν λόγω μέτρο
θεωρείται κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Ήδη από τις αρχικές
εξαγγελίες και πριν από την οριστική εφαρμογή του μέτρου, πλή-
θος επιστολών από διάφορους φορείς της εστίασης ήρθαν στη
δημοσιότητα, με εκκλήσεις για αναστολή του. Στις 25 Αυγούστου
28 αλυσίδες μαζικής εστίασης, σε ανοικτή επιστολή τους προς τον
αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών ζήτησαν
απόσυρση του μέτρου καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω
συρρίκνωση του κλάδου εστίασης, θα οδηγήσει 120.000 εργαζό-
μενους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα
αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματι-
κής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει. Μάλιστα, οι επι-
χειρήσεις στην ίδια επιστολή απευθύνουν έκκληση στον υπουργό
να μειώσει τον ΦΠΑ σε μονοψήφιο συντελεστή. Ο αντιπρόεδρος
της Κυβέρνησης απαντώντας σ’ αυτή την επιστολή δήλωσε: «Διά-
βασα με προσοχή την επιστολή που μου απηύθυναν οργανωμένες
εταιρίες και αλυσίδες καταστημάτων που
λειτουργούν στο χώρο της εστίασης και
θα θεωρούσα χρήσιμη μία συνάντηση μα-
ζί τους προκειμένου να συζητήσουμε θέ-
ματα που σχετίζονται με τη λειτουργία
της αγοράς και την είσπραξη και απόδο-
ση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Στο
χώρο της εστίασης λειτουργούν περίπου
200.000 επιχειρήσεις και ένα μικρό σχετι-
κά ποσοστό αυτών έχουν οργανωμένο λογιστήριο, τυποποιημένες
τιμές και δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται με πολύ μεγάλη ευκο-
λία η είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι
δεν πρέπει να κινείται σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρε-
σίες τέτοιου τύπου. Βρήκα, όμως, και είμαι υποχρεωμένος να
εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου
να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανά-
λωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%. Είπα, επί-
σης, ότι είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύ-
ναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκ. ευρώ το
χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του
φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολο-
γική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαί-
ου κίνησης. Και είπα ότι ένα από τα πρώτα θέματα που συζητού-
νται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό
Σύστημα είναι αυτό. Όμως, καμία συζήτηση για συντελεστές δεν
έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουρ-
γεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φορο-
διαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προ-
σπάθειες της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος
όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδια-
φύγουν». Τη σκυτάλη λίγο αργότερα έλαβε και η Πανελλήνια Ομο-
σπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων εκδίδοντας με-
τά από Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωμα-
τείων Μελών της ψήφισμα στο οποίο αποφάσισαν (Στις 30 Αυγού-
στου) στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της από-
φασης και την μείωση του ΦΠΑ, κινητοποιήσεις με κλείσιμο των
καταστημάτων σε ημερομηνίες που θα καθορίσει το ΔΣ της Ομο-
σπονδίας, οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με κινητοποιή-
σεις στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, νομι-
κές και δικαστικές ενέργειες υποστήρι-
ξης των αποφάσεων της Γ.Σ και στήρι-
ξης των Συναδέλφων της ομοσπονδίας.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος
της ΠΟΕΣΕ, κ. Γιάννης Τσάκος σε δη-
λώσεις του ανέφερε ότι μέσα στην
πρώτη κιόλας εβδομάδα εφαρμογής
του μέτρου ήταν εμφανής η πτώση της
κίνησης στα μαγαζιά. «Εξαφανίστηκε ο
'
Σίγουρα θα υπάρξει μείωση
του τζίρου, δεν γνωρίζουμε
ακόμα το ακριβές ποσό, αλλά
μακάρι να είμαστε στα ίδια
επίπεδα.
Γ.Ταρσούνας
story
FOOD
Service
k
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
Ο chef του ξενοδοχείου Avalon, κ. Α. Τζαγκάτζης