FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
11
πλάνο
Βέλγοι chef και λάτρεις του
φαγητού συγκεντρώθηκαν στις
Βρυξέλλες με σκοπό να σπά-
σουν το ρεκόρ Guinness για
τους περισσότερους σε αριθ-
μό σκούφους οι οποίοι θα πε-
ταχτούν στον αέρα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα
του βελγικού Τύπου, η χώρα
είναι γνωστή για τις βάφλες
της, τα μύδια και τις παραδο-
σιακές μπίρες της.
Όμως, σύμφωνα με το ειδησε-
ογραφικό πρακτορείο Reuters,
ο οργανισμός τουριστικής
προβολής των Βρυξελλών θέ-
λει να «ευθυγραμμίσει» την χώ-
ρα με τους Ευρωπαίους γείτο-
νές της και να αναγνωριστεί
και η ίδια για την υψηλή γα-
στρονομία της.
Έτσι, διοργανώθηκε η προ-
σπάθεια για κατάρριψη του ρε-
κόρ των «ιπτάμενων σκούφων»,
το οποίο αποτελεί την αφετη-
ρία του Brusselicious.
Το Brusselicious έχει ως θέμα
του την προώθηση της πρω-
τεύουσας ως γαστρονομικό
προορισμό. Ο chef
Yves
Mattagne
, ιδιοκτήτης του βρα-
βευμένου με δύο αστέρια
Michelin εστιατορίου Sea Grill,
στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι
είναι επιτακτική η ανάγκη να
υπερασπιστούν όλοι οι εμπλε-
κόμενοι της εγχώριας μαζικής
εστίασης τη βελγική γαστρονο-
μία.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης
για την κατάρριψη του ρεκόρ
Guinness, ο Mattagne δήλωσε
σχετικά: «Είμαστε σήμερα εδώ
για να υπερασπιστούμε τη γα-
στρονομία των Βρυξελλών και
όλου του Βελγίου. Οι Βρυξέλ-
λες βρίσκονται πολύ κοντά στο
να αποδείξουν ότι η γαστρονο-
μία είναι πολύ σημαντική για τη
χώρα. Διαθέτουμε προϊόντα τα
οποία ξεχωρίζουν. Και δεν εί-
ναι μόνο τα προϊόντα, αλλά
ολόκληρος ο κλάδος.»
n
bEΛΓΙΟ
Ρεκόρ «ιπτάμενων» σκούφων!
Σχεδόν γεμάτα φαίνονται να εί-
ναι τα εστιατόρια του Πεκίνου
για τον εορτασμό της Πρωτο-
χρονιάς, στα τέλη Ιανουαρίου.
Η δημοτική Αρχή του Πεκίνου
σε ανακοίνωσή της αναφέρει
ότι περισσότερα από 170
εστιατόρια της πόλης παρου-
σιάζουν 20% αύξηση στην κα-
τανάλωση κατ’ άτομο.
Η συγκεκριμένη κατανάλωση
αφορά στη δαπάνη κατ’ άτομο
για το δείπνο της Πρωτοχρο-
νιάς σε σχέση με την αντίστοι-
χη περσινή δαπάνη.
Συνήθως οι πελάτες των εστια-
τορίων του Πεκίνου καταναλώ-
νουν για το δείπνο της
Πρωτοχρονιάς περίπου 1.600
yuan ή 250 δολάρια.
Φέτος, παρ’ όλο που οι τιμές
των εστιατορίων έχουν αυξηθεί
κατά 20%, η πληρότητα στις
κρατήσεις των εστιατορίων
φθάνει το 80%.
Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέ-
ρεται ότι κύριος υπαίτιος για
την τόσο υψηλή ζήτηση των
εστιατορίων του Πεκίνου είναι
το Lunar New Υear’s Εve, που
φέτος είναι στις 22 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για τον εορτασμό
της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα
με τα τοπικά έθιμα και όχι βά-
σει του ημερολογιακού έτους.
Οι τιμές των εστιατορίων του
Πεκίνου, τόσο οι αυτόνομες
μονάδες όσο και εντός των ξε-
νοδοχείων, είναι αρκετά υψη-
λές (έως και 600 δολάρια το
άτομο), κάτι που δεν φαίνεται
να αποτελεί εμπόδιο για τους
υποψήφιους πελάτες.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι
ιδιοκτήτες των εστιατορίων της
πόλης, αυτό που προσελκύει
τους πελάτες στα εστιατόρια
δεν είναι μόνο το ότι θα γευ-
θούν ένα ξεχωριστό γεύμα, αλ-
λά και το ότι θα έχουν την ευ-
καιρία να δειπνήσουν σε ένα
ευχάριστο και ξεχωριστό περι-
βάλλον.
n
ΠΕΚΙΝΟ
100% πληρότητα των εστιατορίων
Οι τιμές κατ’
άτομο φθάνουν
ακόμη και
τα 600 δολάρια.
Oι chef
«υπερασπίζονται»
τη βελγική
Γαστρονομία.