Page 50 - HOTEL

Basic HTML Version

50
Συνταγές αρχαιοελληνικής κουζίνας – έρευνα & αναλύσεις
Οι συνταγές που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο παρόν άρθρο χρησιμοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Αρχαιοελληνικό Συ-
μπόσιο Γαστρονομίας που οργάνωσε η εταιρεία Artifex στις 7 Μαΐου 2011, στο Κτήμα Λαζαρίδη Οινότρια Γη, και ευχαριστούμε τον κ. Γ.
Τρίγκα για την παραχώρηση του υλικού. Ειδική ομάδα επαγγελματιών της εστίασης, διαιτολόγοι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου εργά-
στηκαν μαζί μας, ώστε να αποδώσουμε τη διατροφική αξία των εδεσμάτων. Το συμπόσιο βασίστηκε στο συγγραφέα και ιστορικό καθηγη-
τή, κ. Dalby Andrew, καθώς και στο συγγραφέα και δημοσιογράφο, κ. Αλέξανδρο Γιώτη. Παρακάτω παραθέτουμε τα γεύματα του συμπο-
σίου, τα οποία βασίστηκαν στα βιβλία των παραπάνω συγγραφέων και παρουσιάζονται οι διατροφικές αναλύσεις των γευμάτων από τη
διατροφολόγο, κα Γ. Αναστασιάδου, MSc Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ «Άριστον»
Κριθαρόψωμο με κατίκι και σύκο
Ψωμάκι ολικής με αγγούρι και φρεσκομαριναρισμένο γαύρο
***
Γόπα ψητή με φακή και παντζαρόφυλλα
Πανσέτα χοιρινή με μέλι και μαυροσίταρο
story
FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Διατροφική αξία «Άριστον»: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με το νάτριο να μην ξεπερνά τα ημερήσια όρια πρόσληψης. Χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αποτελεί
καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ καλύπτει πάνω από το μισό των αναγκών σε ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνες B6, B12 και Ε. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας
σε θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο και φώσφορο.
Διατροφική ανάλυση «Άριστον»
Άρτος με κατίκι, ελαιόλαδο
Γαύρος μαρινάτος
Παντζαρόφυλλα με γόπα
Πανσέτα χοιρινή
και ξηρά σύκα
Ποσότ. πρόσλ. Κάλ. ημ. πρόλ.
Ποσότ. πρόσλ. Κάλ. ημ. πρόλ.
Ποσότ. πρόσλ. Κάλ. ημ. πρόλ. Ποσότ. πρόσλ. Κάλ. ημ. πρόλ.
Θερμίδες (kcal)
315
13%
288
12%
173
7%
475
19%
Πρωτεΐνες (g)
13
21%
22
37%
15
24%
9
15%
Ολικά λιπαρά (g)
16
20%
11
13%
6
8%
43
53%
Υδατάνθρακες (g)
30
9%
25
7%
12
4%
14
4%
Φυτικές ίνες (g)
4
17%
4
18%
4
16%
2
9%
Ζάχαρη (g)
7
7%
4
3%
2
1%
0
0%
Νάτριο (mg)
565
24%
846
35%
670
28%
410
17%
Κορεσμένα λιπαρά (g)
7
22%
2
7%
1
4%
14
48%
Μονοακόρεστα λιπαρά (g)
7
24%
5
19%
4
15%
8
26%
Πολυακόρεστα λιπαρά (g)
1
4%
2
8%
1
4%
5
20%
Ποσότ. πρόσλ.:
Ποσότητα πρόσληψης
Κάλ. ημ. πρόλ.:
Κάλυψη ημερήσιας πρόληψης