Page 9 - HOTEL

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
9
Στο πλαίσιο της νέας φορολο-
γικής πολιτικής της Γαλλίας,
αποφασίστηκε η επιβολή ενός
νέου φόρου σε τρόφιμα και πο-
τά τα οποία συμβάλλουν στην
ανθυγιεινή διατροφή και στην
παιδική παχυσαρκία.
Ειδικότερα, ο νέος νόμος, η
εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε
την 1η Ιανουαρίου 2012, αφο-
ρά σε τρόφιμα και αναψυκτικά
(κατά κύριο λόγο), τα οποία πε-
ριέχουν υψηλά ποσοστά ζάχα-
ρης και λίπους.
Οι φόροι αυτής της φιλοσο-
φίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς
το τελευταίο χρονικό διάστημα
σε διάφορες ευρωπαϊκές χώ-
ρες, οι οποίες με αυτό το μέ-
τρο αποσκοπούν στην προα-
γωγή της υγιεινής διατροφής
των πολιτών τους, καθώς και
στην καταπολέμηση της παιδι-
κής παχυσαρκίας που λαμβά-
νει τις διαστάσεις μάστιγας σε
όλη την υφήλιο.
Ο φόρος ζάχαρης ή φόρος
cola, όπως τον αποκαλεί ο εγ-
χώριος Τύπος, θα επιβαρύνει
σημαντικά τους Γάλλους κατα-
ναλωτές, καθώς οι ίδιοι είναι
λάτρεις των αναψυκτικών. Η
επιβολή του φόρου ζάχαρης
αποφασίστηκε από τη γαλλική
κυβέρνηση δεδομένης της κρί-
σης χρέους της ευρωζώνης και
της ανάγκης λήψης μέτρων λι-
τότητας και στη Γαλλία.
Έτσι , η γαλλική κυβέρνηση
αποφάσισε την επιβολή φόρου
που φθάνει το ένα ευρώ ανά
κουτί αναψυκτικού, με στόχο
να συγκεντρώσει 120 εκατομ-
μύρια ευρώ.
Από την άλλη, οι επιχειρήσεις
παραγωγής και διάθεσης ανα-
ψυκτικών στη Γαλλία δηλώνουν
ότι αυτό το μέτρο θα οδηγήσει
σε αύξηση της τιμής των προϊ-
όντων έως 35%.
Τα σχέδια της κυβέρνησης πε-
ριλαμβάνουν επίσης αύξηση
της φορολογίας σε τσιγάρα και
οινοπνευματώδη.
n
ΓΑΛΛΙΑ
Η λιτότητα επιβάλλει φόρο ζάχαρης!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευ-
να, αρκετές εταιρείες τροφί-
μων, όπως η Kellogg’s και η
Rowntree, δημιούργησαν ιστο-
σελίδες με παιχνίδια και κινού-
μενα σχέδια και αξιοποίησαν
τις δυνατότητες των μέσων
κοινωνικής δικτύωσης, με στό-
χο να δημιουργήσουν νέους
κώδικες επικοινωνίας με τους
μικρούς καταναλωτές.
Όπως συμπεραίνει η έρευνα
που διενήργησε αναφορικά με
την προστασία των μικρών κα-
ταναλωτών από τις διαφημίσεις,
το Βρετανικό ίδρυμα για Καρ-
διαγγειακές Παθήσεις απαιτεί-
ται η θέσπιση αυστηρότερης
νομοθεσίας.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι πολ-
λές εταιρείες τροφίμων χρησι-
μοποιούν τεχνικές προώθησης
των προϊόντων τους που πολλά
από τα παιδιά δεν αντιλαμβά-
νονται ότι είναι διαφημίσεις.
Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέ-
ρει τα εξής: «Οι επιχειρήσεις
εκμεταλλεύονται τα κενά που
υπάρχουν στη νομοθεσία και
στοχεύουν στους νεαρούς κα-
ταναλωτές μέσω Διαδικτύου,
προωθώντας προϊόντα τα
οποία δεν επιτρέπεται να δια-
φημίζουν στην τηλεόραση.
Οι κώδικες της διαδικτυακής
επικοινωνίας είναι πολύ ασα-
φείς, ενθαρρύνοντας πολύ συ-
χνά το μάρκετινγκ να προάγει
τον ανθυγιεινό τρόπο διατρο-
φής στα παιδιά.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι
να κατακλύζονται τα μικρά παι-
διά από διαφημιστικά μηνύμα-
τα, τα οποία τους ωθούν να κα-
ταναλώνουν πλήθος ανθυγιει-
νών προϊόντων.»
Πάνω από τα τρία τέταρτα των
ιστοσελίδων προωθούν προϊό-
ντα με υψηλά ποσοστά λίπους,
ζάχαρης ή αλατιού, ενώ ταυτό-
χρονα διατηρούν παρόμοιες
ιστοσελίδες στο Facebook και
στο Twitter.
n
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Έρευνα–καταπέλτης για τις εταιρείες τροφίμων
Παραπλανητικές
διαφημίσεις για
προσέλκυση
νέων
καταναλωτών.
Με ένα ευρώ
ανά κουτί
αναψυκτικού
επιβαρύνονται οι
Γάλλοι.
πλάνο