Page 22 - Linux_7

Basic HTML Version

Ένας Αμερικανός καθηγητής διαβάζει
Πλάτωνα και προσδίδει στο φαγητό νέες
κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές διαστά-
σεις. Ο David Kaplan, καθηγητής στο Πα-
νεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, δημιούρ-
γησε το 2011 μία μικρή κοινωνία μελετη-
τών των κειμένων των αρχαίων φιλοσό-
φων, με στόχο να μεταφέρει τα μηνύμα-
τά τους στο σύγχρονο διεθνές περιβάλ-
λον και να ευαισθητοποιήσει τους πολί-
τες του κόσμου για τη σπουδαιότητα της
τροφής μέσω της πληροφόρησης. Αξίζει
να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρό-
γραμμα λειτουργεί με τη μορφή αυτόνο-
μου ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστή-
μιο του Βόρειου Τέξας των ΗΠΑ και ανή-
κει στο τμήμα Φιλοσοφικής και Θρησκευ-
τικών Σπουδών του ιδρύματος. Το Food
Service εντόπισε τον εμπνευστή, ιδρυτή
και διευθυντή του The Philosophy of
Food Project, ο οποίος μίλησε στο περιο-
δικό αποκλειστικά για τα πεπραγμένα
της ιδιότυπης ακαδημαϊκής κοινότητας.
Τι είναι το Philosophy of Food
Project;
Σκοπός του project είναι η συγκέ-
ντρωση και επεξεργασία πληροφοριών
σχετικών με τη διατροφή, με τη βοήθεια
όμως της φιλοσοφίας. Προς το παρόν,
λειτουργεί κυρίως μέσω του Διαδικτύου
(http://food.unt.edu/), όπου κάθε ενδια-
φερόμενος ερευνητής, ακαδημαϊκός,
σπουδαστής ή καταναλωτής μπορεί να
έχει πρόσβαση σε έναν μεγάλο αριθμό
πληροφοριών. Επίσης, μέσω της ιστοσε-
λίδας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε
το ευρύ κοινό ως προς τον τρόπο που
αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει το φα-
γητό, την τροφή, καθώς και να αρχίσει
να συμπεριφέρεται με περισσότερο σε-
βασμό απέναντι στη φύση, στο περιβάλ-
λον και στα ζώα. Η ιστοσελίδα δημοσι-
εύει πληροφορίες οι οποίες έχουν προ-
κύψει μετά από πολύμηνες έρευνες και
μελέτες σε διάφορα θέματα σχετικά με
την τροφή από φοιτητές και καθηγητές
του πανεπιστημίου μας. Τέλος, κάθε
χρόνο πραγματοποιούμε ένα μικρό σεμι-
νάριο στους αποφοίτους των φιλοσοφι-
κών σχολών μας, με θέμα Η φιλοσοφία
της τροφής, το οποίο έχει πολύ μεγάλη
συμμετοχή.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στο
project; Για ποιους λόγους ένα
αμερικανικό πανεπιστήμιο απο-
φάσισε να δημιουργήσει ένα
ακαδημαϊκό τμήμα αφιερωμένο
στη φιλοσοφία του φαγητού;
Το έργο είναι δική μου πρωτοβουλία.
Είμαι τυχερός που συνεργάζομαι με ένα
πανεπιστήμιο το οποίο ενθαρρύνει την
πρωτότυπη και δημιουργική εργασία. Οι
περισσότεροι συνάδελφοί μου ασχολού-
νται με την περιβαλλοντική ηθική. Οι ίδιοι
είναι πολύ εξοικειωμένοι με έννοιες
όπως η ηθική και η προστασία των ζώων,
η περιβαλλοντική νομοθεσία και η σχέση
ανθρώπου-φύσης. Θεωρώ τα αντικείμε-
νά μας κοντινούς συγγενείς και για το
λόγο αυτό αλληλοϋποστηριζόμαστε.
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
22
``
``
Το φαγητό έχει φιλοσοφία!
έρευνα
The Philosophy
of Food Project
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια
:
Μάγδα Πειστικού
'
'
Σκοπός του project είναι η
συγκέντρωση και η
επεξεργασία πληροφοριών
για τη διατροφή, με τη
βοήθεια όμως της
φιλοσοφίας.