Παθολογικές καταστάσεις
•
Διατροφή για καρδιοπαθείς
•
Διατροφή για διαβητικούς
•
Διατροφή για νεφροπαθείς
•
Διατροφή για άτομα με υπέρ-
ταση
•
Διατροφή για άτομα με χοληστε-
ρίνη
Διατροφικές συνήθειες
•
Vegetarian
•
Vegan
•
Ειδική διατροφή λόγω θρησκείας (νηστεία, διατροφικά πιστεύω)
Περιλαμβάνει ένα πλήρες γεύμα με τα εξής χαρακτηριστικά:
1.
Συμπιεσμένη μορφή προϊόντων διατροφής.
2.
Διατηρείται και εκτός ψυγείου (όσο είναι δυνατόν και σεβόμε-
νο τους κανόνες υγιεινής).
3.
Μέσα σε ειδικές συσκευασίες (ισοθερμική), η οποία προφυ-
λάσσει το φαγητό από τα μικρόβια και τη κατά λάθος σύνθλιψη
της μορφής τους.
4.
Χωρίς να απαιτείται πάντα η χρήση μαχαιροπίρουνου (cou-
verts) εάν οι πελάτες βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο.
5.
Με βάση την υπουργική απόφαση του ΦΕΚ Β’ 815/24.5.2007,
στα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευα-
σία ημερομηνία παραγωγής και λήξης, στα συσκευασμένα προϊό-
ντα (π.χ., σάντουιτς) το είδος που περιέχεται, η ονομαστική ποσό-
τητα του περιεχομένου που εκφράζεται σε μάζα για τα στερεά και
σε όγκο για τα υγρά, η χώρα παραγωγής, εφόσον δεν πρόκειται
για χώρα της ΕΕ, καθώς και η ένδειξη κατεψυγμένου όταν πρόκει-
ται για προκατεψυγμένο προϊόν.
6.
Κατά τη μεταφορά τους πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικά
thermoboxes.
Τα προϊόντα περιλαμβάνουν διατροφικές ύλες, οι οποίες πρέπει
να:
I.
Προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό, διότι οι εκδρομείς
έχουν ανάγκη από υδατάνθρακες και βιταμίνες.
II.
Είναι φτωχές σε λίπη προς αποφυγή στομαχικών διαταρα-
χών.
III.
Έχουν μικρή ποσότητα υγρασίας προς αποφυγή ύγρανσης
του ψωμιού, άρα απώλεια της ποιότητας.
IV.
Να αποφεύγονται υλικά που είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερ-
μοκρασίες, όπως αυγά, γαλακτοκομικά, σάλτσες.
V.
Να γίνεται επιλογή υλικών αποδεκτών από το ευρύ κοινό, π.χ.,
να μην έχουν δυνατά αρώματα, καυτερά και βαριά μπαχαρικά.
Όλα τα είδη διατροφής πρέπει να βρίσκονται σε ειδικές συσκευ-
ασίες και, φυσικά, σε ειδικό χώρο αποθήκευσης διατήρησης θερ-
μοκρασίας (box) μέσα στο λεωφορείο.
Τα υλικά συσκευασίας είναι προτιμότερο να είναι
ανακυκλώσιμα (ακόμη και τα πλαστικά)
και διασπώμενα και να δημιουργούν όσο
το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα.
Βέβαια, ο οδηγός της εκδρομής πρέπει
να προβλέψει ένα μέρος για τα απορρίμ-
ματα (σακούλα).