Page 11 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
11
Οι σερβιτόροι παραδέχονται
ότι δεν εξυπηρετούν με ευχα-
ρίστηση τους μαύρους πελά-
τες τους λόγω του ότι δεν αφή-
νουν αξιόλογα φιλοδωρήματα.
Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφα-
του δημοσιεύματος της βρετα-
νικής εφημερίδας Daily Mail.
Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα
αναφέρει ότι μία νέα έρευνα
αμερικανικού πανεπιστημίου
διαπιστώνει ότι οι Αφροαμερι-
κανοί πελάτες εστιατορίων
αντιμετωπίζονται με προκατά-
ληψη από το προσωπικό του-
λάχιστον μία φορά κατά τη
διάρκεια της ζωής τους σε έξο-
δό τους για γεύμα ή δείπνο.
Περίπου τα δύο πέμπτα των
σερβιτόρων που συμμετείχαν
στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι
η συμπεριφορά τους απέναντι
στους πελάτες τους προσαρ-
μόζεται με βάση την καταγωγή
τους. Επίσης, το 90% των ερω-
τηθέντων δήλωσαν ότι έχουν
λάβει μέρος σε συζήτηση με
συναδέλφους τους στο εστια-
τόριο η οποία είχε σαφώς ρα-
τσιστικό περιεχόμενο. Η εν λό-
γω έρευνα καθώς και τα συ-
μπεράσματά της δημοσιεύο-
νται στην επιστημονική εφημε-
ρίδα Journal of Black Studies.
Το δείγμα της έρευνας περιε-
λάμβανε 200 σερβιτόρους από
δεκαοκτώ διαφορετικά εστια-
τόρια στις ΗΠΑ. Πολλοί, μάλι-
στα, από τους σερβιτόρους
που συμμετείχαν στην έρευνα
απάντησαν ότι θεωρούν τους
Αφροαμερικανούς λιγότερο
ευγενικούς από τους υπόλοι-
πους πελάτες, ενώ ορισμένοι
υποστήριξαν ότι αυτή η κατη-
γορία πελατών δεν αφήνει γεν-
ναιόδωρα φιλοδωρήματα. Βά-
σει των απόψεών τους, το
38,5% των ερωτηθέντων, οι
οποίοι στην πλειοψηφία τους
ήταν λευκοί, παραδέχθηκαν ότι
προσαρμόζουν το επίπεδο των
υπηρεσιών τους ανάλογα με το
χρώμα των πελατών τους.
n
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φυλετικές διακρίσεις στο φαγητό
Έχουν προχωρήσει οι δράσεις
της ιαπωνικής κυβέρνησης
προκειμένου να συμπεριληφθεί
το washoku στη λίστα πολιτι-
στικής κληρονομιάς της UNE-
SCO. Όπως αναφέρει δημοσί-
ευμα της ηλεκτρονικής ιαπωνι-
κής εφημερίδας Daily Yomiuri
Online: «Στόχος της κυβέρνη-
σης είναι να αποκατασταθεί η
χαμένη υπερηφάνεια των Ιαπώ-
νων μετά την πυρηνική κατα-
στροφή στη Fukushima και να
ξανακερδίσουν την εμπιστοσύ-
νη της υφηλίου τα προϊόντα
της χώρας». Με δεδομένη τη
συνεχή άνοδο της δημοτικότη-
τας της ιαπωνικής κουζίνας, οι
Ιάπωνες εμφανίζονται αισιόδο-
ξοι για την αναγνώρισή της ως
μέρους της παγκόσμιας κληρο-
νομιάς από πλευράς των Ηνω-
μένων Εθνών. Προς ενίσχυση
της προσπάθειας, τόσο ο δη-
μόσιος όσο και ο ιδιωτικός το-
μέας υλοποιούν δράσεις που
αποσκοπούν στην ευαισθητο-
ποίηση της παγκόσμιας κοινής
γνώμης σε σχέση με το ζήτη-
μα. Χαρακτηριστικό παράδειγ-
μα αποτελεί η καμπάνια «Saku-
ra no Utage» (γιορτή της ανθο-
φορίας της κερασιάς), η οποία
πραγματοποιήθηκε στο Μου-
σείο Μητροπολιτικής Τέχνης
στη Νέα Υόρκη στις 14 Απριλί-
ου. Εκεί chef όπως ο Yoshihiro
Murata, ετοίμασαν 11 διαφορε-
τικά πιάτα, κύριους εκπροσώ-
πους της ιαπωνικής κουζίνας,
τα οποία είχαν την ευκαιρία να
δοκιμάσουν 90 Αμερικανοί κα-
λεσμένοι.
Πάντως, παραμένει αδιαμφι-
σβήτητο το γεγονός της συνε-
χούς εξάπλωσης της ιαπωνι-
κής γαστρονομικής κουλτού-
ρας, με γνωστούς chef από
όλο τον κόσμο να χρησιμοποι-
ούν πρώτες ύλες και συστατι-
κά της, όπως είναι, για παρά-
δειγμα, το miso, η σάλτσα σό-
γιας, το γουασάμπι, το γιούζου
και το κόμπου.
n
IAΠΩΝΙΑ
Η γαστρονομία εναντίον της Fukushima
Η ιαπωνική
κουζίνα στη
λίστα της
UNESCO.
Η εξυπηρέτηση
στα εστιατόρια
είναι ανάλογη
με το χρώμα
των πελατών.
πρώτο
πλάνο