Page 18 - FS111

Basic HTML Version

18
FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
επικαιρότητα
Για μία ακόμη φορά, το Αυγο-
τάραχο Trikalinos ενθουσίασε
με την παρουσία του το κοινό
του Βελγίου, συμμετέχοντας
στην έκθεση Taste Of Greece
των ελληνικών προϊόντων στο
Ευρωκοινοβούλιο. Η έκθεση
πραγματοποιήθηκε στις Βρυ-
ξέλλες έπειτα από πρωτοβου-
λία της ευρωβουλευτού Ροδής
Κράτσα σε συνεργασία με τον
ΕΟΤ, από τις 19 μέχρι τις 23
Μαρτίου 2012, εντός του Ευ-
ρωκοινοβουλίου με σκοπό την
προβολή των ελληνικών αγρο-
τικών προϊόντων απ’ όλες τις
περιφέρειες της Ελλάδας. «Τα
ελληνικά προϊόντα αποτελούν
βασικά συγκριτικά πλεονεκτή-
ματα της χώρας μας, τα οποία
θα πρέπει να αξιοποιηθούν
όσο καλύτερα γίνεται, καθώς
μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο
ρόλο στην ανάπτυξη του τουρι-
σμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο
υφυπουργός Πολιτισμού και
Τουρισμού, Πέτρος Αλιβιζάτος.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμη-
σαν με την παρουσία τους ο
επίτροπος για θέματα βιομηχα-
νίας και επιχειρηματικότητας
και αντιπρόεδρος της Ευρω-
παϊκής Επιτροπής, κ. Tajani, ο
πρόεδρος της Κοινοβουλευτι-
κής Ομάδας του ΕΛΚ, κ. Daul,
δεκάδες ευρωβουλευτές, στε-
λέχη της Κομισιόν και των άλ-
λων ευρωπαϊκών οργάνων. Για
περίπου τρεις ώρες, αρώματα
και γεύσεις από κάθε γωνιά
της χώρας μας κατέκλυσαν την
αίθουσα της έκθεσης και πλή-
θος βουλευτών και του υπόλοι-
που προσωπικού του Ευρωκοι-
νοβουλίου αποδέχθηκε το κά-
λεσμα για γνωριμία και δοκιμή
τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και
θαυμασμό προκάλεσε η εται-
ρεία Trikalinos, ξεχωρίζοντας
με τη λαμπερή, ποιοτική και ελ-
κυστική παρουσία των προϊό-
ντων της και τη μοναδική γεύ-
ση τους, επιβεβαιώνοντας και
από τους διεθνείς φίλους του
Ευρωκοινοβουλίου τους διε-
θνείς τίτλους και διακρίσεις
των προϊόντων Trikalinos και
αποδεικνύοντας στην πράξη
ότι το ποιοτικό προϊόν δεν γνω-
ρίζει σύνορα.
Tο Αυγοτάραχο Trikalinos στο Taste of Greece
Διπλό ήταν το μήνυμα που με-
τέφερε το φετινό Οινόραμα, η
κλαδική έκθεση του ελληνικού
κρασιού: «Μόνο η δημιουργική
Ελλάδα θα τα καταφέρει και η
οινική Ελλάδα είναι φτιαγμένη
από πραγματικούς δημιουρ-
γούς». Περισσότερα από 120
οινοποιεία με κρασιά απ’ όλη
την Ελλάδα, σε σύνολο 200 εκ-
θετών, συμμετείχαν φέτος στο
Οινόραμα, το οποίο επισκέφθη-
καν πάνω από 9.000 επισκέ-
πτες. Πέντε είναι οι τάσεις που
ανέδειξε το φετινό Οινόραμα:
Το ενδιαφέρον των αναδυό-
μενων αγορών για το ελληνικό
κρασί: Ήταν η πρώτη φορά,
από το 1994 που οργανώνεται
η έκθεση, που την επισκέφθη-
καν τόσοι πολλοί Ασιάτες αγο-
ραστές και ειδικά Κινέζοι. Πέ-
ραν αυτών όμως, υπήρξαν ση-
μαντικοί εμπορικοί επισκέπτες
από τη Ρωσία, την Ουκρανία,
την Πολωνία κ.ά., καταδεικνύο-
ντας ότι πέρα από τις κλασικές
και καθιερωμένες αγορές της
Ευρώπης και της Βόρειας Αμε-
ρικής, υπάρχουν ακόμη εκτός
συνόρων μεγάλα περιθώρια
ανάπτυξης για εξαγωγές ελλη-
νικών κρασιών.
Το ενδιαφέρον νέων εξαγω-
γέων για το ελληνικό κρασί: Η
ανάπτυξη των εξαγωγών ελλη-
νικών προϊόντων είναι τεράστια
τάση και μέσα στην τάση αυτή
πρωταγωνιστεί το ελληνικό
κρασί.
Ποτέ άλλοτε δεν επισκέφθηκαν
το Οινόραμα τόσα άτομα τα
οποία, χωρίς να έχουν πρότε-
ρη σχέση με το κρασί, αναζη-
τούσαν εμπορικές επαφές με
οινοποιούς για να εξαγάγουν
τα προϊόντα τους, καθώς όλοι
τώρα διαπιστώνουν ότι μόνο η
ανάπτυξη των εξαγωγών θα
σώσει τη χώρα.
Η αλματώδης ανάπτυξη των
wine bars: Η στροφή του κατα-
ναλωτικού κοινού σε πιο οικο-
νομικές λύσεις για τη διασκέ-
δασή του, σε συνδυασμό με το
αμείωτο ενδιαφέρον του για οί-
νους υψηλής ποιότητας, έχει
οδηγήσει πολλούς επιχειρημα-
τίες στην ιδέα δημιουργίας
wine bars (η μεταμοντέρνα εκ-
δοχή του οινομαγειρείου) ,
όπου το εμφιαλωμένο κρασί
πρωτοστατεί μέσα σε ένα πιο
λιτό (και φθηνό, άρα προσιτό)
πλαίσιο.
Έτσι, πολλοί ήταν εκείνοι που
ήρθαν στο Οινόραμα σκοπεύο-
ντας να ανοίξουν προσεχώς
κάποιο wine bar, ενώ δεν είναι
λίγες οι κάβες που προτίθενται
να μετατρέψουν τα καταστή-
ματά τους σε έναν συνδυασμό
κάβας/wine bar.
Η αναδιάρθρωση του τρό-
που διανομής του ελληνικού
κρασιού:«Το ελληνικό κρασί
δεν είναι ακριβό, πωλείται
ακριβά». Αυτό λένε με μία φω-
νή οι Έλληνες οινοπαραγωγοί,
που υποστηρίζουν πως τα κρα-
σιά τους θα μπορούσαν να
φθάσουν στα χέρια των κατα-
ναλωτών κατά τουλάχιστον
30% φθηνότερα, εάν άλλαζε ο
τρόπος διανομής τους. Από
μία πρώτη συζήτηση που έγινε
στο πλαίσιο της έκθεσης μετα-
ξύ εκπροσώπων του κλάδου,
προέκυψε το συμπέρασμα πως
πολύ σύντομα θα επέλθουν συ-
νταρακτικές αλλαγές στα δε-
δομένα του οινεμπορίου προς
όφελος του καταναλωτή, χω-
ρίς αυτό να σημαίνει ότι θα
απαξιωθεί ο μεσάζων, δηλαδή
το εμπόριο, όπως τόνισαν.
Η ακάθεκτη άνοδος της Μα-
λαγουζιάς: Η στροφή των οινο-
παραγωγών προς τις γηγενείς
ποικιλίες αμπέλου της Ελλά-
δας δεν είναι πια τάση, είναι
αναμφισβήτητο γεγονός.
Το ελληνικό κρασί είναι εδώ!