FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
30
M
εγάλο φαίνεται να είναι το
μένος των Δανών εναντίον
του οδηγού Michelin, ο οποί-
ος δεν απένειμε το τρίτο
αστέρι Michelin στο πολυ-
βραβευμένο Noma. Τα δύο τελευταία χρό-
νια το φημισμένο εστιατόριο της Κοπεγχά-
γης ψηφίζεται ως το καλύτερο του κό-
σμου, γεγονός που έκανε τους Δανούς να
θεωρούν σίγουρη την απονομή τριών
αστεριών Michelin από τον ομώνυμο οδηγό
για φέτος.
Δυστυχώς, οι προσδοκίες τους δεν επι-
βεβαιώθηκαν, ενώ ο δημιουργός του
Νoma, René Redzepi,αρνήθηκε να σχολιά-
σει δημοσίως το γεγονός.
Η κριτική στο πλευρό του
Noma
Από την άλλη, μία από τις πλέον φημισμέ-
νες γαστροκριτικούς της Δανίας, η
Helle
Bronnum Carlsen
, σχολίασε την εξέλιξη
αυτή μέσα από τη στήλη της σε εβδομαδι-
αία εφημερίδα λέγοντας: «Έχω επισκεφθεί
πληθώρα τριάστερων εστιατορίων σε όλο
τον κόσμο και το Νoma μπορεί όχι μόνο να
τα ανταγωνιστεί, αλλά και να τα νικήσει. Για
ποιο λόγο λοιπόν δεν δίνουν το αστέρι στο
Noma;». Η γαστροκριτικός υποστηρίζει στο
άρθρο της ότι στην τελευταία της συνάντη-
ση με τον Redzepi, μόλις λίγες ημέρες νω-
ρίτερα, ο ίδιος δεν έδειχνε πολύ ήρεμος
πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμά-
των και δήλωνε ότι θα εκτιμούσε τη διεθνή
αναγνώριση, αλλά δεν θα άλλαζε τον τρόπο
που διοικεί το εστιατόριο. Την ημέρα της
απονομής των αστεριών Michelin ο εκπρό-
σωπος Τύπου του Noma δήλωσε στα διε-
θνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Είμαστε
πολύ ευχαριστημένοι με τα δύο αστέρια.
Ουδέν άλλο σχόλιο». Το γεγονός φαίνεται
να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με ολο-
ένα και περισσότερους Δανούς να εναντιώ-
νονται στον οδηγό Michelin. O γαστροκριτι-
κός
Ole Troelso
, σε άρθρο του στην εφημε-
ρίδα Denmarks Borsen, καταφέρεται ενα-
ντίον του οδηγού, υποστηρίζοντας ότι ασκεί
πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο
Troelso: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πο-
λύ μεγάλο λάθος, που σχετίζεται με τη λί-
στα των 50 καλύτερων εστιατορίων. Στην εν
λόγω λίστα το Noma είναι το νούμερο ένα,
ενώ ο Michelin το αντιμετωπίζει με υπερο-
ψία. Πιστεύω ότι στη Michelin σκέφτονται
πως 800 κριτές (της λίστας των 50 καλύτε-
ρων εστιατορίων του κόσμου) θεωρούν το
Noma φανταστικό, αλλά εμείς νομίζουμε ότι
είναι απλά καλό». Οι επαγγελματίες του επι-
σιτισμού στη Δανία τάχθηκαν και αυτοί
υπέρ του Νoma, με τον πρόεδρο της εθνι-
κής γαστρονομικής ακαδημίας, Jan Krag
Jacobsen, να χαρακτηρίζει το σύστημα του
Michelin ξεπερασμένο. Όπως δηλώνει ο
Jacobsen: «Πρόκειται για ένα πολύ παλιό
Διεθνής γαστρονομία
Δανοί εναντίον
Michelin
Ένα αστέρι Michelin οδηγεί σε αντιπαράθεση τη γαστρονομική κοινότητα της
Δανίας και τον διεθνούς φήμης οδηγό…
θέμα
Η πολιτική του εστιατορίου Noma αναφέρει ότι η υποχρεωτική ελάχιστη κατανάλωση κατ’ άτομο
ανέρχεται στα
€
3.300.