σύστημα αξιολόγησης, το οποίο έκανε την
εμφάνισή του όταν η μαγειρική αφορούσε
στο ποιος κάνει το καλύτερο Cassoulet ή το
νοστιμότερο Boeuf Bourgignon. Σήμερα ο
οδηγός ίσως να μην είναι σε θέση να αξιο-
λογήσει το τι συμβαίνει σε ένα σύγχρονο
εστιατόριο».
O αντίλογος
Παρ’ όλα αυτά, η νέα έκδοση της
Michelin αναγνωρίζει τη «Νέα Σκανδιναβική
Κουζίνα» ως μία ανερχόμενη δύναμη στη
διεθνή γαστρονομία, απονέμοντας αστέρια
σε τέσσερα εστιατόρια της Κοπεγχάγης. Η
Rebecca Burr, συντάκτης του οδηγού, δεί-
χνει ενοχλημένη για το ζήτημα που έχει
ανακύψει με τον Michelin, δηλώνοντας: «Εί-
μαστε απόλυτα ανεξάρτητοι σε ό,τι αφορά
στην αξιολόγησή μας. Κάποιες φορές ενώ-
σεις, οργανισμοί ή δημοσιογράφοι ασκούν
μεγάλη πίεση στα εστιατόρια. Είμαστε πο-
λύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη του
Noma και ήμασταν από τους πρώτους που
το αναγνώρισαν. Η πόλη της Κοπεγχάγης
θα πρέπει να είναι χαρούμενη για τα τέσσε-
ρα εστιατόριά της τα οποία βραβεύθηκαν
για πρώτη φορά με αστέρι Michelin. Είναι
πολύ θετικό για την Κοπεγχάγη να διαθέτει
τέτοιο πλούτο εστιατορίων, τα οποία είναι
τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, καθιστώ-
ντας τα πολύ πιο οικονομικά. Υπέροχες και
πολλές επιλογές φαγητού εάν αναλογι-
στούμε το μέγεθος της πόλης».
Το Noma στο Λονδίνο
Από τις 28 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγού-
στου οι Λονδρέζοι θα έχουν την ευκαιρία να
δοκιμάσουν τις συνταγές του κύριου εκπρο-
σώπου της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας,
του René Redzepi. Μία μίνι εκδοχή του πο-
λυβραβευμένου Noma θα λειτουργήσει στο
δημοφιλές ξενοδοχείο Claridges’ της βρετα-
νικής πρωτεύουσας για το διάστημα του κα-
λοκαιριού. Τα μενού των πέντε και επτά πιά-
των που θα προσφέρει το εστιατόριο θα κο-
στίζουν 195 βρετανικές λίρες, ενώ όσοι εν-
διαφέρονται να το επισκεφθούν θα πρέπει
να πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις τους
μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου.
<
FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
31
θέμα
Το κτήριο του εστιατορίου Noma,
το οποίο στεγάζεται σε παλιά απο-
θήκη του λιμανιού της Κοπεγχάγης.
Ποιος είναι ο René Redzepi;
O 32 ετών σήμερα Δανός chef, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους
της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, ξεκίνησε τη μαγειρική του καριέρα το
1993 στο εστιατόριο Copenhagen’s Restaurant Pierre André, όπου και εκ-
παιδεύθηκε. Ακολούθησε μία αξιοζήλευτη επαγγελματική διαδρομή με σταθ-
μούς το Le Jardin Des Sens στο Montpellier της Γαλλίας, το Εl Bulli του
Ferran Adrià στην Ισπανία, το French Laundry του Thomas Keller και το
Kong Hans Kaelder του Thomas Rode Andersen. Από τα εγκαίνιά του το
Noma, του οποίου ο Redzepi είναι και ιδιοκτήτης, εκτός από επικεφαλής της
κουζίνας, συγκέντρωσε πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Από το 2005 έως
σήμερα το Noma ψηφίζεται ως το καλύτερο gourmet εστιατόριο της Κοπεγ-
χάγης σύμφωνα με το www.aok.dk. Από το 2007 το εστιατόριο έρχεται στην 15η θέση στη λίστα των 50 κα-
λύτερων του κόσμου βάσει του Restaurant Magazine. Το πρώτο αστέρι Michelin για το Noma ήρθε το
2005 και το δεύτερο το 2007. Το 2006 o oδηγός Michelin ανακηρύσσει τον Redzepi ως «Ανερχόμενο αστέ-
ρι», ενώ το 2008, κατά τη διάρκεια του Madrid fusion, ο ίδιος λαμβάνει τον τίτλο του τιμώμενου chef.