FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
33
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Η επίτευξη βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αποτελεί
σε μεγάλο βαθμό φιλοδοξία της επιχειρησιακής στρατηγικής. Η
απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μπορεί να επιτευχθεί
με δύο τρόπους: τη μείωση της τιμής διάθεσης των προϊόντων ή
υπηρεσιών και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο προσφερό-
μενο προϊόν (ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το προϊόν ξε-
χωριστό στα μάτια του καταναλωτή). Για την πρώτη μέθοδο επί-
τευξης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, οι θεωρητικοί της
στρατηγικής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως όταν μία επιχεί-
ρηση αποφασίζει να προχωρήσει σε μει-
ώσεις των τιμών των προϊόντων της, ξε-
κινά για την ίδια μία διαδρομή προς τον
πάτο του βαρελιού. Σε αυτήν τη διαδρο-
μή, η επιχείρηση επιδιώκει να ξεχωρίσει
εντός του ανταγωνισμού προσφέροντας
το φθηνότερο προϊόν. Το ρίσκο που η
επιχείρηση λαμβάνει σε αυτήν την περί-
πτωση είναι να ακολουθήσουν και οι
ομοειδείς της την ίδια τακτική. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνεχείς
μειώσεις τιμών των προϊόντων, με το μόνο που επωφελείται από
αυτήν τη διεργασία να είναι ο καταναλωτής. Στη δεύτερη επιλογή,
αυτή της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, η διαδικασία είναι σα-
φώς πιο περίπλοκη. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του μάρκετινγκ,
η προστιθέμενη αξία δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει. Αντίθετα,
αρκεί να πειστούν οι καταναλωτές ότι υπάρχει. Ουσιαστικά η προ-
στιθέμενη αξία αντιπροσωπεύει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του
προϊόντος. Στην περίπτωση των επισιτιστικών επιχειρήσεων, η
προστιθέμενη αξία μπορεί να σχετίζεται με το άρτια εκπαιδευμένο
προσωπικό, την καθαριότητα, τις ιδιαίτε-
ρες γεύσεις ή έναν επιτυχημένο συνδυα-
σμό όλων των παραπάνω παραγόντων.
Σε κάθε περίπτωση, για να στεφθεί με
επιτυχία το όλο εγχείρημα, υπάρχουν κα-
νόνες οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν
από τους υπεύθυνους της επισιτιστικής
επιχείρησης:
1. Αντικειμενικότητα:
Το ξεχωριστό
'
Η προστιθέμενη αξία
μπορεί να σχετίζεται με το
άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό,
την καθαριότητα, τις ιδιαίτερες
γεύσεις ή έναν επιτυχημένο
συνδυασμό όλων.