Page 39 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
39
cover
story
ντρώσουν την προσοχή των καταναλωτών ξανά σε αυτά, αλλά και
να τους δώσουν μοντέρνα εικόνα.»
Δημιουργία νέου προϊόντος
Ο σχεδιασμός κάθε προϊόντος πρέπει να έχει ως αφετηρία τις
ανάγκες του καταναλωτή. Οι ανάγκες των καταναλωτών όμως δεν
είναι εύκολο να αναλυθούν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ψυχολο-
γικές και κοινωνικές ανάγκες. Ο εντοπισμός εξάλλου των αναγκών
δεν οδηγεί με ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο θα τις ικανοποιή-
σει, ανατρέποντας τα συνήθως ισχύοντα. Συχνά η ιδέα ενός πρω-
τότυπου προϊόντος αποτελεί αποτέλεσμα έμπνευσης, όπου συν-
δυάζεται η λογική με τη φαντασία. Την ιδέα για ένα πρωτότυπο
προϊόν μπορεί να πάρει ένας επιχειρηματίας από πελάτες, από
επιστήμονες, από ειδικούς συμβούλους, από συνεργάτες, από
ανταγωνιστές ή από τους εργαζομένους. Η δημιουργία ενός πρω-
τότυπου προϊόντος μπορεί να έχει ως αφετηρία:
Την έρευνα των αναγκών της πελατείας, είτε με τη μέθοδο
των ερωτηματολογίων, είτε με τη μέθοδο της παρατήρησης
Το συνδυασμό στοιχείων προϊόντων
Την αλλαγή του μεγέθους ή της λει-
τουργίας κάποιου στοιχείου του προϊόντος
Το πρωτότυπο προϊόν προηγείται της επο-
χής του και επηρεάζει το σχεδιασμό αναλό-
γων προϊόντων στο μέλλον, δηλαδή επηρεά-
ζει την εποχή του. Όταν όμως προηγείται
πολύ από την εποχή του, η υπερβολική έντα-
ση της καινοτομίας δυσχεραίνει την επικοι-
νωνία της επιχείρησης με την πελατειακή
ομάδα-στόχο, η οποία δεν μπορεί, αλλά και δεν προτίθεται να
προσπαθήσει να αντιληφθεί τη χρησιμότητα του προϊόντος. Για
παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να λειτουργήσουν
εστιατόρια στη χώρα μας, όπου θα σερβίρονται χάπια αντί φαγη-
τού ή κρέας αλόγου. Η λειτουργία τους σήμερα όμως δεν προεξο-
φλεί την εμπορική επιτυχία τους. Γι’ αυτόν το λόγο η ιδέα δεν πρέ-
πει να απομακρύνεται ιδιαίτερα από τον προβληματισμό, το σύ-
στημα αξιών και την κουλτούρα της κοινωνικής ομάδας στην
οποία ανήκει η υποψήφια πελατεία του.
Η αποδοχή και υλοποίηση μίας ιδέας δεν είναι κάτι εύκολο και
απλό, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των καινοτόμων προϊόντων, όπου
γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η εκτίμηση της πιθανής ζήτησης του
προϊόντος όταν προωθηθεί στην αγορά, δεδομένου ότι δεν υπάρ-
χουν συγκριτικά στοιχεία για αυτό το προϊόν.
Καθοριστικό στοιχείο για την εκτίμηση της μελλοντικής ζήτη-
σης, αποτελεί ο εντοπισμός:
της βασικής χρησιμότητας της καινοτομίας
του βαθμού που διαφοροποιεί το προϊόν
της πελατειακής ομάδας που θα το καταναλώσει
Επίσης, πρέπει να εκτιμηθεί η μελλοντική θέ-
ση του προϊόντος στην αγορά, για να εκτιμη-
θεί και ο κύκλος ζωής του. Δηλαδή πρέπει
να εκτιμηθεί η αξία του προϊόντος, δηλαδή η
διαφορά του υλικού και ψυχικού κόστους σε
σχέση με το όφελος που προσφέρει.
Πρέπει να εκτιμηθεί το μέγεθος της ομάδας-
στόχου και ο βαθμός επανάληψης της κατα-
νάλωσης. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν
'
Συχνά η ιδέα ενός
πρωτότυπου προϊόντος
αποτελεί αποτέλεσμα
έμπνευσης, όπου
συνδυάζεται η λογική
με τη φαντασία.