Page 45 - FS111

Basic HTML Version

Ο εν λόγω τίτλος μου δόθηκε από τη
μαγειρική κοινότητα, όταν πρωτοξεκίνη-
σα, λόγω της μικρής μου ηλικίας. Στην
ηλικία των 20, η Αμερικανική Ομοσπονδία
Μαγειρικής μου απένειμε τον τίτλο του
Certified Chef de Cuisine. Ήμουν ο πρώ-
τος που πέτυχε αυτή τη διάκριση σε τό-
σο μικρή ηλικία.
Ποια είναι η μαγειρική σας φιλο-
σοφία;
Η μαγειρική μου φιλοσοφία είναι απλή:
όλες οι κουζίνες είναι οι ίδιες. Πρέπει να
χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά και να μην
αλλοιώνουμε τις φυσικές γεύσεις. Ένας
πραγματικός chef δεν χρειάζεται να με-
ταμφιέζει τις φυσικές γεύσεις σε βαριές
σάλτσες. O chef είναι σαν ένας μεγάλος
συνθέτης που θα πρέπει να είναι σε θέση
να φέρνει στο τραπέζι τη φρεσκότητα
των υλικών τα οποία παντρεύει μεταξύ
τους αρμονικά, όπως ακριβώς συμβαίνει
και με ένα σπουδαίο μουσικό κομμάτι.
Προσπαθείτε να προβάλλετε την
ελληνική κουζίνα μέσα από τη
δουλειά σας;
Αγαπώ την Ελλάδα και το ελληνικό
φαγητό. Η καρδιά μου βρίσκεται στην
Ελλάδα. Κάθε φορά που μου ζητείται να
μιλήσω ή να πραγματοποιήσω μία μα-
γειρική επίδειξη ή να συμβουλεύσω μία
επισιτιστική επιχείρηση, ανατρέχω στις
ρίζες μου, στην κληρονομιά μου, στην
καρδιά μου.
Υπάρχουν άλλοι Έλληνες chef με
τους οποίους συνεργάζεστε;
Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που υπάρ-
χουν τόσοι πολλοί Έλληνες chef σε όλο
τον κόσμο. Με ορισμένους, μάλιστα, εί-
χα την τιμή να συνεργαστώ, να συναντη-
θώ ή να συνομιλήσω. Οι Έλληνες chef
πρέπει να είναι ενωμένοι, καθώς η ελλη-
νική κουζίνα σήμερα θεωρείται υποδεέ-
στερη των άλλων. Πρέπει να συνεργα-
στούμε και να βοηθήσουμε όλοι για τη
βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και
της ελληνικής κουζίνας. Θα ήθελα να
κάνω πολύ περισσότερα πράγματα σε
συνεργασία με άλλους chef, τόσο σε
εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προ-
κειμένου να διαδώσουμε το ότι η ελληνι-
κή κουζίνα είναι η καλύτερη.
Δεδομένου ότι ζείτε και εργάζε-
στε στις ΗΠΑ, μπορείτε να μας
μεταφέρετε τη γνώμη των Αμερι-
κανών για την Ελλάδα και την ελ-
ληνική κουζίνα;
Αυτή είναι μία ερώτηση που κάθε φο-
ρά που έρχεται στο προσκήνιο με στε-
ναχωρεί. Δυστυχώς, οι Αμερικανοί είναι
εκτεθειμένοι μόνο σε στερεότυπα που
αφορούν στην Ελλάδα και στην ελληνι-
κή κουζίνα. Στην πραγματικότητα, δεν
γνωρίζουν τι σημαίνει ή τι είναι η ελληνι-
κή κουζίνα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί
chef οι οποίοι επηρεάζουν την κοινή
γνώμη σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνι-
κό φαγητό και οι οποίοι εξακολουθούν
να παρουσιάζουν ως τέτοιο το φαγητό
της γιαγιάς μου. Η ελληνική κουζίνα έχει
εξελιχθεί και, δυστυχώς, οι Αμερικανοί
δεν το γνωρίζουν. Όσο για την Ελλάδα,
η αμερικανική κοινή γνώμη έχει υποστεί
πλύση εγκεφάλου από τις ειδήσεις. Δεν
γνωρίζουν την Ελλάδα και την
ομορφιά της όπως τη γνωρίζω
εγώ. Παράλληλα, νομίζω ότι
και οι Έλληνες που ζουν
στην Ελλάδα έχουν χάσει
την εκτίμησή τους για την
ομορφιά της χώρας τους και
πρέπει να την ξαναβρούν.
Όπως μιλάτε φαίνεται
σαν να αναγκαστήκατε να
υπερασπιστείτε την κατα-
γωγή σας.
Συνεχώς. Οι άνθρωποι
γνωρίζουν μόνο ό,τι
βλέπουν στην τηλεό-
ραση. Υπερασπιζό-
μουν και θα εξακο-
λουθήσω να υπε-
ρασπίζομαι το σπί-
τι μου.
Πώς είναι τα ελ-
ληνικά εστιατό-
ρια στην Αμερι-
κή;
Απλά εντάξει . Τα
ελληνικά εστιατόρια
στην Αμερική είναι ελλη-
νοαμερικάνικα εστιατόρια.
Προσωπικά, δεν έχω βρει
ένα αυθεντικό ελληνικό
εστιατόριο που να με κάνει
να πω: «Πω πω! Βρίσκο-
μαι στην Ελλάδα!».
Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα για
να εργαστείτε;
Θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα
για να πραγματοποιήσω μαγειρικές επι-
δείξεις, να μετέχω σε μαγειρικά φεστι-
βάλ και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν
θα μπορούσα να έρθω στην Ελλάδα για
να εργαστώ ως chef σε εστιατόριο. Αυτή
τη στιγμή ετοιμάζω ένα εστιατόριο πολ-
λών εκατομμυρίων δολαρίων και δεν
μπορώ να το αφήσω.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθεί-
τε με τη μαγειρική;
Οι γονείς μου άνοιξαν το πρώτο μας
εστιατόριο όταν ήμουν 8 ετών. Όταν
περνάς όλη σου την παιδική ηλικία σε
μία κουζίνα δεν έχεις και πολλές επιλο-
γές για το τι επάγγελμα θα ακολουθή-
σεις. Ευτυχώς για μένα, πάντα είχα πά-
θος για τη μαγειρική.
συνέντευξη