Page 64 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
64
έρευνα
αγοράς
H
παραγωγή του
ψωμιού ξεκίνησε
ως μία δραστη-
ριότητα της νοικο-
κυράς η οποία πα-
ρασκεύαζε άρτο για την οικο-
γένειά της. Με τα χρόνια, η αύ-
ξηση της καταναλωτικής ζήτη-
σης συνετέλεσε στη μαζική πα-
ραγωγή προϊόντων άρτου σε
ειδικά διαμορφωμένους χώ-
ρους, τα γνωστά σε όλους αρ-
τοποιεία. Σήμερα η αρτοποιία
έχει εξελιχθεί, πέρα από τα
προϊόντα ψωμιού, και σε άλλα
είδη, όπως οι ζύμες, οι πίτες
και οι σφολιάτες, με αποτέλε-
σμα να εμπλουτίζονται οι επαγ-
γελματικοί κατάλογοι των
εστιατορίων σε τέτοιο βαθμό,
που να δελεάζουν κάθε κατα-
ναλωτή.
Ένα ξεχωριστό συστατικό στη
διατροφική πυραμίδα είναι το
ψωμί. Πολυετής είναι η αντιπα-
ράθεση διαιτολόγων και δια-
τροφολόγων για τη μεγάλη ή
μικρή θρεπτική αξία του ψωμι-
ού, η οποία σήμερα δείχνει να
οδηγείται σε οριστική επίλυση.
Οι τελευταίες επιστημονικές
έρευνες αποδεικνύουν ότι το
ψωμί όχι μόνο είναι απαραίτητο
για τη διατροφή του ανθρώ-
που, αλλά περιέχει και πλήθος
συστατικών θρεπτικών για τον
ανθρώπινο οργανισμό.
Μία άλλη αντιπαράθεση που
φαίνεται να καταλήγει επίσης
σε συμφωνία είναι το είδος ψω-
μιού που είναι πιο ωφέλιμο για
τον άνθρωπο. Κατά γενική ομο-
λογία, το ψωμί, λευκό, σίκαλης
ή ολικής άλεσης, είναι μία καλή
πηγή υδατανθράκων. Επίσης,
περιέχει ικανοποιητικές ποσό-
τητες φυλλικού οξέος και νιασί-
νης (βιταμίνες του συμπλέγμα-
τος Β). Παράλληλα, το εν
λόγω προϊόν δεν περιέ-
χει καθόλου χοληστε-
ρόλη. Επί της ουσίας, η
διαφορά έγκειται στο
αλεύρι που θα χρησι-
μοποιηθεί για την παρα-
σκευή του ψωμιού.
Επί της διαδικασίας
Άρτος λέγεται το προϊόν που
παρασκευάζεται από τη μάζα
που προκύπτει από την ανάμει-
ξη αλευριού, νερού, μικρής πο-
σότητας αλατιού και ενός μέ-
σου διόγκωσης (όπως η μαγιά).
Αναφορικά με την παραγωγή
του λευκού ψωμιού, χρησιμο-
ποιείται αλεύρι αποφλοιωμένου
καρπού πολλαπλής άλεσης. Λό-
γω της επεξεργασίας του αλευ-
ριού, μεγάλο ποσοστό των θρε-
πτικών ουσιών καταστρέφεται.
Από τη άλλη, για την παρα-
σκευή του ψωμιού ολικής άλε-
σης ή σίκαλης χρησιμοποιείται
αναποφλοίωτος καρπός,
κάτι που συντελεί
στην υψηλή πε-
ριεκτικότητα
του προϊόντος
σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές
ίνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και
ασβέστιο. Άλλα δημοφιλή είδη
ψωμιού, εκτός του λευκού–στα-
ρένιου, σίκαλης και ολικής άλε-
σης, θεωρούνται το ψωμί καλα-
μποκιού (γνωστό και ως μπο-
μπότα, το οποίο περιέχει μείγμα
σιτάλευρου και καλαμποκάλευ-
ρου), το πολύσπορο (με διάφο-
ρα είδη δημητριακών), το χω-
ριάτικο και το προζυμένιο (ζύ-
μωση με προζύμι). Τέλος, υπάρ-
χει το βιολογικό ψωμί, που έχει
παρασκευαστεί από αλεύρι βιο-
λογικής προέλευσης. Το αλεύρι
έχει παραχθεί από σιτηρά που
έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά
και έχουν πιστοποιηθεί γι’ αυτήν
την καλλιέργεια.
Αξία… θρεπτική!
Το ψωμί βρίσκεται στη βάση
της πυραμίδας της μεσογεια-
κής διατροφής, αποδεικνύο-
ντας ότι η διατροφή των μεσο-
γειακών λαών στηρίζεται σε αυ-
τό. Τα προϊόντα άρτου είναι πο-
λύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν
πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και
φυτικές ίνες. Μάλιστα τα εν λό-
γω προϊόντα είναι κύριες πηγές
υδατάνθρακα και κατά συνέ-
πεια παροχείς ενέργειας
στον ανθρώπινο οργανι-
σμό. Επισημαίνεται ακό-
μη ότι το ψωμί, σύμφω-
να με τους διατροφολό-
γους, αποτελεί τη βάση
για μία ισορροπημένη διατρο-
φή λόγω των πολλών υδαταν-
θράκων που περιέχει σε συν-
δυασμό με τη χαμηλή περιεκτι-
κότητά του σε λίπος.
Οι θρεπτικές ουσίες που προ-
σφέρουν τα προϊόντα άρτου
Προϊόντα άρτου
Προτάσεις με αξία
Η αρτοποιία εξελίσσεται και προσφέρει στους καταναλωτές μία ευρεία γκάμα
προϊόντων ζύμης, σφολιάτας και πίτας.