Page 65 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
65
έρευνα
αγοράς
στον ανθρώπινο οργανισμό εί-
ναι οι ακόλουθες:
Η κυτταρίνη, η οποία βοηθά
στην καλή πέψη και στη λει-
τουργία του εντέρου.
Το άμυλο, το οποίο από πολ-
λούς χαρακτηρίζεται ως σημα-
ντική τροφή για τον εγκέφαλο.
Η γλουτένη, μία πρωτεΐνη
που συντελεί στην ανάπτυξη
του μυϊκού συστήματος.
Η βιταμίνη Ε με την πλούσια
αντιοξειδωτική δράση της.
Οι βιταμίνες Β1 και Β2, που
βοηθούν στη διατήρηση της κα-
λής κατάστασης του νευρικού
και του πεπτικού συστήματος,
του δέρματος και των ματιών.
Το μαγνήσιο, το οποίο φημί-
ζεται για την αντικαταθλιπτική
δράση του.
• Οι φυτικές ίνες, που προστα-
τεύουν από καρδιαγγειακές πα-
θήσεις. Συντελούν στον κορε-
σμό του στόμαχου, στην καλή
πέψη και στην καλή λειτουργία
του εντέρου.
Ο μύθος του ψωμιού
Παρά τα όσα συχνά καταλογί-
ζονται στα διάφορα προϊόντα
ψωμιού, οι επιστημονικές έρευ-
νες έχουν αποφανθεί σαφώς ότι
το ψωμί δεν παχαίνει. Μία λεπτή
φέτα ψωμιού 30 γραμμαρίων
αποδίδει περίπου 70–80 θερμί-
δες και είναι πλούσια σε θρεπτι-
κά συστατικά. Αυτό που αυξάνει
το θερμιδικό περιεχόμενο του
ψωμιού είναι οι τροφές με πολ-
λά κορεσμένα λιπαρά από τις
οποίες συνήθως συνοδεύεται
(τυρί, λιπαρές σάλτσες, βούτυ-
ρο). Η υπερβολή στην ποσότη-
τα του ψωμιού επίσης οδηγεί
στην αυξημένη πρόσληψη θερ-
μίδων. Αξίζει επίσης να σημειω-
θεί ότι ο συνδυασμός του ψωμι-
ού με τρόφιμα πλούσια σε υδα-
τάνθρακες αυξάνει κατά πολύ
την πρόσληψη των θερμίδων.
Κατά συνέπεια, η λογική κατα-
νάλωση και οι σωστοί συνδυα-
σμοί των τροφών περιορίζουν
την πρόσληψη θερμίδων.
Το ιστορικό του
ψωμιού
Το ψωμί θεωρείται ως ένα από
τα παλαιότερα εδέσματα ανά
την υφήλιο. Υπάρχουν στοιχεία
που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη
του ψωμιού ήδη πριν από
30.000 χρόνια. Περίπου στα
10.000 π.Χ, στη Νεολιθική πε-
ρίοδο και με την εξάπλωση της
αγροτοκαλλιέργειας, οι σπόροι
αποτέλεσαν βασική πρώτη ύλη
στην παρασκευή του ψωμιού.
Ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες του
Πλίνιου του πρεσβύτερου ότι
Γάλλοι και Ιβήριοι χρησιμοποι-
ούσαν τον αφρό της μπίρας για
την παρασκευή ενός ελαφρύτε-
ρου τύπου ψωμιού. Παράλληλα,
υπάρχουν μαρτυρίες ότι στην
αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν
πάστα σταφυλιού για τη δημι-
ουργία ψωμιού.
Το γρήγορο ψωμί
Γνωστό στη διεθνή αρτοποιία
με την ονομασία quick bread εί-
ναι το ψωμί το οποίο διογκώνε-