Page 66 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
66
έρευνα
αγοράς
Χωριάτικη Ατομική Τυρόπιτα
Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της κατηγο-
ρίας HORECA είναι η τρίγωνη ατομική τυρόπιτα
με χωριάτικο φύλλο. Το συγκεκριμένο προϊόν της
Ελληνικής Ζύμης, με την πλούσια γέμιση και το
ιδιαίτερο τύλιγμα του φύλλου (κλειστό, έτσι ώστε
να συγκρατεί στο εσωτερικό του όλα τα αρώματα
των υλικών, όπως η φέτα), αποτελεί έναν από
τους κορυφαίους κωδικούς της εταιρείας. Κι αυ-
τό γιατί τα συστατικά της ζύμης (όπως το άμυλο
αραβοσίτου) προσφέρουν στο φύλλο μία ιδιαίτε-
ρα τραγανή υφή που θυμίζει απόλυτα σπιτικό,
παραδοσιακό προϊόν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ – ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ
http://www.elzymi.gr
Σειρά κρουασάν ψημένων-κατεψυγμένων
Η Ιωνική Σφολιάτα ΑΕ, εδώ
και 20 χρόνια, είναι σύμμαχος
του επαγγελματία της μαζικής
εστίασης, επενδύοντας στην
ποιότητα και στην αναζήτηση
καινοτόμων ιδεών, βάζοντας
πάντα σε πρώτο πλάνο την
άμεση εξυπηρέτηση και τις
ανάγκες των πελατών της. Ιδι-
αίτερα για τους πελάτες στο
χώρο της φιλοξενίας –που
έχουν ανάγκη από προϊόντα
που τους λύνουν τα χέρια–
προτείνει τη σειρά κρουασάν
ψημένων-κατεψυγμένων. Δια-
τηρώντας αναλλοίωτη την
γεύση και την ποιότητά τους,
έτοιμα σε λιγοστό χρόνο,
αφού χρειάζονται μόνο από-
ψυξη, αποτελούν «εργαλείο» για τον F&B manager και όχι μόνο! Η Ιωνική τα
έχει όλα και σας προσφέρει υπέροχα προϊόντα γεμιστά με λύσεις για να δια-
λέξετε, όπως παραδοσιακή Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με άρωμα βανίλιας ή
με τυρί που αχνίζει σε διάφορα μεγέθη, κρουασάν γλυκά ή αλμυρά και μεγά-
λη ποικιλία μίνι προϊόντων για να στολίσουν τον μπουφέ ή τη βιτρίνα σας.
ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΑΕ, http://www.ioniki.com
Προτάσεις
Η ελληνική αγορά προϊόντων ζύμης εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα προϊόντα.
Το περιοδικό Food Service μίλησε με τις προμηθεύτριες εταιρείες και
παρουσιάζει τα προϊόντα τους.
ται τεχνητά και συγκεκριμένα με χημικά μέ-
σα, μπέικιν και μαγειρική σόδα, ή με μία
αναλογία όξινων και αλκαλικών συστατικών.
Ο όρος quick bread τού αποδόθηκε λόγω
του ελάχιστου χρόνου της παρασκευής
του, καθώς τα διογκωτικά που χρησιμοποι-
ούνται, επιταχύνουν κατά πολύ τη διαδικα-
σία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυ-
τοί που υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος ψω-
μιού υστερεί στη γεύση, με αποτέλεσμα οι
πιο επιδέξιοι αρτοποιοί να προσθέτουν αυ-
γά ή γάλα για να βελτιώσουν την υφή και να
ενισχύσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Παρα-
δείγματα γρήγορου ψωμιού θεωρούνται τα
pancakes, οι βάφλες, τα μάφιν, το κέικ κα-
ρότο και τα ζουκίνι.
Σχεδόν όλα τα είδη γρήγορου ψωμιού πε-
ριέχουν τα ίδια βασικά συστατικά, όπως
αλεύρι, αυγά, μαγειρικό λίπος (βούτυρο,
μαργαρίνη ή λάδι), και υγρά συστατικά,
όπως το γάλα.
Εκτός των βασικών συστατικών που είναι
απαραίτητα για την παρασκευή του ψωμι-
ού, οι υπόλοιπες πρώτες ύλες ποικίλλουν
ανάλογα με το τι γεύση και υφή επιθυμεί να
δώσει στο προϊόν ο αρτοποιός.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η τέχνη της αρ-
τοποιίας ήταν εφεύρημα των Αιγυπτίων, οι
οποίοι παρασκεύαζαν ψωμί με προζύμι και
αλάτι σε κυλινδρικούς πλίνθινους φούρ-
νους. Στην Αιγυπτιακή κοινωνία το ψωμί κα-
τείχε τη θέση του χρήματος, ενώ ο αριθμός
των άρτων κάθε Αιγυπτίου ήταν ένδειξη
πλούτου. Από την άλλη, οι αρχαίοι Έλληνες
θεωρούνται πρωτεργάτες στον τομέα της
αρτοποίησης, με τους ίδιους να χρησιμο-
ποιούν κάθε τύπου άλευρα, μυρωδικά βότα-
να και μπαχαρικά για την παρασκευή του
ψωμιού.
Ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον
στοιχείο είναι το ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι όχι
μόνο ασκούσαν με εξαίρετο τρόπο την τέ-
χνη της αρτοποιίας, αλλά τηρούσαν και
τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά
τη διάρκεια της παρασκευής. Όπως υπο-
στηρίζει στα κείμενά του ο Αθήναιος, οι αρ-
χαίοι Ρωμαίοι φορούσαν γάντια και μάσκες
για να μη μολύνουν το ζυμάρι!