FOOD
Service
56
Η
ιστορία των παγωμένων επι-
δορπίων έχει τις ρίζες της
στην Ασία. Ακόμα, ιστορικές
αναφορές περιγράφουν τον
αυτοκράτορα Νέρωνα να ζη-
τά στο τραπέζι του φρουτοχυμούς με πολ-
τοποιημένο πάγο, ενώ ο Μάρκο Πόλο έφε-
ρε την ασιατική συνήθεια του παγωμένου
νερού στην Ιταλία. Τα παγωμένα επιδόρπια
διαδόθηκαν πολύ γρήγορα στην Ευρώπη,
με τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους
στις ΗΠΑ να διαδίδουν τα νέα του παγωτού
σε όλη την ήπειρο. Οι τεχνολογικές εξελί-
ξεις ιδιαίτερα από το 1800 και μετά απλο-
ποίησαν τις διαδικασίες παρασκευής των
παγωμένων επιδορπίων, με τα πρώτα μηχα-
νήματα να κάνουν την εμφάνισή τους στη
Βαλτιμόρη. Η βιομηχανία των μηχανημάτων
παρασκευής παγωτού εξελίχθηκε ραγδαία,
ενώ το 1970 θεωρείται η δεκαετία της πλή-
ρους άνθησης. Την περίοδο αυτή έγινε ου-
σιαστικά και η γνωριμία του παγωμένου
γιαουρτιού με το ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Οι λάτρεις του παγωτού το αντιμετώπισαν
ως μία ιδανική εναλλακτική επιλογή λίγων
θερμίδων αλλά ισάξιου γευστικού ενδιαφέ-
ροντος. Το 1980 ο κλάδος του παγωμένου
γιαουρτιού σημειώνει 25 εκατομμύρια δο-
λάρια πωλήσεων και μόλις έξι χρόνια μετά
ο αριθμός δείχνει να τριπλασιάζεται. Σήμε-
ρα τα έσοδα των καταστημάτων παγωμέ-
νου γιαουρτιού στις ΗΠΑ φθάνουν στα 1,6
δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κλάδος πα-
ρουσιάζει συνεχή αυξητική πορεία. Σύμφω-
να με μελέτη που πραγματοποίησε στα μέ-
σα του 2012 αμερικανική εταιρεία ερευνών,
τα καταστήματα παγωμένου γιαουρτιού εί-
ναι το πέμπτο μεγαλύτερο τμήμα στον κλά-
δο των καφέ-σνακ.
Η πρώτη γνωριμία…
Για την παρασκευή του παγωμένου για-
ουρτιού χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λό-
γο, γιαούρτι και γάλα, ενώ συνοδεύεται
από φρούτα, σιρόπι, γλυκό του κουταλιού,
βάφλες, δημητριακά, μέλι, σοκολάτα, κα-
ραμέλα ή ξηρούς καρπούς. Θεωρείται ιδα-
νική επιλογή για τα παιδιά, αλλά και για
όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανε-
ξίας στη λακτόζη, καθώς έχει χαμηλή πε-
ριεκτικότητα σε λιπαρά. Ακόμη, σύμφωνα
τουλάχιστον με τους Έλληνες παρασκευα-
στές, το ελληνικό γιαούρτι που χρησιμο-
ποιούν δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλες γλυ-
καντικές ύλες και βοηθά στη μείωση της
χοληστερόλης.
Από τον Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα, το παγωμένο γιαούρτι φθάνει και στην
Ελλάδα το 2012, αποκτώντας πολλούς υποστηρικτές λόγω του εύστοχου
συνδυασμού χαμηλών θερμίδων και πλούσιας γεύσης.
Μία νέα είσοδος
στα επιδόρπια!
Frozen Yogurt
έρευνα αγοράς