Page 47 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
47
cover
story
λους χώρους που διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και
λειτουργίας (παρασκευαστές, συσκευαστές, εργαστήρια τροφί-
μων κ.λπ.) και μεταφέρονται στους εν λόγω χώρους για σερβίρι-
σμα και τελική διάθεση. Οι χώροι αυτοί αδειοδοτούνται σύμφωνα
με την ισχύουσα Νομοθεσία ως Στεγασμένοι ή Υπαίθριοι χώροι εκ-
δηλώσεων.
Επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας
Στο άρθρο 15, η νέα διάταξη ορίζει το καθεστώς λειτουργίας
των επιχειρήσεων αρτοποιητικής νομοθεσίας ως εξής: Σε αυτή την
κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα αρτοποιεία και οι εγκαταστά-
σεις περάτωσης έψησης, τα οποία υπάγονται στην αρτοποιητική
νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύει καθώς επίσης και στους γενι-
κούς όρους της παρούσας.
Υγειονομικοί έλεγχοι
Για τον έλεγχο εφαρμογής των όρων και προϋποθέσεων της πα-
ρούσας διάταξης στους χώρους των επιχειρήσεων υγειονομικού
ενδιαφέροντος και πάσης φύσεως χώρους τροφίμων και ποτών
διενεργείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους υγειονομικός έλεγ-
χος. Σύμφωνα με το άρθρο 16, ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται,
τακτικά ή έκτακτα, στις αναφερόμενες στο άρθρο 3 επιχειρήσεις
τροφίμων και ποτών, καθώς και στα υγειονομικού ενδιαφέροντος
καταστήματα και γενικά στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων πα-
ροχής υπηρεσιών (νοσοκομεία, γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές,
παιδικοί σταθμοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί, ξενοδοχεία ύπνου, αίθουσες
δημόσιων θεαμάτων, κομμωτήρια, κουρεία, λουτρά, χώροι υγιει-
νής και κυλικεία υπαίθριων δημοσίων θεαμάτων, όπως θερινών κι-
νηματογράφων και θεάτρων, αθλητικών γηπέδων, κ.τ.ό., καθώς
και κάθε είδους κατασκηνώσεις, κατοικίες – χώροι διαβίωσης πολ-
λών ατόμων κ.λπ.).
Στα κάθε είδους συγκοινωνιακά μέσα (ξηράς, θάλασσας και
αέρος).
Στα κάθε είδους εργοστάσια, εργαστήρια και καταστήματα, οι
συνθήκες λειτουργίας των οποίων είναι δυνατό να επιδράσουν δυ-
σμενώς τη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον γενικότερα.
Στις υδρεύσεις, αρδεύσεις, αποχετεύσεις και σε κάθε είδους
άλλες τεχνικές εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στον τρόπο και στα μέσα συλλογής και αποκομιδής των
απορριμμάτων, καθώς και στους χώρους διαθέσεως τούτων.
Στις πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (βουστά-
σια, χοιροστάσια, ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία κ.τ.ό.), καθώς και
στα σφαγεία, στα εργαστήρια κατεργασίας νωπών δερμάτων και
σε άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις.
Σε οποιαδήποτε μεταχειρισμένα είδη ιματισμού, υποδήσεως,
κλινοστρωμνής, βιβλίων κ.τ.ό., τα οποία προορίζονται για εμπορία
ή επεξεργασία και στους χώρους διαθέσεως, αποθηκεύσεως και
επεξεργασίας αυτών.
Στους ανοικτούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, χώρους (δρόμοι,
πλατείες, φυσικές ή τεχνητές κοιλότητες του εδάφους, αγροί,
θερμοκήπια, αυλές, φωταγωγοί πολυκατοικιών και μεγάρων, ακτές
θεί στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή εντός πεντα-
μήνου από την ημέρα αυτή, κρίνονται ως προς τους
όρους τους αναφερόμενους στους χώρους τους με
βάση το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε κατά την
έναρξη της ιδρύσεώς τους, αν οι απαιτήσεις της πα-
ρούσας είναι αυστηρότερες ως προς τους ανωτέρω
όρους.
5.
Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου
εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις επανεξετάσεως
των αναφερόμενων σε αυτήν καταστημάτων, είτε
για τη διαπίστωση της συμπληρώσεως ελλείψεων
που είχαν επισημανθεί κατά την αρχική κρίση
τους, είτε λόγω του αποτελέσματος της πρωτοβάθ-
μιας κρίσεώς τους, έστω και αν κατά την ημέρα κα-
ταθέσεως στην αρμόδια Υπηρεσία της αιτήσεως ή
της ενστάσεως του ενδιαφερόμενου είχε περάσει
πεντάμηνο χρονικό διάστημα που ορίζει η ανωτέ-
ρω παράγραφος.
6.
Οι φορείς εκμετάλλευσης των επιχειρήσεων τρο-
φίμων και ποτών, εφόσον επιθυμούν, μπορούν με αί-
τησή τους προς την αδειοδοτούσα Αρχή, συνοδευό-
μενη από γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής
Υπηρεσίας, να ζητήσουν την αντικατάσταση της
άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με νέα άδεια, στην
οποία θα αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης
σύμφωνα με την αναφερόμενη στις διατάξεις της
παρούσας κατάταξη. Ειδικότερος προσδιορισμός
του είδους της επιχείρησης θα γίνεται μόνο αν στην
ανωτέρω αίτηση γίνεται σχετική αναφορά και αυτή
θα τίθεται εντός παρενθέσεως.
7.
Διατάξεις Νόμων ή Κανονιστικών Πράξεων της Δι-
οίκησης που παραπέμπουν σε είδη καταστημάτων,
όπως αυτά είχαν κατηγοριοποιηθεί με την Υγειονομι-
κή Διάταξη Α1β/8577/83 (ΦΕΚ 526/τ.β./1983) όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει, συνεχίζουν να ισχύουν
για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων.
Υγειονομικός έλεγχος
Η νέα διάταξη ορίζει τον υγειονομικό έλεγχο ως «τη λεπτομερή εξέταση από
τις αρμόδιες Υπηρεσίες των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προελεύσεως και
των ποτών, καθώς και των αντικειμένων, των χώρων και των εγκαταστάσεων
που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον, για να διαπιστωθούν τυχόν δυ-
σμενείς επιδράσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον γενικότερα. Σκο-
πός του υγειονομικού ελέγχου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».