20
FOOD
Service
επικαιρότητα
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας του
Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχί-
ζεται μέσα στο 2013 με εκδη-
λώσεις και δράσεις που ως
σκοπό έχουν να προσεγγίσουν
τη γευστική ταυτότητα της πό-
λης. Κύριοι στόχοι της διοργά-
νωσης, εκτός από την αναζήτη-
ση και τον προσδιορισμό της
γαστρονομικής ταυτότητας
της πόλης, είναι η συμμετοχή
των επαγγελματιών και ερασι-
τεχνών που δραστηριοποιού-
νται σε σχετικά πεδία και η
ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε
γαστρονομικό προορισμό για
Έλληνες και ξένους επισκέ-
πτες. Το Thessaloniki Food
Festival μάς προτείνει μία σει-
ρά από ενδιαφέρουσες δρα-
στηριότητες που μας φέρνουν
κοντά στις γεύσεις, στα τοπικά
προϊόντα και στη γαστρονομία
της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο
αυτών των δράσεων πραγμα-
τοποιήθηκε η εκδήλωση Μα-
θαίνουμε τις Γεύσεις, το Σάβ-
βατο 26 Ιανουαρίου, από τις
12:00
έως τις 20:00, στην Αί-
θουσα Πολλαπλών Εκδηλώσε-
ων του δημαρχείου, με ελεύθε-
ρη είσοδο για το κοινό. Εκεί, οι
επισκέπτες είχαν τη δυνατότη-
τα να παρακολουθήσουν σεμι-
νάρια και εργαστήρια γεύσης,
καθώς και να μάθουν για τοπι-
κά και εποχικά προϊόντα και να
παρακολουθήσουν την παρα-
σκευή πιάτων και γλυκισμάτων.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε
η πρώτη παρουσίαση του οδη-
γού Thessaloniki Gourmet
Tours. Στο πλαίσιο του
Thessaloniki Food Festival δη-
μιουργήθηκε ένας έντυπος
οδηγός τουριστικής προβολής
με προτάσεις για γαστρονομι-
κές βόλτες στις αγορές της
πόλης, καθώς και διαδρομές
γύρω από αυτήν, σε περιοχές
με γαστρονομικό και οινικό εν-
διαφέρον, στο νομό Θεσσαλο-
νίκης και σε γειτονικούς νο-
μούς. Στόχος αυτού του οδη-
γού είναι να προσφέρει στον
επισκέπτη της πόλης αφορμές,
για παράταση της παραμονής
του στη Θεσσαλονίκη.
Thessaloniki Food Festival
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το
2008
και βράβευσε για τέσσε-
ρις συνεχόμενους διαγωνι-
σμούς τα καλύτερα ελαιόλαδα
από κάθε μέρος της Ελλάδας.
Αυτήν τη χρονιά (1-3 Μαρτίου
2013)
πραγματοποιείται ο πέ-
μπτος διαγωνισμός ποιότητας
ελαιολάδου.
Στην πέμπτη επανάληψή του
αποφασίστηκε ο διαγωνισμός
Χρυσό Αριστείον να διεθνοποι-
ηθεί.
Oι διοργανωτές έχουν ήδη επι-
κοινωνήσει με πλήθος επιχει-
ρήσεων του εξωτερικού, προ-
κειμένου να στείλουν τα προϊό-
ντα τους (τυποποιημένες φιά-
λες ελαιολάδου) και μαζί με τις
ελληνικές συμμετοχές να δια-
γωνιστούν στο 5ο Χρυσό Αρι-
στείον Διαγωνισμός ποιότητας
εξαιρετικού παρθένου ελαιο-
λάδου κατά τις μέρες λειτουρ-
γίας της 5ης Ελαιοτεχνία, έκ-
θεσης ελιάς και ελαιολάδου.
Το λογότυπο του διεθνούς δια-
γωνισμού ποιότητας ελαιολά-
δου θα αναδεικνύει από τώρα
και στο εξής τα καλύτερα ποιο-
τικά προϊόντα.
Οι διοργανωτές στην προσπά-
θειά τους για αξιόπιστο διαγω-
νισμό, αποφάσισαν τη δημι-
ουργία οκταμελούς οργανολη-
πτικής επιτροπής έμπειρων και
εκπαιδευμένων δοκιμαστών, με
επικεφαλής τις κυρίες Έφη
Χριστοπούλου και Μαρία Λαζα-
ράκη, χημικούς και διεθνείς
γευσιγνώστριες ελαιολάδου,
αναγνωρισμένες εκπαιδεύ-
τριες από το Διεθνές Συμβού-
λιο Ελαιολάδου.
Διαγωνισμός ποιότητας
ελαιολάδου Αριστείον
Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση,
στην κατοικία του Βρετανού
πρέσβη, Dr David Landsman, η
ΦΑΓΕ ΑΕ βραβεύθηκε ως η μό-
νη ελληνική επιχείρηση στην
κατηγορία της Διεθνούς Ανά-
πτυξης, η οποία πέρασε στον
ημιτελικό των Ευρωπαϊκών Επι-
χειρηματικών Βραβείων 2012,
παίρνοντας έτσι το εισιτήριο
για τον ευρωπαϊκό τελικό στη
συγκεκριμένη κατηγορία. Η
ΦΑΓΕ ξεκίνησε τις εξαγωγές
το 1983, εξάγοντας το πλέον
διάσημο στραγγιστό ελληνικό
γιαούρτι Total FAGE στην Μ.
Βρετανία. Σήμερα, με παραγω-
γικές μονάδες σε Ελλάδα και
ΗΠΑ, δραστηριοποιείται με
επιτυχία σε πάνω από 30 αγο-
ρές και στις πέντε ηπείρους.
Το σημαντικό είναι ότι η ΦΑΓΕ
δημιούργησε σε παγκόσμιο
επίπεδο την κατηγορία «ελλη-
νικό γιαούρτι» την οποία υπο-
στηρίζει εμπλουτίζοντάς τη συ-
νεχώς με νέα προϊόντα.
Η ΦΑΓΕ στο επόμενο στάδιο
του διαγωνισμού θα αξιολογη-
θεί από ένα τρίτο πάνελ κριτών
οι οποίοι θα απονείμουν τον
τίτλο Ruban D’Honneur στις
110
κορυφαίες εταιρείες της
Ευρώπης (τις δέκα καλύτερες
καθεμίας από τις 11 συνολικά
κατηγορίες των βραβείων), τον
Ιανουάριο του 2013. Τα
European Business Awards
αποτελούν έναν ευρωπαϊκό θε-
σμό που, από το 2007, αναζητά
και επιβραβεύει τις πλέον και-
νοτόμους επιχειρήσεις με σκο-
πό να προωθήσει την επιχειρη-
ματικότητα στην Ευρώπη. Το
βραβείο για τη ΦΑΓΕ παρέλα-
βε η κυρία Λένια Διαμαντοπού-
λου, διευθύντρια Εξαγωγών.
Η ΦΑΓΕ στον
ευρωπαϊκό τελικό